Sari direct la conținut

UE va intra in competitie directa cu Gazprom

HotNews.ro

Planul de actiune privind securitatea energetica adoptat recent de catre Comisia Europeana prevede si crearea unei companii, Caspian Development Corp, al carui obiectiv principal este sa devina un competitor direct pentru Gazprom.

Aceasta companie ar urma sa se ocupe de cumpararea de gaze naturale din zona Asiei Centrale si va coordona investitiile in productia si transportul de petrol si gaze din regiunea caspica.

In opinia cotidianului moscovit Kommersant, Caspian Development Corp va fi un competitor direct pentru concernul Gazprom. Planul de infiintare a companiei este parte a unui plan de actiune privind securitatea energetica si solidaritatea intre statele membre ale UE, adoptat joia trecuta de catre Comisia Europeana in cadrul revizuirii strategiei energetice europene.

Pe termen scurt, Europa isi propune sa isi diminueze vulnerabilitatea rezultata din dependenta de o singura sursa de energie, respectiv Rusia, si sa dezvolte strategii pentru a face fata si pentru a evita crizele privind alimentarea cu energie.

Mai exact, Uniunea Europeana doreste sa creeze trasee alternative pentru aducerea de gaze naturale din zona caspica, astfel incit sa se ocoleasca Rusia si, implicit, sa se sparga monopolul detinut de Gazprom in zona. Chiar si Germania, pina acum apropiata de Moscova, a fost de acord cu acest plan, mai relateaza Kommersant.

Viitoarea corporatie va investi in infrastructura energetica din Turkmenistan si Kazahstan dar si intr-o viitoare conducta trans-caspica.

Scopul final al acestor masuri este asigurarea furnizarii a circa 60-120 miliarde de metri cubi de gaze naturale prin intermediul coridorului energetic sudic, care va include gazoductele Nabucco si Trans-saharianul, in conditiile in care tarile din UE consuma circa 500 miliarde de mc pe an.

Circa 61% din necesarul de gaze este importat, iar procentul ar urma sa creasca pina la aproape 84% pina in 2030. Importurile de gaze rusesti reprezinta circa 42% din total, iar pentru asta fiecare cetatean european plateste circa 700 de dolari pe an. Organismele anti-monopol ale Uniunii Europene vor analiza proiectul infiintarii Caspian Development Corp. Pe de alta parte, oficialii UE si-au propus sa organizeze mai multe intalniri la nivel de ministri cu lideri din Turkmenistan, Kazahstan si Azerbaidjan, pentru a se stabili un calendar clar al masurilor ce trebuiesc luate.

Cu toate acestea, proiectul nu se va derula usor, atita timp cit orice conducta caspica depinde de acordul tacit al Rusiei ca si de gasirea unor surse sigure si constante de livrare de gaze. Iranul, unul dintre marii potentiali furnizori, ramine in continuare nesigur din punct de vedere politic, in timp ce Turkmenistanul pare mai curind atras de ideea de a ramine in sfera de influenta rusa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro