Un tei de 500 de ani din localitatea harghiteana Leliceni, declarat "Arborele anului in Europa", a fost premiat la Bruxelles
Un tei din localitatea Leliceni (jud. Harghita) a fost premiat in cadrul unei ceremonii desfasurate la sediul central al Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN) de la Bruxelles, dupa ce a castigat concursul european „Arborele anului in Europa”, informeaza Ministerul Afacerilor Externe. Teiul a primit peste 20.000 de voturi. Arborele din Leliceni are 500 de ani, masoara 20 de metri inaltime si o circumferinta a trunchiului de 390 cm.
Teiul din Leliceni a fost desemnat, in luna martie a acestui an, Arborele European al Anului, dupa ce a primit cele mai multe voturi – peste 20,000 – in cadrul competitiei European Tree of the Year, organizata de Fundatia Ceha pentru Parteneriat de Mediu. Teiul din Leliceni a concurat cu platani din Ungaria si Bulgaria si stejari din Republica Ceha si Slovacia.
Premiul consta intr-un trofeu realizat de un artist din Cehia.
Scopul promovat al concursului a fost acela de a identifica „cel mai iubit arbore” din Europa si de a atrage atentia publicului larg asupra patrimoniului natural local si a necesitatii protejarii mediului.
MAE a precizat ca „varsta si aspectul nu sunt singurele detalii care au contat in concurs – legenda si istoria arborelui au fost la fel de importante”.
Teiul din Leliceni, castigatorul competitiei europene, a fost ales anul trecut Arborele Anului in Romania. El are peste 500 de ani, strajuieste biserica din localitate si a fost declarat monument al naturii in anul 1992. Reprezentantii organizatiei care l-au nominalizat spun ca arborele a fost plantat, cel mai probabil, in prima parte a anului 1500 si a fost ”martorul” invaziei tatarilor, dar si al altor evenimente istorice importante. De asemenea, el a supravietuit secetei din 1717 si grindinei din 1854.
In anul 1992, teiul a fost declarat monument al naturii, conform Registrului monumentelor judetului Harghita