Sari direct la conținut

Universitatea Cambridge spune că a avut de câștigat de pe urma comerțului cu sclavi

HotNews.ro
St. John's College din cadrul Universitatii Cambridge, Foto: Carl Symes / Alamy / Profimedia Images
St. John's College din cadrul Universitatii Cambridge, Foto: Carl Symes / Alamy / Profimedia Images

Universitatea Cambridge din Marea Britanie a afirmat joi că a avut de câștigat de pe urma comerțului cu sclavi, promițând însă să acorde mai multe burse studenților de culoare și să finanțeze mai multe cercetări cu privire la acest tip de comerț care a înrobit milioane de africani, relatează Reuters.

Comentariile făcute de reprezentanții universității vin după ce mai multe instituții proeminente din Regat, de la Banca Angliei la Biserica Anglicană, au reevaluat rolul important avut de comerțul cu sclavi în îmbogățirea Imperiului Britanic și propriile câștiguri obținute de pe urma acestuia.

Universitatea Cambridge afirmă că o investigație pe care a demarat-o nu a găsit nicio dovadă că universitatea însăși a deținut sclavi sau plantații unde aceștia au fost duși, dar că a obținut „beneficii semnificative” de pe urma sclaviei.

Printre acestea s-au numărat donații făcute de persoane apropiate și absolvenți ai universității care și-au construit averile din comerțul cu sclavi, investiții făcute de universitate în companiile care au participat la comerțul cu sclavi, și bani pentru studii de la familii care dețineau plantații.

Investigatorii au descoperit de asemenea că membri ai corpului profesoral de la Cambridge au fost implicați în două companii care au participat activ la comerțul cu sclavi: Compania Indiilor de Est și Compania Regală Africană.

Universitatea Cambridge vorbește despre rolul pe care l-a avut în aboliționism

Universitatea a primit de asemenea donații de la persoane care au investit în ambele companii și a investit direct într-o altă companie implicată în comerțul cu sclavi, Compania Mării de Sud.

„Asemenea implicări financiare au ajutat la dezvoltarea comerțului cu sclavi și au adus beneficii foarte semnificative Cambridge-ului”, afirmă raportul.

El notează însă că aboliționiști renumiți precum William Willberforce au fost educați la Cambridge și și-au dezvoltat campaniile de interzicere a slaviei aici, deși membri proeminenți ai universității au apărat bazele intelectuale ale comerțului cu sclavi.

Raportul enumeră de asemenea mai multe statui aflate la universitate care aparțin unor persoane care au luptat împotriva aboliționismului sau au avut roluri controversate în acest sens, menționându-l aici pe William Pitt the Younger, un fost premier britanic de la sfârșitul secolului XVIII.

Uciderea afro-americanului George Floyd de către poliția din Minneapolis a dus la izbucnirea unor proteste anti-rasism și în Marea Britanie, unii manifestanți dărâmând statuile unor negustori de sclavi sau persoane implicate în comerțul cu aceștia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro