Sari direct la conținut

Ungaria: Riscul unei a doua maree de noroi toxic s-a redus, fisura din peretele rezervorului s-a stabilizat

HotNews.ro

Fisura din peretele rezervorului de noroi toxic care a cedat in 4 octombrie, provocand cea mai mare catastrofa ecologica din istoria Ungariei, nu a crescut in dimensiuni iar riscul unei a doua deversari s-a redus, a declarat duminica seful Serviciilor anti-catastrofa, Tibor Dobson, citat de AFP.

„Fisura din peretele nordic al rezervorului s-a stabilizat, reparatiile sunt in curs de desfasurare si nu am observat noi fisuri”, a precizat Tibor Dobson, care a subliniat ca un nou dig se construieste la Kolontar. Fundatia noului dig a fost definitivata sambata si muncitorii lucreaza acum la inaltarea acestuia, iar vremea buna favorizeaza lucrarile.

In total, in aceasta regiune din vestul Ungariei lucreaza aproximativ 900 de muncitori si de experti in reconstructie, curatare si ecologizare, la care se adauga 700-800 de voluntari. Fisura aparuta in perete a starnit teama unei noi deversari ucigatoare, dupa cea de luni, soldata cu sapte morti, 150 de raniti, dintre care doi in stare critica, si o persoana disparuta.

Pentru a evita o noua tragedie umanitara, cei 800 de locuitori ai satului Kolontar, de unde provin majoritatea victimelor, au fost evacuati sambata iar satul vecin, Devecser (5.400 de locuitori) s-a pregatit si el pentru o eventuala evacuare. In ciuda avertismentelor autoritatilor, 24 de persoane au ramas in Kolontar, refuzand sa paraseasca localitatea.

Ultimele rezultate ale analizei esantioanelor prelevate sambata seara din Dunare indica o usoara diminuare a poluarii: pe o scara de la 1 la 14, unde 8 reprezinta nivelul normal, PH-ul era de 8,3 pe raul Marcal, de 8,37 in Raab, un afluent direct al Dunarii, si de 8,24 in cel de-al doilea fluviu al Europei, dupa Volga.

Organizatiile ecologiste Greenpeace si Fondul mondial pentru protectia naturii (WWF) afirma insa ca ecosistemul din Dunare ramane amenintat, in special pe termen lung, atat in ceea ce priveste fauna cat si flora.

In data de 4 octombrie, din motive inca necunoscute, o maree de noroi rosu foarte toxic provenita dintr-un rezervor fisurat al uzinei de alumina din Ajka (160 km in vestul Budapestei), exploatat de grupul ungar MAL, s-a deversat pe o raza de 40 de kilometri patrati, distrugand ecosistemele raurilor Torna si Marcal si atingand, sub o forma diluata, raul Raab si Dunarea.

Potrivit ultimelor estimari ale expertilor, intre 600.000 si 700.000 m3 de noroi toxic s-au raspandit in natura, un pic mai putin decat mareea neagra survenita la sfarsitul lui aprilie in Golful Mexic, in urma unui accident la o platforma maritima apartinand grupului British Petroleum (BP).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro