Sari direct la conținut

Unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei critică declarațiile papei Francisc despre „steagul alb” al negocierilor cu Moscova

HotNews.ro
Papa Francisc, Foto: Alessandra Tarantino / AP / Profimedia
Papa Francisc, Foto: Alessandra Tarantino / AP / Profimedia

​Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a criticat ferm îndemnul Papei Francisc adresat Ucrainei de a negocia cu Moscova, afirmând că ea „nu înţelege” poziţia lui, informează luni AFP și Agerpres.

Papa a suscitat furia oficialilor ucraineni la sfârşitul săptămânii trecute după ce a declarat, într-un interviu pentru televiziunea elveţiană, că Ucraina „trebuie să aibă curajul de a arbora drapelul alb şi de a negocia”, la doi ani de la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei.

„Nu înţeleg” acest îndemn, a declarat Baerbock la canalul public ARD duminică seara. „Eu cred că unele lucruri nu pot fi înţelese decât dacă le vezi cu ochii proprii”, a adăugat ministrul german, care de la începutul războiului s-a deplasat de mai multe ori la Kiev.

În timpul discuţiilor sale cu copii ucraineni afectați de război, Baerbock a spus că s-a întrebat: „Unde este Papa? Papa trebuie să fie la curent cu aceste lucruri”.

Annalena Baerbock a declarat că dacă Ucraina şi aliaţii săi „nu dau dovadă de forţă acum, nu va fi pace”.

„Trebuie să fim alături de Ucraina şi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a garanta că ea se poate apăra”, a adăugat şefa diplomaţiei germane. Germania este al doilea donator al Ucrainei, după SUA, de ajutor militar.

Noile comentarii ale suveranului pontif au fost respinse de Kiev

Ucraina i-a răspuns imediat Papei Francisc, ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmitro Kuleba afirmând că ţara sa „nu se va preda niciodată”.

Ucrainenii de toate confesiunile s-au ridicat pentru a-şi apăra ţara după declanşarea invaziei ruse, a declarat la rândul său preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, duminică, în mesajul său video zilnic.

„Creştini, musulmani, evrei, toată lumea… Ei ne susţin prin rugăciune, discuţii şi fapte”, a spus Zelenski.

„Acolo trebuie să fie Biserica, împreună cu poporul. Şi nu la 2.500 de kilometri depărtare, cu o mediere virtuală între cineva care vrea să trăiască şi cineva care vrea să ne distrugă”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Urmărește ultimele evoluții din a 747-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro