Sari direct la conținut

Unde ar putea avea loc următoarea mare ofensivă ucraineană? Armata rusă trece printr-o perioadă de șoc

HotNews.ro
Soldati ucraineni, Foto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia
Soldati ucraineni, Foto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Armata rusă pare să fi pierdut inițiativa la toate nivelurile în Ucraina, forțele armate ale Kievului având acum posibilitatea de a le obliga să efectueze retrageri tactice pe toate fronturile, explică generalul australian Mick Ryan.

Generalul în retragere afirmă într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter că ofensiva ucraineană din nord-estul țării care a dus la prăbușirea frontului rusesc din Harkov continuă să exploateze apărarea incoerentă și plină de gafe a armatei ruse.

Mii de kilometri pătrați ai teritoriului ucrainean au fost recapturați și numeroase orașe și locuitorii lor au fost eliberate”, amintește acesta, adăugând că inclusiv linia de apărare rusească de pe râul Oskil ce trece prin zona de est a regiunii Harkov pare să se năruie.

De altfel, forțele armate ucrainene au publicat duminică o înregistrare video care arată că au trecut râul, ele afirmând totodată că au stabilit un cap de pod pe celălalt mal al său.

Generalul Mick Ryan, un absolvent al Colegiului de Comandă și Stat Major al Pucașilor Marini americani, afirmă că activitățile de decepție și planificare operațională au fost cruciale pentru forțele armate ale Kievului în a reuși să ia prin surprindere armata rusă în această nouă fază a războiului.

„Faptul că au reușit să exploateze această oportunitate arată că Ucraina a avut un plan excelent de a înșela atât forțele rusești regulate, cât și unitățile lor de recunoaștere tactică și supraveghere”, subliniază el.

Forțele rusești au demonstrat „niveluri istorice de incompetență”

Ryan afirmă de asemenea că, după cum i-a confirmat recent un interlocutor ucrainean în timpul unei vizite pe care a efectuat-o la Kiev, activitățile rusești de cercetare și recunoaștere au fost slabe în estul Ucrainei, constând în mare parte din acțiuni de „avansare pentru a intra în contact” ale infanteriei și forțelor blindate, și nu de folosire a unor unități aeriene și de recunoaștere specializate.

O posibilă explicație a acestei situații constă în faptul că sancțiunile occidentale au afectat puternic capacitatea industriei militare a Rusiei să producă drone și alte echipamente moderne necesare acestor tip de operațiuni.

„Acest lucru înseamnă că situația este propice pentru surprize la nivel tactic și chiar operațional, un lucru pe care ucrainenii l-au recunoscut clar în timpul planificării lor pentru ofensiva din Harkov”, spune ofițerul australian.

El notează de asemenea că, în timp ce comandamentul militar de la Moscova era concentrat pe apărarea cuceririlor reușite în sudul Ucrainei, liderii militari de la Kiev au reușit printr-o planificare operațională strălucită să lanseze o contraofensivă atât în Herson, cât și în regiunea Harkov din nord-estul țării.

„Ofensivele din nord și sud se susțin reciproc printr-o planificare operațională mai mare. Planificarea operațională este o componentă importantă a profesionalismului militar. Comandanții militari și subalternii lor pot prin planificări operaționale bune pot să orchestreze atingerea unor obiective tactice și realizeze acțiuni necesare îndeplinirii unor deziderate strategice și politice”, subliniază Ryan.

Generalul mai notează că, în mod ironic, rușii au fost cei care la începutul secolului XX au fost unii dintre primii proponenți ai importanței unor astfel de planificări la nivel operațional pentru forțele armate.

„Acest lucru nu se vede în rezultatele actuale ale forțelor armate rusești, care au demonstrat niveluri istorice de incompetență și prostie”, mai spune el.

Serghei Șoigu și generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major Rus în stânga sa (FOTO: Vadim Savitsky / TASS / Profimedia Images)

Amplă libertate pentru ucraineni privind locul unde va avea loc următorul atac

Ce înseamnă toate aceste lucruri pentru zilele sau săptămânile care vor urma?

În primul rând, ofensivele simultane ale ucrainenilor au compromis complet operațiunile rusești din Donbas. Ele au compromis liniile de aprovizionare ale forțelor armate rusești și au cauzat o problemă și mai mare la nivel psihologic pentru soldații și militarii ruși care luptă în estul Ucrainei.

În al doilea rând, rușilor le va fi greu să continue să lupte în est fără a răspunde la amenințările pe care forțele ucrainene le ridică acum pentru zonele aflate în spatele primelor linii ale frontului, unde este organizată logistica armatei ruse. Această problemă se va agrava pentru forțele rusești dacă ucrainenii vor continua să avanseze pe celălalt mal al râului Oskil.

Pentru a răspunde la aceste amenințări rușii vor fi nevoiți să își reorienteze forțele către estul Ucrainei, o posibilitate fiind ca ele să își transfere din unitățile aflate în regiunea Herson.

„Acest lucru efectiv distruge orice capabilități ale rușilor de a realiza acțiuni ofensive atât în estul cât și sudul Ucrainei”, explică generalul Ryan, adăugând că situația creează și alte oportunități pentru comandamentul militar de la Kiev.

Din cauza faptului că rușii își pot întări un sector al frontului doar prin transferarea de trupe aflate pe un alt front, este posibil ca în perioada următoare să vedem o serie de retrageri tactice în cascadă ale forțelor rusești pe mai multe fronturi.

Acestea, alături de pierderile de echipament și personal care le însoțesc, compromit capacitatea Rusiei de a dicta ritmul și locul unde vor avea loc noi lupte. Asta înseamnă că practic următorul mare atac al Ucrainei ar putea avea loc aproape oriunde.

Tancuri rusești distruse în Ucraina (FOTO: Efrem Lukatsky / AP – The Associated Press / Profimedia)

O perioadă de „șoc” pentru forțele rusești

„Ucrainenii au luat inițiativa în acest război”, subliniază Mick Ryan, explicând că ucrainenii au reușit să șocheze trupele rusești, precum și pe comandanții lor.

„Această perioadă de șoc în general este o perioadă productivă pentru cei aflați în ofensivă. În timpul acestei perioade de șoc Ucraina poate captura cel mai mult teren și distruge cel mai mare număr de trupe inamice. Și exact asta fac”, spune generalul australian.

„Deși toate ofensivele în cele din urmă încetinesc din cauza oboselii trupelor atacatoare și a faptului că acestea își depășesc liniile de aprovizionare, ofensiva ucraineană probabil mai are ceva energie”, afirmă Mick Ryan, adăugând că „ucrainenii par să simtă potențialul unei prăbușiri mai mari a rușilor în est”.

Generalul australian subliniază că reușitele din ultima lună ale forțelor ucrainene nu reprezintă doar o victorie militară uimitoare, ci răspunde și semnelor de întrebare pe care unii le-au ridicat anterior cu privire la capacitatea lor de a desfășura acțiuni ofensive de amploare.

„Vom studia această campanie pentru decenii în viitor. Dar acum trebuie să ne asigurăm că Occidentul continuă să furnizeze echipamentele și munițiile pentru această campanie și pentru cele care vor urma”, concluzionează generalul Mick Ryan.

Urmărește ultimele evoluții din a 208-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro