Un manual de istorie contemporana starneste controverse in Rusia
Un manual de istorie contemporana starneste controverse in Rusia, din cauza ca lectiile justifica represiunile staliniste, lauda ‘era’ Putin si prezinta cazul Hodorkovski ca pe un avertisment al statului pentru afaceristii necinstiti, relateaza AFP.
„Cartea de istorie contemporana a Rusiei (1945-2006)” , lansata in luna iunie si tiparita in 10.000 de exemplare, este considerata de profesorii rusi ca fiind o unelta de manipulare.
Ei cred ca manualul, in loc „sa ajute elevul sa-si formeze propria conceptie despre lume”, va reinstitui practicile din 1938, cand liceenii din URSS erau obligati sa sublinieze cu negru numele „inamicilor poporului”, pe carte.
„Istoricii contemporani au tendinta sa explice represiile staliniste prin dorinta lui Stalin de a mobiliza societatea pentru a o face sa indeplineasca misiuni irealizabile”, se precizeaza in manualul tiparit la ordinea Kremlinului.
Cartea il prezinta pe Stalin drept „unul dintre cei mai eficienti lideri din URSS” si explica faptul ca „in urma epurarilor s-a format o noua patura administrativa, adaptata obiectivelor de modernizare a tarii”.
Scandalul provocat de acest manual l-a facut pe presedintele Vladimir Putin sa-si expuna propriul punct de vedere. El crede ca manualele anterioare le impuneau rusilor „un sentiment de vinovatie”, iar acest sentiment trebuie schimbat cu unul de mandrie.
De aceiasi parere este si istoricul Anatoli Utkin, autorul capitolului despre politica externa a URSS din manualul contestat, care a precizat ca Rusia avea un milion de liceeni si toate manualele erau demodate, prezentand istoria sovietica drept o succesiune de infrangeri si represiuni.
“Pentru realizarea capitolului am tradus manuale occidentale, in general stralucite, dar antiruse, sau am scris din carti de istorie cu punct de referinta Occidentul”, isi aminteste Utkin.
Parerile raman impartite si, in timp ce Evgheni Saburov, expert in cadrul Institutilui Federal de Dezvoltare si Cercetare, crede ca „statul rus incearca sa prezinte istoria noastra ca pe o inlantuire de victorii, Pavel Danilin, unul dintre autorii cartii, considera manualul este realist, fara sa-l prezentam pe Stalin ca pe un monstru.