Ungaria anunță că se opune noului pachet de sancțiuni împotriva Rusiei: „Ar fi o greșeală uriașă”
Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a declarat luni că Budapesta se opune unui nou pachet de sancțiuni, al zecelea pregătit de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, afirmând că acesta ar fi o „greșeală uriașă”.
„Sancțiunile au dovedit că duc Europa într-un impas. Economic, politic și de securitate. Ar fi o greșeală uriașă să înaintăm un alt pachet de sancțiuni”, a scris luni șeful diplomației ungare pe pagina sa de Facebook.
Szijjarto se află la Bruxelles la o întâlnire a miniștrilor de Externe ai statelor membre ale UE. Este așteptat ca, printre altele, la această întâlnire să se discute despre cel de-al zecelea pachet de sancțiuni îndreptate împotriva Rusiei de la declanșarea invaziei în Ucraina în data de 24 februarie a anului trecut.
Agenția Reuters a scris anterior, citând surse de rang înalt, că redactarea documentului privind noile sancțiuni ar trebui finalizată până la împlinirea unui an de la începutul invaziei Rusiei, cea mai mare din Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
Viktor Orban cere ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei
Comentariile făcute luni de ministrul de Externe al Ungariei vin după ce pe 13 ianuarie premierul Viktor Orban a declarat din nou că sancțiunile împotriva Rusiei nu funcționează și că ele ar trebui ridicate.
„Dacă acest lucru s-ar întâmpla, preţurile la energie ar scădea imediat, totodată inflaţia s-ar înjumătăţi într-o clipă” a afirmat Orban, adăugând că „din cauza sancţiunilor eronate ale UE, trebuie să plătim suprataxe pentru energie”.
El a subliniat că Bruxelles-ul are o viziune despre viitor care este diferită de cea a maghiarilor și că oficialii europeni urmăresc de fapt schimbarea regimului de la Moscova.
Viktor Orban a declarat încă din luna septembrie a anului trecut că în fața partidului său de guvernământ Fidesz că sancțiunile împotriva Rusiei impuse de Uniunea Europeană ar trebui să fie eliminate, afirmând că acest lucru ar duce la scăderea imediată cu 50% a prețului pentru gaze naturale în Ungaria.
Premierul ungar a afirmat în mod repetat că inflația record din Ungaria se datorează sancțiunilor impuse de UE împotriva Rusiei, deși Budapesta a început să primească livrări suplimentare de gaze rusești decât era prevăzut în contractele semnate cu Moscova și a obținut inclusiv o amânare de la Gazprom în ceea ce privește plătirea gazelor naturale livrate iarna aceasta.
La sfârșitul lunii august Peter Szijjarto a anunțat că guvernul ungar a semnat un acord cu Gazprom pentru creşterea masivă a volumului de gaze livrate de compania rusă de stat.
Ungaria a obținut de asemenea o derogare de la embargoul impus de UE în ceea ce privește petrolul rusesc livrat pe cale maritimă după ce a amenințat cu folosirea dreptului său de veto pentru a-l bloca.
Urmărește ultimele evoluții din a 334-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.