Un NEIN pentru Ucraina: Scholz explică în Bundestag de ce nu aprobă livrări de rachete Taurus în Ucraina
Pentru prima dată în acest an, cancelarul german, Olaf Scholz, a răspuns la întrebările deputaților din Bundestag, cu privire la livrările Taurus în Ucraina. Poziția lui e fermă: e „o limită pe care nu vreau să o trec în calitate de cancelar”, a spus Scholz care a explicat principalul argument al acestui refuz.
Scholz a subliniat că este vorba și despre „unde să țintești, să tragi și să lovești”. „Iar asta nu ar trebui să se întâmple cu soldați germani”. Acest lucru se aplică nu numai pentru o desfășurare în Ucraina, ci și în cazul în care planificarea operațională pentru Taurus „are loc în Germania”.
Prudența nu e slăbiciune
În declarația sa de deschidere, Scholz și-a subliniat disponibilitatea de a sprijini Ucraina. „Acest sprijin este încă necesar”, a spus el, citat de Tagesspiegel.de.
Ucraina mai are nevoie de muniție și „în special de apărare aeriană”. Totodată, el s-a referit la ajutorul militar care a fost deja acordat Ucrainei. În mai multe rânduri, Germania a fost prima țară care a furnizat Ucrainei „sisteme de apărare foarte extinse”.
În ceea ce privește controversatul refuz al livrării de rachete Taurus în zona de război, Scholz a declarat în plen că trebuie să cântărească cu atenție fiecare decizie. „Cetăţenii au dreptul la ea”. Prudența nu este ceva care poate fi calificat drept slăbiciune, așa cum fac unii, ci prudența este ceea ce cetățenii au dreptul să ceară, a argumentat el.
De aceea, o livrare de rachete de croazieră precum Taurus este „o limită pe care nu vreau să o trec, în calitate de Cancelar”.
El rămâne la poziția ca niciun soldat german să nu fie atras în război. Cu toate acestea, nu poate exclude acest lucru cu o armă precum Taurus, cu o rază de acțiune de până la 500 de kilometri.
Ca răspuns la întrebările critice ale politicianului CDU, Norbert Röttgen, Scholz a răspuns: „Furnizarea de arme nu te face să fii un participant la război.” Cu toate acestea, el a respins calea Franței și Marii Britanii, care livraseră deja rachete de croazieră Ucrainei: „Nu așa funcționează la noi.”
Riscurile Taurus
Taurus este o rachetă de croazieră produsă în Germania și folosită de armata germană (Bundeswehr) cu o rază de acțiune de peste 500 de kilometri și precizie maximă.
Din Ucraina poți lovi Moscova cu rachete lungi de cinci metri. Cu toate acestea, guvernul președintelui Volodimir Zelenski spune că nu are de gând să facă acest lucru. Acesta a argumentat că ar vrea să folosească Taurus pentru a distruge liniile de aprovizionare ale forțelor armate rusești, mult în spatele liniei frontului.
Guvernul ucrainean a depus deja o cerere la guvernul federal pentru a furniza acest sistem de arme, în mai anul trecut. Grupul parlamentar CDU/CSU anunțase anterior că îl va „rotisa” pe Scholz pe această problemă, așa cum se spune în jargonul politic și mediatic.
În octombrie, Scholz a respins pentru prima dată livrările Taurus – fără a oferi o explicație detaliată. Acest lucru a urmat abia pe 26 februarie, la conferința cu șefii editoriali ai agenției de presă dpa, într-o conversație cu jurnaliştii și în zilele următoare, la alte evenimente publice. Cu toate acestea, Scholz a comentat acest lucru în Bundestag pentru prima dată miercuri, 13 martie.
Până acum, cancelarul s-a referit la îngrijorarea că Germania ar putea fi atrasă în războiul din Ucraina, prin livrarea Taurus. El și-a susținut refuzul cu propoziția: „Eu sunt cancelarul și, prin urmare, acest lucru se aplică”.
Deoarece Taurus poate fi folosit pentru a ajunge pe teritoriul Rusiei până la Moscova, Scholz nu vrea să predea controlul asupra acestei arme ucrainenilor. Pentru a-și menține controlul, soldații germani ar trebui să ia parte la țintire – din Germania sau din Ucraina.
Ambele sunt excluse pentru Scholz, deoarece, în opinia sa, asta ar putea însemna implicarea în război. Bundestag-ul ar trebui, de asemenea, să fie de acord cu o astfel de desfășurare a soldaților germani, dacă se vrea legalitate.
Presiunea Bundestag-ului este puțin probabil să-l determine pe cancelar să-și schimbe cursul, pentru moment. Când Parlamentul va vota din nou, joi, cu privire la cererea Uniunii CDU/CSU privind livrarea, e puțin probabil că va exista o majoritate în favoarea acesteia.