Sari direct la conținut

Unul dintre cei 23 de consilieri ai ministrului Sănătății, dintre care 19 sunt onorifici, a fost numit de Rafila în conducerea Unifarm

HotNews.ro
Unul dintre cei 23 de consilieri ai ministrului Sănătății, dintre care 19 sunt onorifici, a fost numit de Rafila în conducerea Unifarm
Grafică: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Consilierul onorific Cătălin Lungu este plătit cu 15.000 de lei lunar în Consiliul de Administrație al Antibiotice Iași. El este în Consiliile de Administrație la patru spitale și a fost numit și în Consiliul de Administrație la Unifarm. Și la Unifarm, Lungu încasează o indemnizație lunară de peste 10.000 de lei brut.

  • IMPORTANȚA UNIFARM Rolul Unifarm este de a aproviziona cu medicamente „rețeaua publică din spitalele din România (358 de spitale) distribuite pe tot teritoriul Romaniei”.

Alexandru Rafila are 23 de consilieri la cabinetul său de ministru – dintre care 19 onorifici (neplătiți) – potrivit unui răspuns recent oferit de Ministerul Sănătății la solicitarea HotNews. 

În primele luni de mandat, cabinetul de ministru al lui Alexandru Rafila avea 12 consilieri – personali și onorifici – iar numele lor erau publice pe site-ul Ministerului Sănătății, la fel ca în mandatele precedenților miniștri. Apoi, lista echipei lui Rafila a dispărut de pe site. 

Conform răspunsului la întrebarea HotNews, consilierii sunt:

Lista completă: 

1. Puiu Raluca – director de cabinet – CV-ul său nu este disponibil public

2. Georgescu Andrei – consilier personal – medic urgentist

3. Schweninger Emanuela – consilier personal – fostă jurnalistă

4. Melintescu Octavian – consilier personal – fost director adjunct al Direcției Generale Anticorupție, acum pensionat

5. Garofil Nicolae Dragoș – consilier onorific – medic chirurg

6. Dumitrașcu Cezar Antonio – consilier onorific – medic de familie

7. Manu Dan Constantin – consilier onorific – medic legist, fost președinte al CJ Argeș (PSD) și fost director al IML Argeș

8. Oană Sever Cristian – consilier onorific – medic de familie

9. Ștefan Strilciuc – consilier onorific – expert în politici de sănătate și directorul Centrului de Cercetări pentru Genomică Funcțională din Cluj

10. Costache Mariana – consilier onorific – medic endocrinolog

11. Ancuceanu Viorel Robert – consilier onorific – profesor de Botanică farmaceutică şi biologie celulară la UMF Carol Davila

12. Timofte Mircea Nicușor – consilier onorific – președintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti și Moaşelor

13. Șeitan Cătălin Eugen – consilier onorific – fost șef al DSP și al Casei de Asigurări de Sănătate Brașov

14. Abraham Florin-Leontin – consilier onorific – conferențiar la SNSPA, director la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului și fost director stiinţific al Institutului Social Democrat Ovidiu Şincai. 

15. Jean-Elie Malkin – consilier onorific – expert tehnic internațional în domeniul sănătății

16. Vintilă Grigore Ion – consilier onorific – medic primar igienă

17. Blidaru Teodor Cristian – consilier onorific – medic rezident

18. Mohan Aurel George – consilier onorific – medic neurochirurg 

19. Talpoș Oana Gabriela – consilier onorific – medic de medicină fizică și reabilitare

20. Abagiu Adrian Octavian – consilier onorific – medic infecționist

21. Ciolan Alexandru – consilier onorific – medic, fost director al lanțului de clinici de dializă Fresenius

22. Lungu Cătălin – consilier onorific – jurist, director și acționar al firmei de evenimente Ella Traveland

23. Chirilă Ovidiu Costică – consilier onorific – CV-ul său nu este disponibil public

Consilierii personali primesc salariu de la Ministerul Sănătății, iar consilierii onorifici nu. 

Cătălin Lungu, consilier onorific al ministrului Rafila, este plătit cu 15.000 de lei lunar în Consiliul de Administrație al Antibiotice Iași – companie cu capital de stat unde Ministerul Sănătății este acționar majoritar. Lungu a fost numit la Antibiotice în luna aprilie. 

Cătălin Lungu / Foto: Inquam Photos – Octav Ganea

În luna iulie, Lungu a devenit și membru al Consiliului de Administrație al Unifarm, cu rol de „administrator provizoriu”. Aici, încasează lunar, potrivit unui document de pe site-ul companiei, o indemnizație de 10.301 lei brut.

”Unifarm reprezintă interesele comerciale ale statului român pe piața farmaceutică românească”

Unifarm este o companie cu capital integral de stat, de interes strategic. Obiectul de activitate îl constituie „desfășurarea, în domeniul sanitar, pe piața concurențială, de activități comerciale cu medicamente, produse farmaceutice și parafarmaceutice, produse tehnico-medicale, aparatură și echipamente sanitare, seruri și vaccinuri, reactivi și cu alte produse din producția internă și din import”, potrivit HG 487 din 1998, prin care este reglementată funcționarea sa.

„Compania Națională Unifarm reprezintă interesele comerciale ale statului român pe piața farmaceutică românească”, se arată în prezentarea de pe site-ul propriu. 

Rolul Unifarm este de a aproviziona cu medicamente „rețeaua publică din spitalele din România (358 de spitale) distribuite pe tot teritoriul României, un numar de 70 de clinici și spitale private din București și țară și 711 farmacii cu contracte active având 1.012 puncte de lucru pe întreg teritoriul țării”, potrivit prezentării de pe site-ul companiei. „Misiunea Companiei Naționale Unifarm este de a asigura continuitatea tratamentului pacienţilor din România.”

În pandemie, Unifarm a făcut achiziții semnificative de medicamente și materiale sanitare, în valoare de sute de milioane de euro. Anul trecut, o comisie parlamentară de anchetă a stabilit, în baza unui raport al Curții de Conturi, că Unifarm a făcut, în pandemie, achiziții fără nicio regulă de peste un miliard de lei și a rămas cu echipamente expirate în valoare de jumătate de miliard, potrivit G4Media.

„Au existat situații în care anumite entități nu s-au considerat autoritate contractantă în accepțiunea Legii 98/2016, dar au derulat achiziții – unele chiar la valori foarte mari, considerând că nu trebuie să respecte rigorile legislației în materie de achiziții publice, creând reguli proprii pe care, aparent, le-au mai și încălcat. De exemplu, în perioada stărilor de alertă și de urgență, CN Unifarm SA a derulat achiziții în valoare de 1.076.825.235,00 lei, 15.752.314,06 EUR și 2.075,99 USD fără a se supune niciunei norme referitoare la derularea de achiziții publice (în temeiul Legii 98/2016 privind achizițiile publice)”, se arăta în raportul citat. 

Lungu, director și acționar în firma care organizează evenimente pentru Rafila cu sponsorizări de la farma

Cătălin Lungu, numit de Alexandru Rafila în conducerea Unifarm, este unul dintre acționarii Ella Traveland – firma prin care sponsorizările de la industria farma ajung la evenimentele Societății Române de Microbiologie, așa cum a arătat HotNews într-o serie de investigații recente.

Lungu devenit consilierul personal al lui Alexandru Rafila în decembrie 2021, la o lună după ce ministrul a preluat portofoliul Sănătății, potrivit CV-ului său de pe site-ul Antibiotice Iași. A ocupat funcția până în primăvara acestui an, înainte să intre în Consiliul de Administrație al Antibiotice Iași. Atunci el a devenit „consilier onorific” al ministrului.

În calitatea de consilier al ministrului, Lungu a intrat în atenția opiniei publice în toamna anului 2022, când l-a însoțit pe Alexandru Rafila într-o vizită oficială de o săptămână în Cuba.

Cătălin Lungu este din anul 2011 director al firmei Ella Traveland, cea despre care HotNews a arătat că este „organizatorul logistic” unde ajung sponsorizările de la industria farma pentru evenimentele Societății Române de Microbiologie, al cărei președinte este Alexandru Rafila. Ministrul Rafila a negat sponsorizările. Lungu este și unul dintre cei trei acționari ai firmei. 

Înainte ca Rafila să fie numit ministrul Sănătății, în noiembrie 2021, sponsorizările de la industria farma mergeau direct către Societatea de Microbiologie. După acel moment, banii au început să treacă firma Ella Traveland, care organizează evenimentele societății medicale.

Citește și: 

INTERVIURILE HotNews.ro