Sari direct la conținut

UPDATE ​Alegeri Republica Moldova VIDEO: Votul s-a încheiat / Peste 1,4 milioane de cetățeni au votat, potrivit datelor preliminare

HotNews.ro
Alegeri Moldova, Foto: Unimedia
Alegeri Moldova, Foto: Unimedia

Aproape trei milioane de alegători din Republica Moldova au fost chemaţi duminică, începând cu ora 07:00, la urne pentru a alege noul parlament de la Chişinău, în cadrul unui scrutin ce are loc simultan cu un referendum privind reducerea numărului de deputaţi, de la 101 la 61. Liderii opoziției au făcut apel la observatorii străini să monitorizeze strict procesul pentru a bloca fraudarea scrutinului, avertizând asupra turismului electoral.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova au loc într-un context politic tensionat, pe fondul profundelor divergenţe între putere şi opoziţie, și în condițiile în care micul stat de peste Prut se confruntă cu o migrație masivă a tinerilor, sfâșiat între integrarea europeană și influența Rusiei. Alegerile se vor desfăşura pentru prima oară conform noului sistem electoral mixt, adoptat în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

VEZI AICI PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

UPDATE 21.00 Votul în Moldova s-a încheiat. Procedura de vot continuă însă celelalte state, în conformitate cu fusul ora. Prezența la urnele de vot la ora 21:00 este de peste 49%.

UPDATE 20.08: Co-președinții blocului ACUM DA PAS, Maia Sandu și Andrei Năstase, cer observatorilor să nu recunoască alegerile din cele două circumscripții deschise pentru regiunea transnistreană. Motivul invocat este transportarea în mod organizat a cetățenilor din stânga Nistrului în secțiile de votare din republică. (unimedia și jurnal.md)

UPDATE 19:42 Peste 1,32 milioane de alegători din Republica Moldova, adică 46%, şi-au exprimat, duminică, până la ora 18.30, dreptul de vot la alegerile parlamentare din Republica Moldova, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu.

UPDATE 18.29: La această oră, prezența la urnele de vot este de peste 45%.

UPDATE 18:22 Potrivit Unimedia, la secțiile de vot din diaspora s-au format cozi. Prezența la vot este mare în Italia, Londra, Bruxelles, Iași și Frankfurt.

UPDATE 15.36: Tot mai multe persoane sunt aduse organizat cu autocarele din Transnistria. Cel mai recent caz a fost înregistrat în localitatea Oxentea din raionul Dubăsari, relatează Jurnalul.md.

De asemenea, potrivit sursei citate, mai mulți moldoveni din diaspora nu ar fi putut vota astăzi la secția de votare de la Ambasada Republicii Moldova din Marea Britanie, deoarece datele de naștere ale alegătorilor ar fi altele decât cele indicate în actele de identitate.

UPDATE 15.32: Ambasada RM în Statele Unite ale Americii anunță deschiderea secțiilor de vot. 12 secții de votare sunt deschise în mai multe localități de pe teritoriul SUA.

UPDATE 15.28: Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a votat, alături de fiul său, Timofei, departe de camerele de vederi și fără jurnaliști care să-i poată lua la întrebări, pentru că nu a anunțat nici la acest scrutin unde va vota. Potrivit Unimedia.info, aceștia au votat la ora 7.30.

UPDATE 14:00: Prezența la vot pentru această oră este de 32%.

UPDATE 13:44: Fostul președinte Traian Băsescu i-a îndemnat pe moldoveni să iasă la urne și să voteze cu liderii mișcării ACUM, Andrei Năstase și Maia Sandu, fără să facă o referire directă la aceștia, folosind doar acronimul alianței politice.

”Hai moldoveni ACUM la vot şi votaţi ACUM. Nu-i lăsaţi pe Dodon şi Plahotniuc să vă decidă soarta. Îi puteţi învinge cu votul vostru. Mergeţi la vot ACUM!”, a scris Băsescu, pe Facebook.

UPDATE 13:41: Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a atras atenţia asupra riscului major al organizării unor alegeri parlamentare anticipate în următoarele luni, în cazul în care partidele vor ajunge în Parlament în urma votului de duminică nu vor putea constitui o majoritate.

UPDATE 13:20: Zeci de oameni stau în rând la secțiile de votare din Frankfurt, Parma și Londra, în timp ce la Paris și București, procesul de votare este marcat de liniște, potrivt unimedia.

UPDATE 11:37: Liderul mișcării ACUM, Maia Sandu, a votat și ea. ”Este important să punem capăt hoțiilor, să facem ordine în această societate, până nu e târziu”, a afirmat Maia Sandu. E a mai spus că, dacă alegerile vor fi fraudate, se va ieși în stradă să se facă dreptate.

UPDATE 10:49: Liderul DA, Andrei Năstase, a venit la vot împreună cu soţia şi fiica.

Năstase i-a îndemnat pe oameni să iasă toţi la vot şi s-a arătat încrezător că blocul ACUM va obţine majoritate, reiterând că nu vor face alianţe cu „hoţii Dodon, Plahotniuc şi Şor”.

„Avem nevoie de puţină dragoste-n plus, pentru noi, pentru ţara noastră, ieşiţi şi votaţi cu dragoste”, a spus el, făcând referire la faptul că azi românii sărbătoresc Dragobetele.

UPDATE 10:14: Opoziția publică înregistrări cu oamenii care sunt aduși la vot cu autocarul.

UPDATE 9:38: Președintele PMP, Eugen Tomac, spune că alegerile de duminică din Rep. Moldova nu sunt despre cine va conduce sau nu, ci despre riscul anexării Moldovei de către Rusia. El mai avertizează că prorușii ies masiv la vot, iar zeci de autocare au fost deja aduse din Transnistria.

UPDATE 9:19: Prezența la vot, până la această oră, este de 5%, potrivit datelor transmise online de Comisia electorală. Astfel, au votat peste 140.000 de cetățeni.

Vedeți aici prezența la vot în timp real:

UPDATE 8:24: În total au fost deschise 2.121 de secții de vot pe teritoriul Republicii Moldova și 123 de secții de vot în afara granițelor. Rata de participare raportată de comisia electoraă este de 1.8%, potrivit Unimedia.

Până acum au votat premierul Pavel Filip și președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. ”Personal am votat pentru a pune temelia Unirii”, a spus Chirtoacă.

La actualul scrutin concurează 14 partide politice şi un bloc electoral. Pentru a accede în parlament, partidele trebuie să depăşească pragul electoral de 6% din totalul de voturi, iar blocurile electorale – 8%.

Conform sondajelor, Partidul Socialiştilor al preşedintelui prorus Igor Dodon este creditat cu cele mai multe voturi, fiind urmat de blocul electoral de centru-dreapta ACUM (format din Partidul Acţiune şi Solidaritate – PAS şi Partidul Platforma Dreptate şi Adevăr – PPDA), de Partidul Democrat, aflat la guvernare, şi Partidul Şor, al controversatului primar al Orheiului, Ilan Şor.

Rusia va face totul pentru ca la Chişinău să se instaureze la putere partida pro-rusă, iar o eventuală nouă coaliţie pro-occidentală, va fi subminată, contracarată şi distrusă de Rusia prin stimularea violenţelor la Chişinău, a avertizat analistul politic basarabean Dan Nicu.

Observatorii se aşteaptă la un nivel de absenteism crescut din cauza încrederii scăzute a cetăţenilor în instituţiile statului şi a degradării standardelor democratice. Potrivit observatorilor locali, invalidarea în iunie 2018 a alegerilor locale din municipiul Chişinău, lipsa de independenţă a justiţiei şi neregulile constatate la constituirea circumscripţiilor uninominale au generat un înalt grad de neîncredere în rândul opoziţiei şi populaţiei cu privire la corectitudinea alegerilor parlamentare de duminică, scrie Agerpres.

Un număr de 2.143 de secţii de votare vor fi deschise duminică în 51 de circumscripţii, dintre care 47 pentru rezidenţii din Transnistria (situate pe teritoriul controlat de Chişinău) şi 125 în străinătate. În Italia vor fi deschise 29 de secţii de votare, în România – 12, în SUA – 12, în Federaţia Rusă – 11, în Franţa – 7, în Portugalia – 5, în Spania – 5, în Marea Britanie şi Irlanda de Nord – 4, în Ucraina – 3, în Canada – 3, în Turcia – 3, în Israel – 2, în Belgia – 2, în Cehia – 2, în Belarus – 2, în Germania – 2, în Grecia – 1, în Republica Irlanda – 2 şi câte o secţie de vot în China, Letonia, Azerbaidjan, Polonia, Suedia, Estonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Elveţia, Olanda, Qatar, Japonia, Croaţia, Georgia, Emiratele Arabe Unite, Norvegia.

Totodată, Ministerul de Externe moldovean a anunţat că numărul buletinelor de vot distribuite în diasporă va fi de 2,5 milioane.

Birourile de votare se vor închide la ora 21:00.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova alegerile parlamentare se vor desfăşura în baza sistemului electoral mixt de vot, în care deputaţii sunt aleşi concomitent în cadrul unei singure circumscripţii naţionale şi în 51 de circumscripţii uninominale. Mai exact, 50 dintre aceştia vor accede în legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să fie împărţite în funcţie de procentele obţinute de fiecare formaţiune care va trece pragul electoral, iar alţi 51 vor fi aleşi în circumscripţiile uninominale.

O altă noutate a actualului scrutin parlamentar este că se va putea face campanie electorală chiar şi în ziua votului. Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor fi monitorizate de peste 4.000 de observatori naţionali şi internaţionali.

Comisia Electorală Centrală va avea duminică patru briefing-uri pentru a prezenta informaţii despre alegerile parlamentare şi referendumul consultativ. Aplicaţia va fi accesibilă pe pagina de internet a instituţiei, www.cec.md, însă din motive de securitate, linkul către aceasta va fi activ abia în dimineaţa zilei alegerilor.

Peste 8.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi în ziua alegerilor pentru a supraveghea ordinea publică.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro