Sari direct la conținut

Un satelit rusesc s-a rupt în peste 100 de bucăți pe orbită, ceea ce i-a făcut pe astronauții ISS să se adăpostească

HotNews.ro
Un satelit rusesc s-a rupt în peste 100 de bucăți pe orbită, ceea ce i-a forțat pe astronauții de pe Stația Spațială Internațională să se adăpostească de resturi, au declarat agențiile spațiale americane, relatează Reuters.
satelit, Foto: Thibault Renard / Alamy / Alamy / Profimedia
satelit, Foto: Thibault Renard / Alamy / Alamy / Profimedia

Nu au existat detalii imediate despre ce a cauzat ruperea satelitului rus de observare a Pământului RESURS-P1, care a fost scos din funcțiune în 2022. Comandamentul spațial al SUA a declarat joi că nu există nicio amenințare imediată, în timp ce urmărește traiectoria resturilor.

Evenimentul a avut loc miercuri în jurul orei 10 a.m MT (16:00 GMT), a declarat Comandamentul Spațial. A avut loc pe o orbită în apropierea stației spațiale, ceea ce i-a determinat pe astronauții americani aflați la bord să se adăpostească în nava lor spațială timp de aproximativ o oră, a declarat biroul Stației Spațiale al NASA.

Radarele de la firma americană de urmărire spațială LeoLabs au detectat satelitul eliberând mai multe fragmente până la ora 18:00 MT, a spus compania.

U.S. Space Command, care are propria sa rețea globală de radare, a declarat că satelitul a creat imediat „peste 100 de bucăți de resturi care pot fi urmărite”.

Evenimentele mari care generează deșeuri pe orbită sunt rare, dar sunt din ce în ce mai îngrijorătoare pe măsură ce spațiul devine aglomerat cu rețele de satelit vitale pentru viața de zi cu zi pe Pământ, de la internet și comunicații la servicii de navigație de bază.

Rusia a stârnit furie internațională în 2021, când a lovit unul dintre sateliții săi nefuncțională pe orbită cu o rachetă anti-satelit, ceea ce produs mii de resturi, pentru a testa un sistem de arme înainte de invazia sa din 2022 a Ucrainei.

Perspectiva coliziunilor cu sateliți și războiul spațial a urgentat apelurile pentru ca țările să stabilească un mecanism internațional de gestionare a traficului spațial, care nu există în prezent.

Citește și:

Science Report: Cum se poate rezolva criza deșeurilor de pe orbita Terrei cu doar 30 de dolari. Invenția din vestul Turciei care își depășește timpul cu peste 2.000 de ani. SUA tocmai au descoperit cele mai mari rezerve de litiu din lume

O familie cere 80.000 de dolari de la NASA pentru un deșeu spațial care a căzut pe casa lor / De ce este foarte important acest proces

INTERVIURILE HotNews.ro