Sari direct la conținut

Ungaria dă asigurări că primește neîntrerupt gaz rusesc: „Rușii fac bani, cu mult peste așteptări”

HotNews.ro
Viktor Orban castiga un nou mandat de premier in Ungaria, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Viktor Orban castiga un nou mandat de premier in Ungaria, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Livrările de gaz rusesc spre Ungaria funcţionează neîntrerupt şi vor alimenta atât consumatorii casnici, cât şi pe cei industriali în sezonul rece, a declarat luni Tamas Menczer, secretar de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, citat de MTI și Agerpres.

În baza unui acord recent, Gazprom va livra până la un volum zilnic maxim de 5,8 milioane de metri cubi de gaz peste cele contractate pentru septembrie şi octombrie, a precizat Menczer la televiziunea publică M1.

Secretarul de stat a mai afirmat că aproape jumătate din gazul consumat anual în Europa, circa 400 miliarde de metri cubi, vine din Rusia, şi a insistat că „aceia care spun că gazul rusesc ar putea fi înlocuit pe termen scurt pur şi simplu nu spun adevărul”.

Menczer a mai argumentat că Europa nu dispune de destule terminale pentru a primi cantităţi suficiente de gaz natural lichefiat (GNL) şi nici nu are gazoducte suficiente.

Potrivit lui Menczer, Gazprom a generat un profit record de 41,5 miliarde de dolari, dublu faţă de anul trecut, în pofida sancţiunilor Uniunii Europene.

„Ruşii fac bani, cu mult peste aşteptări, în timp ce Europa este într-o criză energetică, Ungaria fiind o excepţie locală”, a mai spus secretarul de stat.

Rusia a oprit livrările de gaze naturale prin Nord Stream

Marțea trecută Rusia a oprit complet livrările de gaz natural rusesc către Germania și celelalte țări europene alimentate prin gazoductul Nord Stream 2, Gazprom anunțând vineri că livrările ar putea rămâne suspendate pe termen nedefinit.

Prețul gazelor naturale a sărit luni cu 30% pe piețele europene după anunțul făcut de Gazprom.

Prețul de referință al gazului a urcat până la 272 de euro pe megawatt/oră (MWh) la deschiderea pieței după ce Rusia a susținut că, din cauza unei scurgeri la instalațiile conductei Nord Stream 1, aceasta va rămâne închisă.

Contractele olandeze TTF pentru gazele naturale pentru luna octombrie, s-au ieftinit apoi până la 256 de euro, ceea ce reprezintă o creștere zilnică de 23%, un nivel cu aproape 400% mai mare decât în urmă cu un an.

Creșterea prețurilor din acest an a afectat deja consumatorii și a forțat unele industrii să oprească producția.

Urmărește ultimele evoluții din a 194-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro