Sari direct la conținut

Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO

HotNews.ro
Crematoriu din Germania, Foto: Captura YouTube
Crematoriu din Germania, Foto: Captura YouTube

Pe unele sicrie este scris „risc de infectare”, pe altele „corona”, multe poartă avertismentul „fără serviciu mortuar”. Crematoriul din Meissen, în fosta Republică Democrată Germană, lucrează 24 de ore din 24, într-un oraș care se confruntă cu o creștere dramatică a numărului de victime Covid-19, scrie AFP.

Saxonia, landul unde se află Meissen, este unul dintre cele mai afectate de pandemie, în condițiile în care a trecut relativ ușor peste primul val din primăvara anului trecut.

În trei decenii, Jörg Schaldach, directorul acestui crematoriu, nu a văzut niciodată un număr atât de mare de morți.

„A început la jumătatea lui noiembrie. Cifrele nu încetează să crească”, a afirmat el. „Problema este că sunt pline camerele funerare frigorifice. Suntem în stare de catastrofă”, continuă el, afirmând că nu are altă alternativă decât să folosească sala de ceremonie și de reculegere pentru a depozita sicriele.

24 de ore din 24, șapte zile din șapte

Băncile și scaunele pe care se așezau de obicei rudele decedaților sunt acum împinse în spatele camerei, pentru a face loc rândurilor de sicrie de lemn. Multe sunt înconjurate cu o bandă de plastic transparent pentru a le sigila a doua oară pe cele cu victimele coronavirusului.

„În prezent, primim 400 (de sicrie) săptămânal pentru a fi incinerate”, de două ori mai mult decât numărul obișnuit în perioada de iarnă, potrivit lui Schaldach.

Angajat al pompelor funebre, Matthias Möbius așteaptă de peste o oră în parcare pentru a primi aprobarea de a descărca un sicriu.

„În mod normal durează doar 15 minute, vii, descarci, mergi la birou pentru a face actele și e gata”, explică el. „În aceste zile, durează mai mult de o oră și jumătate”.

În spatele lui, alte trei mașini ale pompelor funebre își așteaptă rândul.

Möbius afirmă că, în cei peste 20 de ani de când are această meserie, iarna aceasta este „de departe” cea mai aglomerată.

Pentru a face față, crematoriul din Meissen lucrează acum 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, cu două cuptoare și 60 de incinerări zilnic.

Ore suplimentare

Angajații lucrează ore suplimentare și au renunțat la week-end-uri. Au fost chemați pentru a ajuta și foști angajați care s-au pensionat.

Ingo Thöring, 76 de ani, este unul dintre ei, în ciuda vârstei care îl plasează în rândul populației cu grad mare de risc.

Nu își pune problema de a ceda în fața fricii: „La vârsta mea, nu mă mai tem”, spune el.

În ciuda închiderii tuturor centrelor comerciale neesențiale, a școlilor, a sălilor de sport, valul al doilea al epidemiei a lovit mai dur Germania.

Numărul de morți în 24 de ore a atins un nou record joi, cu 1.244 decese.

În regiunile cele mai afectate, și alte crematorii se confruntă cu probleme.

În Dresda, primăria a anunțat miercuri că o clădire folosita de obicei pentru a stoca materiale de protecție împotriva inundațiilor va fi folosită temporar drept cameră mortuară.

În Nuremberg, Bavaria, au fost aduse containere pentru stocarea sicrielor.

Și în Cehia, vecină cu landul Saxonia, guvernul a anunțat că nu mai acceptă cadavre „importate” pentru a fi incinerate.

Directorul crematoriului din Meissen crede că autoritățile ar fi trebuit să impună restricții dure mai devreme.

Acesta acuză și persoanele care se opun carantinei și care s-au adunat într-un protest masiv în noiembrie în orașul vecin Leipzig.

„Ce le-aș spune scepticilor este să vină și să ne ajute să transportăm sicriele (…) Am mutat 750 de tone de morți”, afirmă el. „Cei care neagă coronavirusul pot veni să atingă aceste sicrie ei înșiși”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro