Sari direct la conținut

UPDATE Amenzile la e-Factura se vor da începând cu 1 iunie / Ordonanța a fost adoptată de Guvern / Noi funcționalități ale aplicației

HotNews.ro
Marcel Bolos, ministrul Finantelor Publice, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Bolos, ministrul Finantelor Publice, Foto: Inquam Photos / George Călin

Amenzile pentru netrasmiterea facturilor în sistemul RO e-Factura se vor da începând cu 1 iunie, conform unei Ordonanțe adoptată joi de Guvern, conform declarațiilor ministrului Finanțelor Marcel Boloș.

În acest moment, Legea prevede că amenzile se dau din 1 aprilie.

„Anunț două funcționalități noi în sistem: de acum, aplicația poate precompleta o serie de informații despre utilizator doar pe baza CUI-ului, pentru ca munca contribuabilului să fie mai ușoară. În plus, aplicația simplificată are și ea o variantă tradusă în limba engleză pentru contribuabilii nerezidenţi înregistraţi în scopuri de TVA ce au obligaţia de raportare a facturilor”, a afirmat Boloș.

Pe lângă noul termen (de 1 iunie), se clarifică și modul în care se dau amenzile pentru netransmitere.

Astfel, dacă în cadrul unei luni nu ai transmis (ca persoană fizică sau firmă) una sau mai multe facturi, atunci vei fi sancționat o singură dată, adică pentru faptă, nu pentru fiecare factură în parte.

Care sunt amenzile la e-Factura

Cuantumul amenzilor nu se schimbă la e-Factura. Rămân aceleași ca până acum:

• Firmele mari vor plăti între 5.000 – 10.000 lei

• Firmele mijlocii vor primi între 2.500 – 5.000 lei

• Firmele mici și persoanele fizice între 1.000 – 2.500 lei

Un reprezentant al ANAF, Albert Fruth a fost întrebat recent în cadrul unui webinar: Amenda se aplică pentru netransmitere sau și pentru mici greșeli tehnice?

El a răspuns: “Pentru netransmitere! Dacă ați trimis o factură eronat și trebuie corectată, asta este o altă discuție. Și în contabilitate ar trebui să fie tot o eroare”.

1 iulie vine cu o nouă sancțiune la e-Factura

De la 1 iulie se schimbă lucrurile în privința amenzilor. Pe lângă ceea ce vedem mai sus, mai există una.

Dacă o firmă sau o persoană fizică primește o factură în format clasic, adică pe hârtie sau prin alte mijloace electronice, altele decât prin sistemul RO e-Factura, și o înregistrează, atunci amenda este de 15% din valoarea facturii.

Este vorba despre facturile primite de la alți operatori din România.

Deci, de la 1 iulie o să dispară opțiunea de înscriere în Registrul RO e-Factura, deoarece toți contribuabilii vor trebui să folosească doar acel sistem pentru primire și trimitere a facturilor. Acum este opțional.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro