Un fost centru de dezvoltare a armelor biologice din Rusia cercetează virusurile preistorice la rămășițele animalelor recuperate după topirea permafrostului
- Redactia Hotnews
Laboratorul rus de stat Vektor, care a dezvoltat și un vaccin împotriva coronavirusului, a anunțat că lansează o cercetare a virusurilor care datează din paleolitic analizând rămășițele animalelor recuperate după topirea permafrostului, relatează The Guardian.
Vektor a spus marți că ținta acestui proiect este identificarea paleovirusurior și cercetarea evoluției virusurilor.
Cercetarea făcută în colaborare cu Universitatea de Stat Yakutsk a început cu o analiză a țesuturilor extrase dintr-un cla preistoric despre care se crede că e de acum 4.500 de ani.
Vektor a spus că rămășițele au fost descoperite în 2009 în Iacuția, o regiunea vastă siberiană în care sunt des găsite rămășițe ale animalelor antice, inclusiv mamuți.
Cercetătorii spun că vor analiza și rămășițele mamuților, câinilor, elanilor, potârnichilor, rozătoarelor și altor animale preistorice.
Maxim Cheprasov, șeful laboratorului Muzeului Mamuților de la Universitatea federală Nord-Est, a spus într-un comunicat că recuperarea animalelor a făcut deja obiectul unor studii bacteriene.
”Conceum studii pe paleovirusuri pentru prima dată”, a spus el.
Un fost centru pentru dezvoltarea armelor biologice în era sovietică, laboratorul Vektor este unul dintre cele două instituții din lume care stochează virusul variolei.
Vektor a dezvoltat vacciul anti-Covid EpiVacCorona, care a primit aprobare în octombrie în Rusia și este programat pentru a începe producția în mas luna aceasta.
Cercetătorii spun că zona arctică se încălzește de două ori mai repede decât media globală, punând în pericol fauna sălbatică precum și eliberarea de CO2 înmagazinat în permafrostul care se topește.