Sari direct la conținut

Un comentariu despre apa de la Fukushima stârnește disensiuni rare în guvernul japonez

HotNews.ro
Fumio Kishida mancand fructe de mare din zona Fukushima, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Fumio Kishida mancand fructe de mare din zona Fukushima, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Premierul nipon Fumio Kishida i-a ordonat joi ministrului său pentru pescuit să își ceară scuze după ce s-a referit la apa radioactivă tratată de la Fukushima ca fiind „contaminată” și i-a spus să își retragă comentariul, relatează Reuters.

Ministrul pentru pescuit Tetsuro Nomura a fost auzit catalogând apa tratată ca fiind „contaminată” în timp ce vorbea cu reporterii mai devreme în cursul zilei de joi, tocmai după o întâlnire cu Kishida.

El a afirmat că discuțiile cu premierul au implicat „evaluarea apei contaminate” după deversarea acesteia în Pacific.

Japonia numește apa de la Fukushima pe care a început s-o elibereze în Pacific pe 24 august ca fiind „apă ALPS tratată” pentru a o diferenția de apa contaminată ținută în rezervoarele din jurul centralei scoase din uz.

Acronimul ALPS vine de la „Advanced Liquid Processing System” (Sistem Avansat de Procesare Lichidă), un sistem menit să înlăture majoritatea elementelor radioactive, cu excepția tritiului, înainte de deversarea în ocean ca apă „tratată”.

„Este profund dezamăgitor că a făcut o asemenea remarcă. I-am dat instrucțiuni ministrului Nomura să își ceară scuze, precum și să retracteze ce a spus”, a declarat premierul Fumio Kishida joi, după ce a fost întrebat cu privire la acest subiect.

Întrucât tritiul, un izotop radioactiv al hidrogenului, este dificil de separat de apă, apa tratată de la Fukushima este diluată până la niveluri cu mult sub cele ale nivelului maxim admis al tritiului înainte de a fi deversată în mare.

Oficialii dau asigurări că deversarea apei de la Fukushima nu prezintă niciun risc pentru sănătate

Agenția pentru pescuit a Japoniei a declarat sâmbătă că nu a găsit niveluri detectabile ale acestui izotop în urma începerii procesului de deversare.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a precizat la rândul ei marți că nu a detectat vreun pericol în ceea ce privește tritiul în urma deversării apei tratate de la Fukushima.

Gafa lui Nomura este cu atât mai stânjenitoare pentru guvernul de la Tokyo întrucât a venit la doar o zi după ce acesta a publicat o înregistrare video cu premierul Kishida mâncând fructe de mare și alte produse din zona apropiată centralei Fukushima.

Cancelaria președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol a anunțat la rândul ei luni că acesta a servit fructe de mare la prânz pentru a disipa îngrijorările legate de contaminarea apei de mare după ce îngrijorări legate de aceasta s-au răspândit și în Coreea de Sud.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro