Sari direct la conținut

Un documentar israelian relatează masacrul din 7 octombrie: „Am vrut să spun povestea unei petreceri”, explică regizorul

HotNews.ro
Militantii Hamas au facut un macel la Festivalul Supernova, Foto: JACK GUEZ/ AFP/ Profimedia Images
Militantii Hamas au facut un macel la Festivalul Supernova, Foto: JACK GUEZ/ AFP/ Profimedia Images

Un documentar israelian relatează masacrul de la 7 octombrie din apropierea orașului Reim, unde peste 350 de participanți la un festival de muzică techno, Tribe of Nova, au fost uciși de comandourile Hamas, potrivit AFP.

Filmul de 52 de minute, bazat pe imagini filmate în momentul atacului fără precedent al mișcării islamiste, a fost proiectat miercuri la Ierusalim, în fața a aproximativ douăzeci de jurnaliști internaționali. „Nova” se adâncește în amintirile celor peste 3.000 de persoane venite să danseze în aer liber, la cinci kilometri de Fâșia Gaza, și care s-au aflat în calea a sute de bărbați înarmați care intrau în Israel, unde au comis un masacru.

„Am vrut să spun povestea unei petreceri”, explică Dan Peer, regizorul, care explică faptul că a lucrat zi și noapte timp de două luni, cu aproximativ cincisprezece persoane, pentru a asambla 212 elemente – videoclipuri, mesaje vocale, camere de supraveghere – încredințate în principal de supraviețuitori.

El a ales să evite cele mai șocante imagini „din respect pentru victime”, dar documentarul nu este mai puțin tulburător din acest motiv.

„Ascundeți-vă sau fugiți”

Vedem mesaje schimbate de un grup de prieteni despre cum să se îmbrace înainte de a porni la drum, oameni care dansează în timp ce mănâncă dulciuri.

„Sunt atât de speriat”, comentează un tânăr în timp ce filmează primele rachete lansate asupra Israelului la răsăritul soarelui.

Urmează un du-te-vino între imaginile cu luptătorii care doresc să ucidă „cu miile” și participanții la festival, care își sună părinții, încercând să înțeleagă „de ce nu este armata aici”, dacă este mai bine să se ascundă sau să fugă.

Timp de minute îndelungate, cu telefonul în mașină, urmărim goana nebună peste câmpuri, abia întreruptă pentru a ridica prietenii răniți.

Mulți se roagă în timp ce gloanțele fluieră în jurul lor. Mulți spun că filmează „pentru a lăsa o urmă”, pentru a le spune celor dragi că îi iubesc.

Într-o mașină, panica mistuie un grup care încearcă să părăsească locul când cred că recunosc o persoană dragă printre zecile de cadavre abandonate pe asfalt.

„Semn de viață”

Sosit la începutul după-amiezii, un polițist își filmează primii pași în mijlocul dezastrului, cu mâinile tremurânde.

„Un semn de viață?”, repetă el neobosit, cu vocea din ce în ce mai sugrumată, în timp ce se plimbă în jurul barului unui festival în spatele căruia au murit peste o duzină de oameni.

Documentarul produs de compania Kastina va fi difuzat gratuit de toate canalele israeliene.

Atacul Hamas s-a soldat cu aproximativ 1.140 de morți de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza ultimelor cifre oficiale israeliene.

Ca represalii, Israelul, care a promis să distrugă mișcarea islamistă palestiniană, bombardează din 7 octombrie Fâșia Gaza, provocând moartea a 20.000 de persoane, majoritatea civili, potrivit ultimelor cifre ale guvernului Hamas publicate miercuri.

Aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice, inclusiv aproximativ patruzeci de participanți la festival. În total, 129 de persoane sunt încă reținute în Gaza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro