Sari direct la conținut

Una din 6 persoane va suferi un AVC pe parcursul vieții. „Timpul înseamnă viață” – prima campanie care te învață să recunoști semnele unui AVC

HotNews.ro
Accident vascular cerebral, Foto: Asociatia ALIA
Accident vascular cerebral, Foto: Asociatia ALIA

La fiecare 6 secunde, în lume, o persoană moare din cauza accidentului vascular cerebral, iar una din 6 persoane, în medie, va suferi un AVC pe parcursul vieții, a declarat marți Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, cu ocazia lansării campaniei „Timpul înseamnă viață” – prima campanie de conștientizare a pericolului reprezentat de accidentul vascular cerebral, derulată în România.

Aproape 60- 70 de mii de români suferă un AVC într-un an, arată statisticile. Tratamentul și recuperarea sunt diferite pentru fiecare tip de AVC în parte – ischemic sau hemoragic – însă este vital ca, odată cu apariția primelor semne ale unui AVC, să se sune cât mai rapid la 112, deoarece victima unui AVC poate primi doar în spital tratamentul necesar.

„Timpul înseamnă viață” este prima campanie de conștientizare a pericolului reprezentat de accidentul vascular cerebral, derulată în România, și își propune să îi învețe pe români să identifice cât mai rapid semnele unui AVC și să sune urgent la ambulanță, imediat după apariția acestora.

Aproape 70 de mii de români suferă un AVC în fiecare an

La nivel global, accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezintă a doua cauză de mortalitate și principala cauză de dizabilitate.

În România, conform statisticilor, între 60.000 și 70.000 de mii de oameni suferă un AVC în fiecare an.

Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală, iar tratamentul imediat este extrem de important. Dacă bolnavul primește la timp tratamentul necesar, afectarea cerebrală este redusă. Asta înseamnă că se poate împiedica instalarea sechelelor grave sau chiar decesul persoanei.

„La fiecare şase secunde, o persoană moare din cauza unui accident vascular cerebral la nivel mondial. În medie, o persoană din şase va suferi un accident vascular cerebral pe parcursul vieţii. (…) Până la apariţia trombolizei, dintre persoanele care făceau accident vascular cerebral jumătate plecau acasă cu cel puţin o dizabilitate. De la introducerea tratamentului trombolitic, proporţia a scăzut, scade continuu numărul celor care rămân cu urmări, cu dizabilităţi după accidentul vascular cerebral ischemic. Un pacient cu accident vascular cerebral netratat pierde în jur de 1,5 – 2 milioane de neuroni pe minut”, a declarat marți Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, la conferința de lansare a campaniei de conștientizare privind accidentul vascular cerebral „Timpul înseamnă viață”, potrivit Agerpres.

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov

Un AVC schimbă radical viața unui om și a familiei și are implicații și costuri socio-economice majore

Anual, în România, se înregistrează în jur de 55.000 accidente vasculare cerebrale cu o mare mortalitate, morbiditate, cu dizabilitate reziduală la 30% dintre pacienţi, arată dr. Cristina Tiu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România: „Din păcate, partea de endovascular nu a ţinut pasul la fel de bine şi este obiectivul nostru în acest moment să creştem rata de trombectomie mecanică. Sunt cinci centre active. (…) Este imperios necesar să creăm o curriculă de pregătire pentru neuro-intervenţional, pentru că, altfel, nu vom putea acoperi aceste nevoi. (…) Momentul între debutul simptomelor şi până la apelul către ambulanţă este undeva la 185 de minute. În ceea ce priveşte partea legată de ambulanţă, întârzierea este undeva de 83 de minute”, a declarat dr. Cristina Tiu, citată de Agerpres.

Potrivit medicului Cristina Tiu, în spitale sunt necesare mai multe unităţi de reabilitare pentru pacienții cu accident vascular cerebral şi personal mai numeros şi instruit: „Avem nevoie de mult mai multe centre de neuroreabilitare. Avem nevoie neapărat de strategie naţională pentru accidentul vascular cerebral.”

„Avem deja un model de bună practică care se extinde în ceea ce priveşte tratamentul infarctului miocardic şi care a dus la schimbarea indicatorilor legaţi de supravieţuirea şi supravieţuirea de bună calitate a persoanelor cu infarct. (…) Este necesară o abordare strategică a acestei patologii, care să ducă la accesul la servicii medicale care să poată să facă posibil tratamentul precoce al accidentului vascular ischemic la nivel naţional. Să nu existe practic niciun judeţe în care să nu existe acces la acest tip de servicii. Va reduce mult mortalitatea şi, mai ales, dizabilitatea, pentru că multe dintre persoanele care suferă accidente vasculare cerebrale rămân cu sechele foarte serioase şi recuperarea lor este dificilă sau chiar imposibilă, afectează capacitatea de muncă şi viaţa de zi cu zi”, a declarat și ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Potrivit consilierului prezidenţial Diana Păun, Administraţia Prezidenţială se alătură eforturilor de conştientizare a importanţei prezentării imediate la spital în cazul producerii unui accident vascular cerebral: „Timpul înseamnă viaţă. Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit. De aceea, cred că importanţa conştientizării modului de prevenţie este esenţială şi fiecare dintre noi poate acorda atenţie specială factorilor de risc cum sunt hipertensiunea arterială, menţinerea greutăţii optime, alimentaţia sănătoasă, exerciţiile fizice, renunţarea la fumat, screening sau controale periodice la specialist în cazul afecţiunilor preexistente”, a subliniat Diana Păun, citată de Agerpres.

Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă, Cătălin Cârstoiu, a subliniat, la rândul său, că un accident vascular cerebral schimbă viaţa unui om, a unei familii şi are implicaţii şi costuri socio-economice majore.

Foto: Asociația ALIA

Ce este un AVC: mulți pacienți mor în primele 30 de zile, alții rămân cu sechele grave

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune extrem de severă. Mulți dintre pacienți care suferă un AVC mor în primele 30 de zile după AVC, iar cei care supraviețuiesc pot rămâne cu sechele neurologice grave (paralizia membrelor, tulburări de vorbire, tulburări de echilibru, tulburări de vedere, etc.).

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când o zonă din creier nu mai funcționează din cauza unei probleme cu arterele care alimentează creierul cu sânge și substanțe nutritive. Cu alte cuvinte, o arteră care alimentează creierul se poate înfunda cu un cheag de sânge (AVC ischemic) sau se poate sparge și sângele se va acumula în interiorul creierului (AVC hemoragic). În ambele situații, în doar câteva minute, celulele cerebrale încep să moară. Accidentul vascular cerebral este o afecțiune extrem de severă. Mulți dintre pacienții care suferă un AVC mor în primele 30 de zile după AVC, iar cei care supraviețuiesc pot rămâne cu sechele neurologice grave (paralizia membrelor, tulburări de vorbire, tulburări de echilibru, tulburări de vedere, etc.).

În ambele situații, în doar câteva minute, celulele cerebrale încep să moară.

AVC ischemic – când un cheag de sange blocheaza o artera care alimenetaza creierul cu oxigen si substante nutritive.

La nivel mondial, sunt disponibile două metode de tratament pentru un AVC ischemic acut: tromboliza intravenoasă și trombectomia mecanică. Pot fi aplicate individual sau în combinație, în funcție de dimensiunea arterei înfundate, anumite particularități clinice ale pacientului și intervalul dintre debutul simptomatologiei și momentul prezentării la spital.

AVC hemoragic – când un vas de sânge se rupe și în interiorul creierului sau la suprafața lui se acumulează sânge.

Accidentul vascular cerebral hemoragic este cea mai severă formă de accident vascular cerebral. Din păcate, mulți dintre pacienții care suferă un AVC hemoragic decedează în primele zile de la debut, iar cei care supraviețuiesc rămân, de cele mai multe ori, cu sechele neurologice severe. Spre deosebire de accidentele vasculare cerebrale ischemice, pentru hemoragiile cerebrale nu există un tratament care să poată salva creierul deja inundat cu sânge. În astfel de cazuri poate fi necesară intervenția neurochirugului.

Cum recunoști un AVC încă de la primele semne

Semnele unui accident vascular apar brusc și se pot ameliora temporar sau, din contră, se pot agrava. Nu toate persoanele care suferă un accident vascular prezintă aceleași simptome.

Cele mai frecvente semne ale unui accident vascular cerebral:

  • Asimetria facială – jumătatea inferioară a feței este căzută, sau colțurile gurii sunt îndreptate în sens opus.
  • Vorbirea incoerentă – exprimarea este neclară sau cuvintele sunt rostite nedeslușit ori cu dificultate.
  • Căderea unui braț – diminuarea bruscă a forței într-un braț ori picior, sau coordonarea cu dificultate a mișcării brațelor ori picioarelor.

Cum recunoști un AVC:

  • Dificultăți de vorbire și de înțelegere a ceea ce spun ceilalți;
  • Paralizia sau amorțirea bruscă a feței, a mâinii sau a piciorului;
  • Tulburări de vedere la unul sau la ambii ochi sau vederea dublă, brusc apărute;
  • Cefalee bruscă, severă, posibil însoțită de vărsături, amețeală și pierderea stării de conștiență;
  • Dificultăți de mers, tulburări de echilibru sau pierderea coordonării instalate brusc.
  • Semnele unui AVC depind de regiunea din creier afectată. Cel mai frecvent este afectată o anumită regiune a creierului care atunci când este distrusă va duce la paralizia mâinii și/sau a piciorului și tulburări de vorbire.

La nivel internațional, pentru recunoașterea rapidă a simptomelor unui AVC, se utilizează scala (testul) FAST:

  • F (Face – Față) – Rugați pacientul să zâmbească. Are fața asimetrică sau colțul gurii este căzut într-o parte?
  • A (Arms – Mâini) – Rugați pacientul să ridice simultan ambele brațe. Unul dintre brațe rămâne mai jos decât celălalt sau nu îl poate ridica deloc?
  • S (Speech – Vorbire) – Rugați pacientul să spună o propoziție. De exemplu: “Afară este soare”. Vorbește ciudat sau nu înțelegi ce zice?
  • T (Time – Timp) – Sună rapid la 112

Dacă răspunsul la oricare dintre întrebările de mai sus este “DA” – trebuie să sunați imediat la 112!

Oricare din aceste semne poate fi simptom de AVC și este extrem de important ca persoana respectivă să ajungă cât mai repede la un spital unde poate primi rapid tratamentul necesar. Este de asemenea important să spuneți operatorului 112 că suspectați că persoana respectivă a suferit un AVC.

Diagnosticul de AVC se stabilește pe baza semnelor clinice și a investigațiilor imagistice. Astfel, orice persoană cu semne clinice sugestive pentru un AVC trebuie să ajungă cât mai repede la un spital unde poate fi efectuat un CT cerebral. Examenul CT cerebral poate să confirme diagnosticul de AVC sau poate să evidențieze modificări sugestive pentru afecțiuni cu semne clinice similare unui AVC. În situații foarte rare, când semnele clinice nu sunt foarte caracteristice unui AVC, poate fi necesară efectuarea unui examen RMN pentru a confirma sau infirma diagnosticul de AVC.

Campania de conștientizare „Timpul înseamnă viață” este derulată de ALIA – Asociaţia pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral, în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România, Asociaţia Naţională Română de STROKE, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi Angels România.

Citește mai multe despre campania „Timpul înseamnă viață”, AVC și tratamentul AVC pe site-ul campaniei, timpulinseamnaviata.ro și pe site-ul ALIA – Asociaţia pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro