Un film despre copiii romani cu SIDA, in festival la New York
O coproductie romano-britanica despre copiii infectati cu HIV in orfelinatele din Romania la sfarsitul anilor ’80 si eforturile facute de parintii lor adoptivi pentru a le oferi o viata normala va putea fi vizionata in cadrul Festivalului de Film Human Rights Watch care se va desfasura la New York.
“Nu ne vom reintalni niciodata copilaria“, film realizat de Sam Lawlor si Lindsay Pollock, a fost selectionat alaturi de alte 24 de productii din 17 tari pentru a participa la prestigiosul festival de film care are loc la Lincoln Center din Manhattan in perioada 14-28 iunie.
Filmul urmareste povestea unui grup de parinti sociali care adopta “copiii lui Ceausescu“, asa cum erau cunoscuti bebelusii infestati cu HIV din spitalele si orfelinatele romanesti din anii ’80 si care erau lasati sa moara.
Organizatia non-guvernamentala Health Aid Romania a deschis mai multe locatii pentru ingrijirea acestor copii, iar micutii care au supravietuit au ramas in grija parintilor adoptivi.
“Este un film foarte puternic si foarte emotionant care dezvaluie dragostea si atentia acordata copiilor romani bolnavi de SIDA de catre un grup de oameni a caror dedicatie este profunda si sincera si al caror succes poate fi citit pe fetele celor de care ei s-au ocupat cu atata atentie“, afirma unul dintre criticii de film, Tony Benn.
Acesta aminteste faptul ca, dupa Revolutia din 1989, lumea a fost marcata de imaginile cladirilor in paragina din Romania unde se ingramadeau copii scheletici care erau cunoscuti sub numele de “copiii lui Ceausescu“.
Cei care au supravietuit acelei perioade tulburi si au inceput lupta pentru supravietuire in grija unor parinti sociali au devenit “copiii minune ai Romaniei“.
Sam Lawlor si Lindsay Pollock au filmat “Nu ne vom reintalni niciodata copilaria“ in cursul anului 2004 si l-au editat pe parcursul urmatorilor doi ani. Filmul, care dureaza 75 de minute, va beneficia de patru reprezentatii la Festivalul Human Rights Watch, iar in ziua de 27 iunie va avea loc o discutie cu cei doi producatori britanici.