Un singur om a dăruit Bucureștiului cele mai multe biserici. Capodopera sa este Biserica Mănăstirii Cașin, primul lăcaș decorat doar în mozaic
În 1896 se năștea, în Câmpulung Muscel, Dimitrie Ionescu-Berechet, al nouălea din cei zece copii ai negustorului de „brașovenie” Nicolae Ionescu. Era un negustor prosper și generos, așa că oamenii i-au spus „Berechet”. Și Berechet i-a devenit și nume.
Cel de-al nouălea copil al său avea să devină arhitect-șef al Patriarhiei Române pentru mai bine de trei decenii. Un inventar parțial al operei sale ne arată un număr impresionant de peste 450 de lucrări, incluzând și proiecte neexecutate. Este arhitectul care a proiectat și ridicat cele mai multe biserici din București și din toată țara.
De la Ierusalim la Ciorogârla, arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet și-a pus amprenta harului și creativității asupra lăcașurilor de cult ortodoxe. Capodopera destinului său extraordinar rămâne biserica Mănăstirii Cașin din București, locul sacru unde arhitectul și-a proiectat inclusiv cripta în care a fost îngropat.
Nepotul său povestește că o latură mai puțin știută a creației arhitectului Berechet o constituie proiectele sale de sculptură și feronerie bisericească.
A proiectat și iconostasul, stranele, amvonul, inclusiv ușile și ferestrele unor biserici precum Sfântul Elefterie și Parcul Domeniilor-Cașin din București, paraclisul Mănăstirii Antim și al mănăstirii Dealu, dar și mobilierul Reședinței Patriarhale și pe cel al catedralelor din București și Iași.
Citește continuarea pe B365.