Sari direct la conținut

UE va anunța miercuri țintele pentru reducerea consumului de gaze / Ce măsuri vor putea lua guvernele țărilor membre

HotNews.ro
Gazprom, Foto: Gazprom
Gazprom, Foto: Gazprom

Uniunea Europeană va stabili miercuri planuri de urgență pentru a micșora cererea de gaze naturale în următoarele luni, avertizând țările membre că, dacă nu se fac reduceri importante acum, ar putea avea probleme cu combustibilul în timpul iernii dacă Rusia întrerupe livrările, transmite Reuters.

Europa se grăbește să își umple depozitele de gaze înainte de iarnă și să construiască o rezervă de aprovizionare în cazul în care Moscova va restricționa și mai mult livrările, ca represalii pentru sprijinul european acordat Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia. Compania rusă Gazprom a întrerupt deja livrările către unele state UE, iar oficialii europeni au avertizat că sunt probabile noi reduceri.

Comisia Europeană urmează să îndemne țările să se pregătească pentru un astfel de scenariu prin reducerea consumului de gaze.

Un proiect de plan al UE, consultat de Reuters, ar urma să propună un obiectiv voluntar pentru țările UE de reducere a cererii de gaze în următoarele opt luni, care ar putea deveni obligatoriu din punct de vedere juridic în cazul în care Europa s-ar confrunta cu o urgență în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze.

Propunerea ar avea nevoie de aprobarea țărilor UE, care sunt în mare măsură responsabile pentru propriile politici energetice.

„Acesta este un semnal adresat tuturor organismelor publice, consumatorilor, gospodăriilor, proprietarilor de clădiri publice, furnizorilor de energie că trebuie să ia acum măsuri extraordinare și rapide pentru a economisi gazul”, se arată în proiect.

Cifra exactă pentru obiectivul de reducere nu a fost specificată în proiect, care ar putea suferi noi modificări înainte de a fi publicat.

Ce măsuri vor putea lua guvernele țărilor membre

Proiectul de plan sugerează măsuri pe care le pot lua guvernele – lansarea de stimulente financiare pentru ca întreprinderile să reducă consumul de gaz, utilizarea ajutoarelor de stat pentru a încuraja industriile și centralele electrice să treacă la alți combustibili și realizarea de campanii de informare pentru a determina consumatorii să folosească mai puțin încălzirea și climatizarea.

Măsurile care vizează industria ar putea include licitații sau proceduri prin care marii consumatori ar primi compensații pentru utilizarea de mai puțin gaz, potrivit proiectului, care ar putea suferi modificări înainte de a fi publicat.

De asemenea, guvernele ar trebui să decidă ordinea în care vor forța industriile să închidă în caz de urgență în ceea ce privește aprovizionarea, potrivit proiectului.

Livrările de gaze ar urma să fie reluate joi prin conducta Nord Stream 1 către Germania, după întreținerea anuală. Au existat temeri în rândul guvernelor că fluxurile nu vor fi reluate, ceea ce ar accentua criza gazelor care a dus la creșterea facturilor consumatorilor. Surse Reuters au declarat că fluxurile vor fi probabil reluate, dar sub capacitatea maximă.

––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro