„Unele state membre nu voiau să audă de această condiție privind minoritățile”: Ungaria a dezvăluit de ce a deblocat negocierile de aderare a Ucrainei la UE
Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a declarat că țara sa a reușit să includă toate condițiile sale în cadrul pe baza căruia va fi negociată aderarea Ucrainei la UE, în special în ce privește minoritățile, scrie Ukrainska Pravda.
Declarația vine după ce, vineri, ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat „acordul de principiu” pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, care vor începe la 25 iunie, anunțul fiind făcut de preşedinţia belgiană a Consiliului UE.
Pentru Ungaria este o schimbare majoră de poziție, în condițiile în care, în luna decembrie a anului trecut, Viktor Orban spunea că aderarea Ucrainei la UE nu coincide cu interesele Ungariei și că „nu există nicio decizie fără noi, noi suntem Uniunea”.
Ce a scris vineri seară Péter Szijjártó pe pagina sa de Facebook:
- „În ultimele zile și săptămâni, la Bruxelles a avut loc o amplă dezbatere cu privire la condițiile în care ar trebui să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina.
- Poziția noastră a fost tot timpul că respectarea drepturilor minorităților naționale trebuie să fie o condiție prealabilă pentru orice progres ulterior. Unele state membre nu au vrut să audă de această condiție, dar am spus clar că insistăm asupra restabilirii drepturilor minorităților de a-și păstra identitatea națională, de a-și folosi limba maternă și de a învăța în limba maternă.
- După dezbateri aprinse, s-a ajuns la un acord la Bruxelles în această seară: toate condițiile ungare au fost incluse în documentul-cadru pentru negocierile cu Ucraina.
- Așadar, acum avem un document de la Bruxelles în care se afirmă că Ucraina trebuie să restituie drepturile care le-au fost luate maghiarilor din Transcarpatia în ultimii ani.”
Negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova încep luna aceasta
Decizia ambasadorilor UE înseamnă că la 25 iunie, așa cum era prevăzut, va avea loc o conferință interguvernamentală pentru lansarea oficială a negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova.
Ungaria, la nivelul reprezentanților permanenți, blocase până acum decizia, invocând „progresele insuficiente înregistrate de Ucraina în privința minorităților naționale”.
În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a anunţat că Republica Moldova şi Ucraina îndeplinesc toate criteriile necesare pentru a începe în mod oficial negocierile de aderare la UE, iar premierul ucrainean Denîs Şmîhal îşi exprimase speranţa că discuţiile ar putea începe chiar în cursul acestei luni.
Statele membre UE sunt cele care trebuie să aprobe cadrul de negociere. Cele 27 de state membre ale UE trebuie să fie de acord în unanimitate cu începerea negocierilor, a căror finalizare durează ani de zile, prin adoptarea aşa-numitului cadru de negociere.
Belgia şi Comisia Europeană doresc să ajungă la un acord în iunie, înainte ca Ungaria să preia preşedinţia rotativă, de la 1 iulie, pentru şase luni, deoarece diplomaţii UE se aşteaptă ca Budapesta să îngheţe întregul proces până în 2025, menţiona Reuters în urmă cu o săptămână.