Călin Georgescu, urmărit penal sub control judiciar, pentru șase infracțiuni. În dosar este implicat și un magistrat / Ce a declarat când a ieșit de la Parchet, unde a fost așteptat de sute de susținători VIDEO

Fostul candidat independent la Preşedinţie Călin Georgescu a fost ridicat miercuri de procurori din traficul rutier și dus la Parchetul General, unde a fost audiat timp de peste cinci ore. A fost audiat de procurori și Marin Burcea, unul dintre bodyguarzii lui Georgescu, fost trăgător de elită și caporal în Legiunea Franceză. Georgescu este urmărit penal, sub control judiciar, pentru șase infracțiuni. Dimineață, au avut loc zeci de percheziții vizând acţiuni împotriva ordinii constituţionale, instigare publică, iniţierea unei organizaţii cu caracter fascist, fals în declaraţii privind sursele de finanţare a campaniei electorale.
- În timp ce Georgescu era audiat, în fața Parchetului s-au aflat câteva sute de susținători ai acestuia, precum și George Simion și parlamentari AUR, care au scandat „Georgescu Președinte! și „Trădătorii!”.
- Parchetul a anunțat punerea sub urmărire penală a lui Georgescu pentru fals în declarații privind finanțarea campaniei sale electorale, precum și pentru infracțiuni de instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale și iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist.
- Ulterior, Parchetul General a precizat că în dosarul lui Călin Georgescu este implicat și un magistrat, care „a sprijinit activitățile infracționale”.
Mercenarul Horațiu Potra, considerat un colaborator apropiat al lui Călin Georgescu și ale cărui imobile au fost percheziționate de procurori, a încercat miercuri seară, într-o intervenție la Realitatea Plus, să explice proveniența banilor și armelor pe care autoritățile le-au găsit. El a recunoscut că a lucrat pentru omul de afaceri Frank Timiș, dar a negat orice legătură cu campania electorală a lui Călin Georgescu.
Lidera POT, Anamaria Gavrilă, a postat pe pagina ei de Facebook miercuri seară, după ieșirea de la audieri a lui Călin Georgescu, un video cu fostul candidat la prezidențiale în fața sediului Parchetului General. Din acest video lipsește momentul în care Georgescu îi salută pe susținătorii săi care îl așteptau, gest considerat de experți „salut nazist”.
Șeful Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Mihail Neamțu, a criticat, miercuri, într-o intervenție la Realitatea Plus, maniera în care polițiștii l-au oprit pe Călin Georgescu în trafic și dus la audierile de la Parchetul General. Deputatul AUR susține că, în comparație cu alții, care „au furat țara și au vândut petrolul”, Georgescu este acuzat doar din cauza ideologiei sale.
Liderul AUR, George Simion, a afirmat, miercuri seară, la Realitatea TV, că procurorii știau că se pregătește candidatura la prezidențiale a lui Călin Georgescu. El a acuzat că ridicarea din trafic a fostului candidat în cursa pentru Cotroceni a fost făcută din „disperare”.
Călin Georgescu a mers miercuri seară la o secție de poliție din județul Ilfov, în cadrul obligațiilor impuse după ce a fost plasat sub control judiciar, potrivit unor informații prezentate de Digi24.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) a transmis miercuri seară un comunicat de presă în care anunță că în dosarul care îl vizează pe fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu este implicat și un magistrat, care „a sprijinit activitățile infracționale”.
„În cadrul dosarului care face obiectul comunicatului de presă menţionat anterior, se efectuează cercetări şi în raport de sprijinirea activităţilor infracţionale de către o persoană care are calitatea de magistrat. Potrivit prevederilor Legii nr. 49/2022, în asemenea situaţii, competenţa de soluţionare aparţine exclusiv Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în raport de toate infracţiunile ce fac obiectul cercetărilor”, a transmis PICCJ, referitor la competenţa privind soluţionarea dosarului în care este vizat Călin Georgescu.
Cristian Tudor Popescu, reacție după inculparea lui Călin Georgescu: „Nimeni și nimic nu e mai presus de lege”
Gestul cu mâna făcut de fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu la ieșirea de la audierile de la Parchetul General a generat dezbateri în mediul online. O cercetătoare a Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHR-EW) îl cataloghează drept „salut nazist”.
Elena Lasconi, contracandidata care a ajuns cu Călin Georgescu în turul 2 al alegerilor prezidențiale, spune că e nevoie de explicații de la Parchet, „clare, la obiect, care să reclădească încrederea în autorități”, în cazul lui Călin Georgescu, cercetat sub control judiciar, pentru șase infracțiuni.
Horațiu Potra i-a cerut afaceristului Frank Timiș cel puțin 20 de milioane de dolari pentru campania lui Călin Georgescu, spun procurorii
Infracțiunile pentru care este urmărit penal Călin Georgescu, explicate de un fost judecător CCR
Marin Burcea (zis „Lunetistul”, care a luptat în Legiunea Străină), unul dintre bodyguarzii lui Călin Georgescu, a ieșit și el miercuri seară de la Parchetul General. Acesta nu a făcut declarații în fața reporterilor adunați în fața sediului PICCJ.
Procurorii Parchetului General susțin că mercenarul Horațiu Potra, ale cărui imobile au fost percheziționate miercuri, s-a implicat în finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu, au declarat surse oficiale citate de G4Media. Procurorii susțin că Potra i-a transmis omului de afaceri de origine română Frank Timiș că Georgescu vrea să deschidă toate minele de aur din România și că „are sprijinul americanilor care i-au făcut campanie lui Donald Trump”.
Călin Georgescu a declarat miercuri seară, după cele cinci ore în care a fost audiat la sediul Parchetului General, că va candida „cu siguranţă” la alegerile prezidenţiale de anul acesta, și a mai susținut că „sancţiunile americane vor clarifica situaţia şi în România”, fără alte detalii.
Ce interdicții are Călin Georgescu
Liderul mișcării neo-legionare din România și sfătuitorul lui Călin Georgescu, Eugen Sechila, a fost oprit, miercuri, pe aeroport de către autorități, confrom Antena 3 CNN și Digi24. El a fost dus la audieri la Parchetul General.
Călin Georgescu, plasat de Parchetul General sub control judiciar pentru 60 de zile, are mai multe interdicții, printre care să părăsească țara fără încuviințarea autorităților judiciare. De asemenea, el nu are voie să posteze pe rețelele de socializare conținut cu caracter legionar, fascist, antisemit, rasist sau xenofob.
Presa străină scrie despre audierea și inculparea fostului candidat la prezidențiale Călin Georgescu în ancheta privitoare la campania sa din 2024, dar și pentru instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale. Politico îl numește pe Georgescu candidatul pro-rus, care a avut o campanie „controversată și de succes” la finalul anului trecut.
Călin Georgescu, plasat de Parchetul general sub control judiciar pentru 60 de zile, are mai multe interdicții, printre care să părăsească țara fără încuviințarea autorităților judiciare. De asemenea, el nu are voie să posteze pe rețelele de socializare conținut cu caracter legionar, fascist, antisemit, rasist sau xenofob.
El a dat declarații atât pe treptele Pachetului, în fața tuturor jurnaliștilor, cât și apoi, în mulțime, în timp ce pleca, special pentru Realitatea TV.
„Vă vor lăsa să candidaţi au ba?”
„Uitaţi-vă ce-i aici…”, a răspuns Georgescu arătând către mulţime. „Nu mai contează nimic. Decât poporul român”.
„Nici lacrimile soţiei dumneavoastră?, a întrebat reporterul Realitatea TV.
„Bineînţeles”, a răspuns Georgescu.
„Este aici George Simion, sunt partidele patriotice, POT, partidele neparlamentare, deci nu-mi fac nicio grijă”, a continuat Georgescu, după care a salutat mulțimea, el fiind ridicat pe braţe de către membri ai echipei sale, apoi s-a urcat în maşină şi a plecat.
Georgescu, aclamat de mulțime la ieșirea de la audieri
Călin Georgescu a plecat acum de la Parchet.
Călin Georgescu a ieșit de la Parchet. Mulțimea îi scandează numele. Mulțimea scandează „Georgescu, președinte” și „Justiție, nu corupție”.
„Noi, poporul, suntem puterea. Aceste lucruri nu mă surprind și voi lupta pentru libertatea noastră”, a susținut Călin Georgescu, la ieșirea de la audieri.
Georgescu s-a oprit prin mulțime și a stat de vorbă cu George Simion și parlamentari AUR.
Un bărbat cu vârsta de 31 de ani, care făcea parte din echipa de protecție a Cristelei Georgescu, avea asupra sa o armă de foc neletală, pentru care deține un permis de port-armă, la protestul din fața Parchetului General, a anunțat Jandarmeria București.
Călin Georgescu este așteptat să iasă de la Parchetul General, după mai bine de cinci ore de audieri. În fața Parchetului s-a creat busculadă. Se striga „Nu aveți dovezi!”.
Cristela Georgescu și George Simion încearcă să își facă loc prin mulțime pentru a ajunge cât mai aproape de ușa Parchetului.
Cristela Georgescu se află în continuare în mijlocul mulțimii, care scandează “Jandarmeria apără hoția”.
Decizia procurorilor de a-l plasa sub control judiciar a fost primită cu huiduieli de către mulțimea adunată în fața Parchetului General.
Călin Georgescu va fi eliberat și cercetat sub control judiciar, conform unor surs judiciare citate de Digi24.
Călin Georgescu, pus sub urmărire penală
Parchetul General a anunțat începerea urmăririi penale împotriva lui Georgescu pentru următoarele infracțiuni:
- instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, în formă tentată.
- comunicarea de informații false.
- fals în declarații în formă continuată (privind sursele de finanțare a campaniei electorale și declarațile de avere).
- iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup.
- promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.
- iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizaţii.
Parchetul General nu a anunțat nicio măsură în cazul fostului candidat la prezidențiale.
„Murim, murim pentru Călin”, strigă mulțimea, în timp ce un protestatar dă cu tămâie printre manifestanți.
Cristela Georgescu, care a venit la Parchet înconjurată de bodyguarzi, a spus: „Noi trebuie să avem acest spectacol al cătuşelor. Este pentru noi toţi un test de răbdare, de credinţă, de unitate. Şi, aşa cum spunea Călin, când cunoşti adevărul, poţi sta drept în faţa oricărei minciuni. (…) Noi suntem puternici, pentru că puterea vine de la Dumnezeu. Noi suntem poporul, noi suntem puterea. (…) Dacă privim retrospectiv tot ce s-a întâmplat, de la turul unu până acum, cred că şi un copil poate să tragă o concluzie de bun-simţ”.
În fața Parchetului a venit să îl susțină pe Georgescu și Marian Vanghelie.

Cristela Georgescu se află în continuare în fața Parchetului. Protestatarii spun că astăzi este ziua soției lui Călin Georgescu.
Oamenii scandează împotriva ministrului Justiției, Cătălin Predoiu. „Nu ne ignorați, o să regretați”, mai scandează mulțimea.
Omul de afaceri Elon Musk a reacționat rapid după ce Călin Georgescu a fost ridicat de polițiști și condus la Parchet pentru audieri.
La această oră, în fața Parchetului sunt aproximativ 200 de persoane.
Cristela Georgescu a venit și ea la Parchet la această oră, fiind primită cu aplauze de susținătorii care au scandat „Libertate”. De asemenea, mulțimea adunată i-a scandat numele.

“Zi de zi în stradă, sistemul o să cadă”, “Turul 2 înapoi”, scandează mulțimea.

Președinta partidului SOS România, Diana Șoșoacă, a declarat miercuri, la ieșirea de la consultările cu partidele de la Palatul Cotroceni, că nu a știut despre ridicarea lui Călin Georgescu pentru a fi dus la audieri. Întrebată de jurnaliști dacă îl mai vede pe Georgescu candidat la alegerile prezidențiale, Șoșoacă a răspuns că „Eu nu l-am văzut niciodată posibil candidat, din cauza istoricului său și a legăturilor sale împotriva statului român, cu toate acele formațiuni paramilitare pe care le-a făcut în toate județele”.
Elena Calistru, fondatoarea ONG-ului Funky Citizen, a avertizat că, în lipsa unor explicații coerente de la justiție ridicarea candidatului Georgescu e un ”start la conspirații și radicalizare”.
Unul dintre bodyguarzii lui Georgescu, dus și el la audieri
AUDIO „Mario, poliția e aici și mă arestează din stradă”. Influencerul american Mario Nawfal a primit un mesaj vocal de la Călin Georgescu chiar în timp ce era ridicat din trafic de polițiști
Protestatarii rostesc în cor rugăciunea Tatăl Nostru și îi îndeamnă “pe toți tiktokerii” să iasă la protest.
“Jos Ciolacu” și “Predoiu la pușcărie”, scandează acum grupul de protestatari.
“Afară, afară cu Soroș din țară”, mai strigă susținătorii lui Georgescu.
Prima reacție a lui Marcel Ciolacu după ce Călin Georgescu a fost ridicat și dus la Parchet: E nevoie ca opiniei publice să îi fie prezentate dovezi solide.
„Având în vedere contextul electoral tensionat, organele judiciare au datoria să prezinte opiniei publice dovezi extrem de solide în ancheta în care, printre zeci de persoane, este implicat și un potențial candidat în alegerile din mai”, a spus premierul.
A fost adus de anchetatori la Parchet și Marin Burcea, garda de corp a lui Georgescu, zis „Lunetistul”, care a luptat în Legiunea Străină.
Zeci de susținători ai lui Georgescu, în fața Parchetului: „Hoții”
Un protestatar se ceartă cu jandarmii pentru că i-au “îngrămădit” în spatele instituției. “Trebuie să apărați poporul, nu pe hoți!”
Câteva zeci de susținători ai lui Călin Georgescu se află la această oră în fața Parchetului General.
“Hoții!”, “Unitate națională”, “Voi sunteți mai infractori decât Georgescu” și “Jandarmeria apără hoția”, strigă susținătorii fostului candidat la prezidențiale. Sunt câteva zeci de persoane adunate în spatele Parchetului General

FOTOGALERIE Cum a ajuns Călin Georgescu în cârje la Parchetul General.
„Aştept ca Parchetul să lămurească acuzaţiile şi să comentăm cu toţii”, a spus Nicuşor Dan, miercuri, la Europa FM, în legătură cu ridicarea lui Călin Georgescu de către procurorii de la Parcehtul General.
VIDEO Momentul în care Călin Georgescu este ridicat de anchetatori din trafic
Imagini cu momentul în care Călin Georgescu este ridicat din trafic și dus la Parchet au fost distribuite pe rețelele de socializare de influencerul american Mario Nawfal, o voce importantă din lumea MAGA, acesta afirmând că urma să îl intervieveze pe politicianul român în cursul zilei de miercuri.
După ce Georgescu a fost ridicat și dus la audieri, Victor Ponta a amintit de episodul „Tony Blair”: «Moștenitorii» lui Iohannis vor să păstreze puterea împotriva voinței poporului.
Reacția echipei de campanie a lui Călin Georgescu
„Unde mai este democrația?”, a notat marți la prânz pagina de Facebook oficială a candidatului de 62 de ani, la câteva minute după ce Călin Georgescu a fost oprit în trafic și condus la audieri la Parchetul General.
„Călin Georgescu urma să-și depună noua candidatură la Președinție. Acum aprox. 30 de minute sistemul l-a oprit în trafic și a fost ridicat în vederea audierii la Parchetul General! Unde mai este democrația, unde sunt partenerii care trebuie să apere democrația?”, sună mesajul transmis pe contul de Facebook al lui Călin Georgescu și semnat „Echipa de Comunicare”.
George Simion a mers la Parchet împreună cu parlamentarii AUR: Un abuz
George Simion, acum, la Parchetul General, unde a mers împreună cu parlamentarii AUR: „Acest abuz este strâns legat de împiedicarea lui Georgescu să-și completeze dosarul de candidatură. Este un abuz al statului totalitar. Ne putem aștepta la orice din partea acestor abuzatori (…) Vom sta aici până când vom vedea că Georgescu iese și este eliberat. Nu protestăm, așteptăm să vedem ce se întâmplă”.
Întrebat dacă consideră că este posibilă o campanie electorală cu 0 lei, așa cum a declarat Georgescu, Simion a răspuns: „Asteptăm lămuriri din partea instituțiilor, nu vrem să cădem într-o extremă și în aceleași reflexe totalitare ale statului. (…)Să se aducă probe”.
Chestionat, de asemenea, dacă AUR își retrage sprijinul pentru candidatura lui Georgescu la prezidențialre, George Simion a răspuns: „AUR nu trădează. Cât sunt președintele acestui partid nu ne vom clinti de la susținerea pentru democrație și votul poporului. Așteptăm să vedem acuzații concrete”.
Președinta POT, Anamaria Gavrilă, a condamnat acțiunea procurorilor de a-l ridica pe Călin Georgescu din trafic pentru a fi dus la Parchetul General unde urmează să fie audiat într-un dosar vizând acţiuni împotriva ordinii constituţionale, instigare publică, iniţierea unei organizaţii cu caracter fascist, fals în declaraţii privind sursele de finanţare a campaniei electorale.
Imagini cu Călin Georgescu dus la Parchet. El este în cârje
Călin Georgescu a ajuns la Parchetul General, pentru audieri. El este în cârje, așa cum a apărut și la ultimul protest organizat de susținătorii săi sâmbătă, în Capitală, unde au fost strânse și semnături pentru candidatura lui.



Anamaria Gavrilă îndeamnă la proteste după ce Călin Georgescu a fost ridicat și dus la parchet: „Este foarte important ca toată lumea să iasă în stradă”.
Călin Georgescu, 62 de ani, candidat la alegerile prezidențiale anulate în decembrie, a fost ridicat din trafic miercuri, 26 februarie 2025.
Surse judiciare au confirmat pentru HotNews informația și au precizat că Georgescu va fi dus la audieri la Parchetul General.
Călin Georgescu este acuzat de către procurori de implicare într-o organizație cu caracter fascist și promovarea în spațiul public a unor ideologii și figuri istorice controversate precum mareșalul Antonescu, au declarat pentru G4Media surse apropiate anchetei.
Potrivit surselor citate de G4Media, procurorii au descoperit conversații și înregistrări “compromițătoare”, inclusiv un apel telefonic cu simpatizantul legionar Marian Motocu. În această discuție, Călin Georgescu îi spune lui Motocu: „Dacă lucrurile merg bine o să încep în ianuarie. Există un plan, există o strategie pe care numai eu o cunosc. Când va fi să fie, așa cum ți-am spus de acum un an, nu s-au legat lucrurile, din multe motive, atunci o să ai locul tău în această acțiune. Să stai aproape de omul ăsta”.
Elemente ale anchetei arată că Georgescu ar fi implicat activ în sprijinirea unei organizații “extremiste” conduse de Marian Motocu, care a fost trimis în judecată pentru propagandă legionară, antisemitism și xenofobie, conform G4Media, care citează surse judiciare.
După ridicarea lui Călin Georgescu din trafic, grupul parlamentar al AUR a anunțat că toți parlamentarii, în frunte cu George Simion, pleacă de la Parlament și merg la Parchet, „pentru a cere explicații”.
În aceeași zi, de dimineață, Parchetul General a anunțat percheziții în mai multe localități din țară, privind un dosar care vizează infracțiuni, printre care acțiuni contra ordinii constituționale, fals în declarații privind sursele de finanțare a campaniei electorale, instigare publică, inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Vizat în acest dosar este și Horațiu Potra, cunoscut drept lider al unei grupări de mercenari care a acţionat în Africa şi apropiat al lui Călin Georgescu. Procurorii au găsit aproximativ un milion și jumătate de dolari într-un seif îngropat în podeaua casei lui Horațiu Potra, au declarat pentru G4Media surse apropiate anchetei. Procurorii au găsit și documente contabile care indică faptul că Potra deține în total peste 6 milioane de dolari cash. Seiful era turnat în beton și era camuflat sub dușumea, scrie sursa citată.