Un director Transelectrica avertizează: „Nu ne mai putem acoperi propriul consum de energie. Ar trebui să ne îngrijoreze pe toți”
România a ajuns în situația îngrijorătoare în care este dependentă de importurile de energie, iar prețurile sunt duble față de vestul Europei, deoarece în ultimii ani s-au închis mai multe capacități de producție fără să fie construit nimic în loc, spune George Vișan, director Piețe de Energie în cadrul Transelectrica.
„Poate România să devină hub energetic? Să fim foarte cinstiți. În momentul acesta, în care vorbim, România importă 1.443 MW. Dimineață a importat 2.100 MW. De luni de zile se întâmplă acest lucru. Răspunsul dacă România poate deveni un hub energetic vi-l dați dumneavoastră singuri.
În schimb, țara noastră are resurse, expertiză și suntem integrați cu piața europeană.
Dar atâta timp cât nu ne putem asigura propriul consum avem o mare problemă. De aceea prețurile pe care le vedem acum în România sunt cele mai mari, în mod constant. Am arătat cu degetul spre congestiile din Austria și Germania, dar trebuie să ne uităm la noi”, a spus Vișan, în cadrul conferinței Energy Forum, organizată de DC News.
- Citiți și România importă masiv energie de la începutul anului / „Este îngrijorător. Facturile vor crește”
„Nu avem producție pentru că nu am instalat, să fie clar. Noi am instalat câteva sute de MW în ultimii ani și Germania a instalat mii de MW de energie regenerabilă. Am închis toată industria de cărbune, Germania, Polonia o vor închide în 2049. Nu am terminat proiecte de producție de 7-8 ani, proiectele acelea pe gaze. Cum putem să ne imaginăm noi că putem fi hub energetic?
Nu vom deveni hub energetic atâta timp cât nu vom avea producție excedentară astfel încât să dăm și la alții”, a continuat el.
Singurii care au instalat noi capacități sunt prosumatorii, dar ei produc în principal vara și în mijlocul zilei.
„Ar trebui să ne îngrijoreze pe toți situația de acum, faptul că devenim necompetitivi din cauza prețului la energie. Germania are 40% din prețul nostru, Franța nu mai zic, asta ar trebui să ne preocupe. Problema o rezolvăm punând în funcțiune capacități de producție.
Acum, dacă nu bate vântul în România, nu ai energie. Deci mai este mult de lucru până să devenim hub energetic, a subliniat reprezentantul Transelectrica.
România importă energie chiar și cu o producție mare în turbinele eoliene
Potrivit datelor Transelectrica în timp real, vineri la ora 11:00 o treime din producția de energie a țării era eoliană, cu 2.675 MW în funcțiune, urmată de cea hidro, cu 1.719 MW (20% din total).
Chiar și cu o producție foarte mare de energie eoliană, țara noastră tot era importator de energie.
Consumul țării se ridica la 8.404 MW, producția era de 8.288 MW, iar soldul import-export era de 116 MW în favoarea importurilor.
Importurile de energie electrică ale României au fost mai mari cu 86% în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată un raport al Transelectrica publicat săptămâna trecută.
Sursa foto: Dreamstime