Sari direct la conținut

Un studiu american infirma miturile energetice: SUA nu sunt dependente de petrolul din Orientul Mijlociu

HotNews.ro

Un studiu recent publicat de The Pacific Research Institute, un think tank cu sediul in San Francisco, pune sub semnul intrebarii cateva dintre cele mai frecvente mituri legate de energie in Statele Unite. Potrivit „Top Ten Energy Myths”, realizat de Thomas Tanton, cea mai mare parte a energiei din SUA nu este produsa cu ajutorul petrolului, iar America nu este dependenta de titeiul importat din Orientul Mijlociu.

Studiul realizat de Thomas Tanton arunca o umbra de indoiala pe „teoriile conventionale despre energie, vehiculate de politicieni, vedete si presa”. Expertul a folosit date oferite de US Department of Energy (DOE) si de Energy Information Administration (EIA) pentru a verifica 10 mituri legate de sursele de energie, tipuri de combustibil sau politici energetice americane.

„Contrar opiniei generale, noile tehnologii au redus riscul pentru mediu al extragerii si producerii de petrol”, a declarat Tanton. In plus, „energiile regenerabile, precum cele solare si eoliene, nu vor spori securitatea noastra energetica”, crede expertul.

Tanton afirma ca „politica energetica trebuie sa fie bazata pe fapte, nu pe mituri (…) deoarece acest lucru ar putea reduce rezervele de energie, ar putea majora preturile si chiar sa creasca nivelul de poluare”. „Daca telul nostru este sa reducem preturile, sa reglementam nivelul emisiilor si sa sprijinim accesul la energie, atunci politicienii, media si publicul ar trebui sa respinga miturile despre energie si sa se concentreze pe realitate si pe fapte”, a concluzionat expertul de la think tank-ul american.

Iata lista celor 10 mituri despre energie in SUA:

1. Mit: Cea mai mare parte a energiei e produsa cu ajutorul petrolului.

Realitate: Petrolul reprezinta mai putin de 40% din energia folosita.

2. Mit: Cea mai mare parte a petrolului e importata din Orientul Mijlociu.

Realitate: Doua treimi din titeiul folosit in SUA provine din America de Nord.

3. Mit: SUA nu au nicio solutie decat sa importe cantitati mari de petrol si gaze naturale.

Realitate: SUA ar putea sa reduca importurile in numar semnificativ daca isi extind productia interna.

4. Mit: Extragerea de petrol in apropierea coastelor SUA implica riscuri mari pentru mediul inconjurator.

Realitate: Tehnologiile moderne au redus in mod semnificativ riscul unor deversari de petrol. De asemenea, reducerea presiunii in rezervoarele de petrol prin extragerea titeiului va scadea cantitatea de poluare cu petrol datorata scurgerilor naturale.

5. Mit: Reducerea utilizarii petrolului, prin folosirea de energii alternative, va spori securitatea energetica a SUA.

Realitate: Reducerea utilizarii titeiului va avea ca prim efect scaderea productiei interne si nu cea din regiunile instabile de pe glob. Tehnologiile regenerabile ridica, de asemenea, intrebari legate de importuri si securitatea costurilor.

6. Mit: Companiile energetice nu vor investi in energie curata, „verde” astfel incat avem nevoie de programe guvernamentale pentru a face acest lucru.

Realitate: Aceste firme investesc deja mari sume de bani pentru a dezvolta surse de energie mai curate si mai fiabile.

7. Mit: Energiile regenerabile vor inlocui curand majoritatea surselor conventionale de energie.

Realitate: Desi sunt din ce in ce mai des utilizate, energiile regenerabile reprezinta un procentaj redus din energiile folosite in SUA si vor ramane asa cel putin in viitorul apropiat.

8. Mit: Statele Unite consuma o mare cantitate de energie si, prin urmare, emit o cantitate disproportionata din gazele cu efect de sera la nivel global.

Realitate: Statele Unite emit o mare parte din emisiile globale deoarece produc o parte uriasa din bunurile si serviciile la nivel mondial.

9. Mit: Legile federale care impun producerea unor masini cu autonomie mai mare ajuta la reducerea consumului de energie.

Realitate: Cresterea eficientei energetice contribuie la cresterea utilizarii de energie.

10. Mit: Obligarea soferilor la folosirea combustibililor alternativi va ajuta la rezolvarea incalzirii globale.

Realitate: Folosirea combustibililor „verzi” nu contribuie in mod necesar la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Citeste aici studiul complet realizat de Thomas Tanton.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro