Sari direct la conținut

Unul dintre cei mai cunoscuți economiști ruși spune că economia țării e într-o stare proastă, indiferent ce arată datele oficiale

HotNews.ro
Vladimir Putin inspectand un tractor, Foto: Alexei Druzhinin / Zuma Press / Profimedia
Vladimir Putin inspectand un tractor, Foto: Alexei Druzhinin / Zuma Press / Profimedia

Igor Lipsits, unul dintre cei mai cunoscuți economiști ai Rusiei, afirmă că situația reală a economiei țării conduse de Vladimir Putin este „proastă”, în pofida declarațiilor optimiste făcute de Kremlin și propagandiștii săi, relatează Business Insider.

Lipsits a declarat într-un interviu acordat Reuters zilele trecute că prognozele optimiste ale Moscovei privind starea economiei nu sunt un indicator de încredere în ceea ce privește situația reală, deoarece autoritățile încearcă să facă Kremlinul fericit.

Comentariile sale vin în contextul în care economia rusă pare să fie mai rezilientă decât se așteptau numeroși analiști care prognozau o prăbușire a acesteia în contextul sancțiunilor occidentale și a cheltuielilor uriașe cu războiul din Ucraina.

Datele oficiale publicate de Moscova sugerează că PIB-ul Rusiei a crescut cu 5,5% în trimestrul 3 al acestui an, după o contracție de 3,5% în aceeași perioadă a lui 2022.

Însă Lipits afirmă că, și dacă datele ar fi de încredere, creșterea economică nu este simțită în vreun fel de rușii de rând.

„O mare parte din populația Rusiei are salarii foarte mici”, a declarat el pentru Reuters. Faptul că Banca Centrală de la Moscova a majorat în mod repetat dobânda de referință până la 15% pentru a opri prăbușirea rublei înseamnă de asemenea că rușii sunt nevoiți să se îndatoreze mai mult.

Creșterea economică a Rusiei nu înseamnă nimic pentru oamenii de rând

Lipsits afirmă că în jur de 20 de milioane de persoane din Rusia, aproximativ 14% din populație, trăiesc la marginea sărăciei sau sunt deja în sărăcie.

Datele oficiale de la Moscova vorbesc în schimb de 15,7 milioane de ruși în această situație, ei câștigând lunar mai puțin de 14.184 de ruble, echivalentul a 162 de dolari.

Inflația a ajuns în Rusia la 7-7,5%, după ce anul trecut a fost de 11,9%. Măsurile luate de Banca Centrală au reușit însă măcar să oprească declinul rublei.

Dar Lipsits spune că se așteaptă ca, în cel mai fericit caz pentru Kremlin, economia rusă să stagneze după alegerile prezidențiale de anul viitor, dar că mai probabilă este o contracție serioasă.

Lipsits, care trăiește în afara Rusiei, a fost profesor la prestigioasa Școală Superioară de Economie din Moscova însă a rămas fără catedră după ce conducerea universității l-a informat în septembrie că i-a anulat unilateral contractul.

Lipsits este unul dintre cei mai cunoscuți economiști în Rusia datorită faptului că manualele de economie pe care le-a scris au fost folosite de elevii de liceu timp de două decenii. Însă în 2019 școlile ruse au renunțat la ele după ce o comisie de „experți” a decis că ele nu sunt suficient de patriotice.

Urmărește ultimele evoluții din a 636-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro