Un autor german de origine romana recunoaste ca l-a spionat pentru Securitate pe sotul Hertei Muller
Peter Grosz, un scriitor german nascut in Romania, a recunoscut sambata ca a spionat pentru Securitate mai multi autori romani, in anii ’70, relateaza EarthTimes.org, care citeaza agentia de stiri DPA. Grosz a marturisit, intr-o declaratie scisa, de zece pagini, ca printre cei vizati s-a numarat si Richard Wagner, fostul sot al Hertei Muller – laureata Premiului Nobel pentru Literatura in 2009, ambii autori germani de origine romana.
De altfel, Muller il acuzase pe Grosz, in cotidianul Allgemeine Zeitung din Mainz, de „delatiune de cea mai joasa speta”. Mai mult, scriitoarea a cerut autoritatilor germane deschiderea unei anchete in legatura cu fostii informatori ai Securitatii care traiesc in prezent in Germania.
Anul trecut, si fostul sot al lui Muller, Richard Wagner, l-a acuzat pe Grosz ca ar fi fost spion. Scriitorul german spune in marturia sa ca a recunoscut acest lucru fata de Wagner la acel moment, explicandu-i imprejurarile „care l-au impins spre aceasta colaborare demna de dispret”.
Grosz spune ca Securitatea a facut presiuni asupra lui sa-i monitorizeze pe autorii de etnie germana, din 1974 si pana in 1977, cand a parasit tara. El sustine ca, prin acuzatiile ca i-au fost aduse, s-a declansat o adevarata „campanie publica” impotriva sa, pe care el o descrie drept „o expunere publica ce aminteste de procesele staliniste”.
De cand s-a mutat in Germania, autorul s-a ocupat de promovarea tinerilor scriitori si actori, in incercarea de a scapa de „vina si rusinea de a se fi lasat santajat in Romania”, dupa cum noteaza Grosz in marturia sa.
Si Herta Muller a fost spionata de Securitatea din Romania, fiind denuntata de un alt scriitor german de origine romana. Muller a intrat in vizorul Securitatii dupa ce autorul si publicistul Franz Thomas Schleich a spus ca prima ei carte, „Niederungen”, contine „orientari anti-statale”.
Dupa aceea, Schleich, sub numele de cod „Voicu”, a spionat-o pe Mueller in anii ’80, potrivit unui documentar transmis de canalul german ARD, care a citat martori din acea perioada si documente din arhiva Securitatii.
Muller a confirmat pentru ARD ca Schleich si „Voicu” sunt una si aceeasi persoana, insa scriitorul a refuzat sa raspunda acuzatiilor. El a fugit in Germania la inceputul anilor ’80, pretinzand ca a fost o victima a regimului comunist a lui Nicolae Ceausescu.