Sari direct la conținut

Un pui de felină cu colți-pumnal, descoperit cu pielea și blana intactă, i-a uimit pe cercetători: „E ca și cum realitatea s-ar schimba”

HotNews.ro
Un pui de felină cu colți-pumnal, descoperit cu pielea și blana intactă, i-a uimit pe cercetători: „E ca și cum realitatea s-ar schimba”
Fosile de Homotherium latidens (stânga) și Smilodon Fatalis (dreapta), descoperite anterior, FOTO: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia Images

Paleontologii au descoperit în premieră în Siberia un pui mumificat a unei feline cu colți-pumnal, cu blana și pielea intactă, o descoperire care a stârnit entuziasm în comunitatea științifică, relatează CNN.

Conservarea excepțională a mumiei a oferit prima imagine a aspectului acestor feline preistorice. Țesuturile sale moi dezvăluie indicii despre zonele unde mușchii erau cei mai dezvoltați și cum acest lucru ar fi putut influența stilul său de vânătoare.

Blana abundentă și carnea mumificată acopereau parțial cadavrul, iar fața, membrele anterioare și trunchiul erau aproape intacte, au arătat joi oamenii de știință în studiul publicat de revista Scientific Reports. Blana puiului, de culoare maro închis, era scurtă, dar foarte deasă, măsurând între 20 și 30 de milimetri în lungime.

De asemenea, era surprinzător de moale, a declarat autorul principal al studiului, Alexey V. Lopatin, membru al Academiei Ruse de Științe din Moscova și cercetător-șef și director al Institutului Paleontologic Borissiak din cadrul academiei.

„Este un sentiment fantastic să vezi cu ochii tăi aspectul unui animal dispărut de mult timp”, a declarat Lopatin pentru CNN prin e-mail. „Mai ales când este vorba despre un prădător atât de interesant precum felina cu colți-pumnal.

Aceste carnivore dispărute, rude îndepărtate ale marilor feline moderne, sunt cunoscute pentru caninii lor lungi și ascuțiți, care puteau ajunge până la 20 de centimetri lungime.

Prima felină cu colți-pumnal descoperită în Asia

Lopatin a subliniat că mumia reprezintă prima dovadă a existenței în Asia a speciei de felină cu colți-pumnal Homotherium latidens. Fosile ale acestei specii au fost descoperite în trecut în Olanda și în Yukonul canadian. Alte tipuri de mumii din epoca glaciară, cum ar fi rinocerii lânoși și mamuții, sunt cunoscute din regiunea siberiană Iacuția a Rusiei.

Însă „mumificarea felinelor este extrem de rară,” a precizat Lopatin. Până la această descoperire, se cunoșteau doar două mumii de feline, ambele fiind pui de leu de peșteră eurasiatic (Panthera spelaea), găsite în bazinul râului Uyandina din Iacuția.

„Acum am adăugat puiul de Homotherium pe această listă,” a spus Lopatin. Extracția ADN-ului din mumie va fi un pas important pentru înțelegerea acestei specii, la fel ca examinarea detaliată a scheletului, mușchilor și părului mumiei, a adăugat el.

O descoperire „unică”

Paleontologul Jack Tseng, care studiază anatomia mamiferelor dispărute și nu a fost implicat în descoperire, s-a declarat „fără cuvinte dacă se gândește la „comoara de informații care ar putea rezulta din această descoperire unică”.

„Este rar să găsești oase din această linie, cu atât mai mult țesuturi moi asociate cu ele,” a adăugat Tseng, profesor asociat în departamentul de biologie integrativă al Universității Berkeley din California. „Nu știu dacă alți paleontologi sunt la fel de uimiți ca mine, dar e ca și cum realitatea s-ar schimba acum că am văzut asta”, a subliniat el.

Puiul a fost conservat în permafrost, lângă râul Badyarikha, în nord-estul Iacuției. Săpători iacuți au descoperit mumia în 2020, în timp ce căutau colți de mamut sub supravegherea paleontologilor de aici, a declarat Lopatin pentru CNN.

Datarea cu radiocarbon a arătat că puiul a trăit cu cel puțin 35.000 de ani în urmă, în ultima parte a Epocii Pleistocenului (ce a durat între aproximativ 2,6 milioane – 11.700 de ani în urmă).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro