Sari direct la conținut

Unde se blocheaza cei 800 de mii de moldoveni care vor cetatenie. Va avea Romania un val de noi cetateni? 

Guvernul a simplificat procedurile de acordare a cetateniei, insa moldovenii asteapta ani de zile din cauza numarului mic de functionari care preiau dosarele, nu din cauza procedurilor. Presa occidentala prevede deja un val de noi cetateni intrati in UE pe usa cetateniei acordate mai usor de Romania cetatenilor Moldoveni. Dar pare putin probabil sa se intampla asa, pentru ca Guvernul n-a rezolvat pricipala problema: suplimentarea numarului de functionari care sa proceseze cererile la consulatul de la Chisinau. I-a suplimentat doar la ministerul justitiei, dar aici este a doua veriga unde dosarele se blocau ani de zile. Veriga slaba ramane la Chisinau.

  • Ministrul de externe, Cristian Diaconescu: MAE intentioneaza sa deschida o varianta on-line pentru moldovenii care vor sa solicite redobandirea cetateniei romane

Traian Basescu a cerut Guvernului sa simplifice procedurile, ceea ce s-a si intimplat: s-a renunat la interviu iar dreptul de a solicita cetatenia s-a extins pana la rudele de gradul III, fata de gradul II cum era pana acum. Termenul de verificare a fost redus de la 6 la 5 luni. Dar nu procedurile au facut ca autoritatile romane sa nu poata respecta termenele, ci numarul mic de functionari.

“Nu sunt destui oameni care sa preia dosarele, astfel ele se aduna si se ajunge ca oamenii sa atepte ani de zile. O solutie ar fi ca o parte din dosare, poate cele mai vechi, sa fie solutionate de Ambasada Romaniei de la Chisinau”, spune Tudor Cojocaru, presedintele Ligii Studentilor Basarabeni din Bucuresti. “Oriunde mergi, cand e vorba de cetatenie e coada”, mai spune el.

Si avocatul Ruslan Deleanu, specializat pe probleme de cetatenie, sustine ca sunt prea putini functionari si foarte multe dosare. El a explicat pentru HotNews.ro ca exista doua categorii de moldoveni care doresc redobandirea cetateniei romane:

  • Prima categorie o reprezinta tinerii care studiaza sau lucreaza in Romania. In cazul lor, cererea se depune la Departamentul de Cetatenie de la Ministerul Justitie. Aici ar fi cam 25-35.000 de cereri.
  • A doua categorie o reprezinta cetatenii din Republica Moldova. Ei depun cererile la consulatul de la Chisinau. In 2007 numarul estimat era de 800.000 de cereri.

“Abia acum MAE a trimis raspuns celor care si-au depus dosarele in anii 2002-2003. Avand in vedere numarul mare, cele 800 mii de plicuri de care vorbea presedintele Basescu si ritmul in care sunt solutionate cererile eu am facut un calcul si un cetatean din Republica Moldova care isi depune dosarul acum are de asteptat un termen aberant cam 700 de ani”, sustine avocatul Ruslan Deleanu. El a mai mentionat ca in 2008, putin peste 5000 de romani din Republica Moldova au primit cetatenia romana.

Castravet Alexandru, reprezentant al Grupului de Initiativa Basarabeana din Cluj-Napoca, sustine ca numarul de cetatenii acordate basarebnilor este foarte mic fata de numarul de cereri depuse. “Exista dosare din 2003-2004 care pur si simplu sunt inghetate. Sunt persoane care stau de 7-8 ani in asteptarea cetateniei si nu au primit nici un raspuns. Unora le sunt blocate dosarele pentru diverse chesiuni minore”, sustine Castravet.

Pasii in acordarea cetateniei si unde apar blocajele

  • Pasul 1. Cetatenii moldoveni care doresc sa obtina cetatenia romana trebuie sa depuna mai intai o cerere de programare pentru depunerea cererilor la Ambasada Romaniei de la Chisinau. Din cauza numarului mic de functionari, raspunsurile intarzie ani de zile.
  • Pasul 2. Din acest motiv, numerosi cetateni moldoveni actioneaza statul roman in judecata. Ministerul de Externe se apara, de regula, in procese, invocand tocmai numarul redus de functionari raportat la un numar mare de cereri, cateva sute de mii, si spatiul insuficient in care isi desfasoara actitivitatea. Romania a cerut deschiderea altor doua consulate in Republica Moldova, insa autoritatile de la Chisinau nu si-au dat acordul.  
  • Pasul 3. Dupa obtinerea programarii, la data programata, cetateanul moldovean isi depune cererea si documentele la ambasada, iar apoi dosarul ajunge la directia de cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei. Altfel spus, dupa cativa ani in care nu s-a facut nimic, directia de cetatenie incepe verificarea actelor si solicita avizele de la SRI, SIE etc. Si aici sunt functionari putini, astfel ca procesul se mai lungeste cativa ani. Intre timp, mai expira cazierul judiciar, se mai naste un copil, se mai modifica starea civila si trebuie completate actele. 
  • Pasul 4. Daca solicitantul indeplineste conditiile legale, pe baza propunerii comisiei pentru cetatenie, ministrul justitiei urmeaza sa-i acorde cetatenia in baza unui ordin care se publica in Monitorul Oficial.

Presedintele Traian Basescu a declarat marti la postul public de televiziune ca exista cel putin 800 000 de romani din Republica Moldova care doresc sa redobandeasca cetatenia romana. Tinerii veniti in Romania la studii asteapta ani de zile pentru a obtine cetatenia.

Am asteptat cetatenia asta 10 ani

Anastasia a venit in Romania in urma cu 10 ani pentru a studia aici. In 2005 a inceput demersurile pentru a obtine cetatenia romana. “Pentru mine a fost foarte greu. Am asteptat cetatenia asta de peste 10 ani. In 2005 am depus actele si am asteptat. N-am primit nici un raspuns de la autoritati. Sunam mereu sa intreb ce e cu dosarul meu. Ori nu mi se raspundea, ori mi se spunea ca nu pot sa imi spuna nimic”, a povestit Anastasia.

Tanara a absolvit facultatea de Mediu din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cuj-Napoca. A terminat si un masterat si doreste sa devina cercetator in domeniul mediului. “Pentru ca nu am primit cetatenia am avut si o groaza de probleme. Nu puteam sa ma angajez, nu aveam bani cu care sa ma intretin. Anul trecut a venit politia si mi-a pus in vedere ca trebuie sa plec din tara pentru ca nu aveam cetatenia. Singura solutie a fost sa ma inscriu la un doctorat”, a mai povestit tanara.

“Fara cetatenie nu puteam sa ma angajez nicaieri”

Exasperata ca nu isi obtine cetatenia si nu are cum sa isi urmeze cariera, Anastasia a apelat la o firma de avocatura. “Asta a fost salvarea pentru ca autoritatile nu au raspuns nici macar la cererea de urgentare. Am apelat la avocati, care au dat in judecata statul. Apoi, reprezentantii statului au preferat sa imi dea cetatenia decat sa ne judecam”, a mai spus tanara. Anastasia si-a obtinut cetatenia anul acesta.

  • Guvernul a simplificat miercuri, 15 aprilie, procedurile de obtinere a cetateniei pentru romanii care au dobandit cetatenia prin nastere, eliminand conditia interviului si extinzand dreptul pana la rudele de gradul III, a anuntat premierul Emil Boc. Problema numarului de functionari si a spatiilor insuficiente n-a fost insa rezolvata.
  • Traian Basescu declarase in Parlament, in 14 aprilie, ca “procesul birocratic prevazut de aceasta lege limiteaza drastic numarul persoanelor care beneficiaza in mod real de ea. Ca urmare, am solicitat Guvernului sa adopte, in regim de urgenta, modificarea legii cetateniei astfel incat sa putem facilita si urgenta procesul de redobandire a cetateniei de catre cei care si-au pierdut-o abuziv si de catre famiile acestora, pana la gradul trei.”

Cetatenie on-line. Ministrul de externe, Cristian Diaconescu a explicat pentru HotNews.ro ca are in vedere solutii pentru grabirea procesului de ingregistrare a cererilor de cetatenie: “Cred ca va trebui sa deschidem o varianta on-line pentru preluarea cererilor de cetatenie. Cred ca varianta informatica e cea mai eficienta si cea mai simpla. Putem discuta aici de cei care isi recastiga cetatenia. Tocmai pentru a inlatura procedurile birocratice, am pierdut la CEDO procese din cauza.

Trebuie sa-i incurajam pe oameni sa depuna cererile in mai multe locuri: la pot depune si in tara, la ambasada, la consulate. Daca am fi avut parte de minima cooperare in a deschide doua noi consulate ar fi fost mult mai simplu, dar autoritatile de la Chisinau ne-au refuzat in repetate randuri. In ultimii doi ani ne-au refuzat in mod constant. Nu se pune problema ca sute de mii de oameni sa-si dobandeasca cetatenia peste noapte. Se pune problema eficientizarii si a unei reparatii istorice”.

Mai multi functionari. Secretarul de stat al Ministerului Justitiei, Alina Bica a declarat intr-un interviu acordat pentru Realitatea FM ca ministerul va suplimenta numarul de angajati care lucreaza la Directia de Cetatenie si ca numarul de cetatenii acordate romanilor din Republica Moldova va creste.

„Anul trecut s-au acordat un numar de 8500 de cetatenii si anul acesta pana acum s-au acordat 4200. Ministerul Justitiei a adoptat un ordin prin care va fi marit numarul de persoane care lucreaza la Directia Cetatenie”, a declarat Alina Bica.

Suplimentarea functionarilor de la Directia de Cetatenie rezolva problema doar partial. Aici pot fi depuse direct doar dosarele cetatenilor moldoveni care au deja drept de sedere in Romania si care pana acum erau nevoiti sa astepte 4 ani, or termenul s-a redus acum la sase luni. Grosul cererilor este reprezentat mai departe de cetatenii moldoveni care sunt nevoiti sa apeleze la consulatul Romaniei de la Chisinau, or aici Guvernul n-a prevazut angajari suplimentare iar deschiderea de noi consulate este refuzata de autoritatile de la Chisinau.

Altfel spus, e putin probabil ca Romania sa se confrunte cu un val de noi cetateni, de ordinul sutelor de mii, pentru ca numarul celor care vor beneficia in mod real de noile prevederi se reduce la cateva zeci de mii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro