Un pas catre revenirea la alegerea primarilor in doua tururi: Raport favorabil in Senat pentru proiectul de lege al liberalilor
Comisia Juridica din Senat a dat marti un raport favorabil proiectului de lege depus de PNL la finalul lunii septembrie ce prevede revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.
Senatorii juristi au votat raportul favorabil cu sase voturi „pentru” si trei „impotriva”. Urmeaza ca proiectul sa intre la vot in plen, cel mai devreme saptamana viitoare. Senatul este prima camera sesizata, iar legea este organica.
Intrebat ce se va intampla in cazul in care acest proiect este adoptat in conditiile in care legea electorala nu se poate schimba cu mai putin de un an inainte de alegeri, presedintele comisiei, Catalin Boboc (PNL) a raspuns ca „asta este alta discutie” ce trebuie purtata dupa ce se va vota proiectul. „In ceea ce ne priveste, am asumat acest punct de vedere, am depus aceasta initiativa. Procedura trebuia demarata candva” a spus el.
Practic, proiectul de lege prevede modificare a articolul 101 din Legea 115/2015, adoptata in mai in acest an, lege a carei principala prevedere este alegerea primarilor intr-un singur tur si legerea indirecta a presedintilor de consilii judetene.
Chiar de atunci, liberalii au incercat sa treaca un amendament la lege pentru alegerea in doua tururi.
In expunerea de motive, liberalii afirma astfel: „Alegerea primarului intr-un singur tur de scrutin, cu votul majoritatii celor care se prezinta la vot este o solutie legislativa total gresit. In aceasta situatie, persoana aleasa nu va avea legitimitate. Pot exista situatii, mai ales in conditiile unei participari scazute la vot, ca primarul unei localitati sa fie ales cu un numar extrem de mic de voturi. Acest fapt, dincolo de legitimitatea scazuta pe care o va avea alesul, poate conduce foarte usor la dirijarea artificiala a votului de catre grupuri de persoane din cadrul/din afara comunitatii, incalcandu-se astfel toate principiile de baza care statueaza prezenta reglementare, putand discuta in aceasta speta chiar de implicatii de ordin constitutional.”
Proiectul este semnat de majoritatea deputatilor si senatorilor liberali, inclusiv de liderii Alina Gorghiu (deputat) si Vasile Blaga (senator).