Un număr uriaș de migranți a traversat extrem de periculoasa junglă Darien pentru a încerca să ajungă în SUA
Peste 400.000 de migranţi în drum spre SUA au traversat anul acesta tronsonul de junglă dintre Panama şi Columbia, cunoscut ca fiind un infern, a anunţat joi guvernul panamez, potrivit AFP și Agerpres.
Aceasta reprezintă o creştere cu 62% în raport cu 2022 a numărului de persoane care au luat calea junglei Darien, în pofida numeroaselor pericole din drumul lor: animale sălbatice, pădure tropicală deasă, râuri tumultoase şi raiduri ale unor bande criminale violente.
Lungă de 266 de kilometri şi întinzându-se pe 575.000 de hectare, această junglă a devenit o trecere obligatorie pentru migranţii din America de Sud care încearcă să ajungă în SUA prin America Centrală şi Mexic.
Potrivit Ministerului Sănătăţii Publice din Panama, 402.030 de persoane în tranzit au fost înregistrate de la începutul anului până miercurea aceasta. Ministerul a precizat că până la 4.000 de persoane sosesc în fiecare zi dinspre Columbia.
Majoritatea sunt din Venezuela, țară în care situația economiei continuă să se degradeze dramatic, dar sunt de asemenea şi ecuadorieni, haitieni, chinezi, vietnamezi, afgani şi africani veniţi din Camerun sau din Burkina Faso.
Fluxul de migranţi este atât de mare încât Panama a înfiinţat centre de ajutorare în diferite părţi ale ţării. Însă ministrul securităţii publice, Juan Pino, a declarat joi că Panama este depășită de situație şi a estimat că ţara sa este constrânsă să facă „un efort supraomenesc”.
Pentru a încerca să stăvilească interminabilul flux de migranţi, guvernul panamez a anunţat pe 9 septembrie o serie de măsuri, precum creşterea numărului de expulzări de persoane ce intră ilegal în ţară.
În 2022, cel puţin 52 de persoane au murit în jungla Darien, potrivit autorităţilor, care presupun că numărul deceselor ar putea fi şi mai mare.