Sari direct la conținut

UPDATE Bucuresti: Sedinta extraordinara de Consiliu General convocata vineri nu s-a tinut din lipsa de cvorum. Primele efecte ale odonantei care le permite alesilor locali sa-si schimbe partidul timp de 45 de zile: 3 consilieri PDL-PNL vor sa treaca la PSD si sa refaca majoritatea

HotNews.ro
Sedinta Consiliul General 23 iulie 2014, Foto: Hotnews
Sedinta Consiliul General 23 iulie 2014, Foto: Hotnews

Sedinta extraordinara de Consiliu General al Bucurestiului convocata vineri de consilierii nu s-a tinut din lipsa de cvorum, fiind prezenti doar 20 din cei 51 de consilieri validati. Au absentat consilierii PSD, o parte din cei PPDD si 3 consilieri de la PNL-PDL.

Consilierii generali PNL-PDL (noua majoritate din Consiliu dupa ruperea USL) spun ca au convocat sedinta de vineri pentru a aproba din nou studiul de oportunitate de transformare a RADET din regie in societate comerciala, deoarece ultima oara cand l-au aprobat a fost atacat de Prefectura. Acestia spun ca nu au pus proiecte politice pe ordinea de zi, iar PSD-ul nu are nicio scuza ca a lipsit de la sedinta.

„In data de 23 iulie a avut loc o sedinta ordinara convocata de primarul general, sedinta care s-a desfasurat respectand prevederile legale, si in care am adoptat proiecte importante pentru municipalitate, cel mai important fiind transformarea RADET din regie in societate comerciala. La sfarsitul saptamanii trecute doamna subprefect Mariana Campurean a atacat sedinta in ansamblu, toate proiectele fiind suspendate. Avand in vedere importanta respectarii memorandumului prin care s-a aprobat contopirea RADET cu ELCEN am considerat ca este util sa convocam sedinta extraordinara ca sa aprobam din nou studiul privind transformarea RADET in societate comerciala, unul dintre pasii aprobati prin memorandum. Am informat si ceilalti colegi PSD si PPDD ca vom desfasura sedinta. Pe ordinea de zi nu am pus decat proiecte pentru bucuresteni, nimic politic. Decizia PSD a fost sa nu participe la sedinta si sa intarzie procesul de transformare a RADET in societate comerciala si sa puna Bucurestiul in imposibilitatea de a-si respecta angajamente asumate prin memorandum”, a explicat Cornel Pieptea, consilier PNL.

Consilierii PDL spun ca activitatea Consiliuli General nu este blocata si ca ei au participat la toate sedintele din ultimele luni.

„Toata aceasta tevatura a inceput cam din luna mai, de cand s-a format o noua majoritate in CGMB. Desi am avut un numar apreciabil de sedinte, comunicatorii PSD spun ca CGMB este blocat. Noi ne-am intalnit de vreo 7 ori pana acum. Prefectul a atacat insa deciziile”, a declarat Mircea Raicu, consilier PDL.

Acesta spune ca ordonanta adoptata de Guvernul Ponta si-a produs deja efectele in CGMB, existand posibilitatea ca 3 consilieri – doi de la PDL si unul de la PNL – sa treca in tabara adversa, pentru a reface majoritatea PSD, fiindca nu s-au prezentat vineri la sedinta de Consiliu.

UPDATEPrimarul Capitalei, Sorin Oprescu, le-a cerut consilierilor ca in urmatoarea sedinta ordinara de Consiliu General din luna septembrie sa voteze din nou proiectele de hotarare abrobate in ultimele 5 luni si atacate de Prefect.

„Se mentine aceeasi strare de haos si dezbonare a legislativului, o stare care blocheaza executivul. Faca apel sa se trezeasca si sa nu mai arunce vina unul pe altul. Domnilor consilieri, daca sunteti interesati de starea orasului veti trece in prima sedinta ordinara din nou proiectele adoptate atacate de Prefectura, pe buna dreptate. Aveti prilejul sa va demonstrati loialitatea fata de cetatenii care v-au ales”, a declarat Oprescu dupa sedinta de Consiliu.

Acesta spune ca actuala criza politica poate fi rezolvata doar prin negociere. „La nivel national ne confruntam cu un blocaj instituional, creat de rearanjarea politica. Personal cred ca criza politica poate fi depasita prin negocieri politice cu luciditate si ratiune. Asa zisa migratie devine din ce in ce mai multa falasa problema. Este vorba de constiinta individuala a omului care a fost ales si a obrazului acestuia si cum se uita in ochii oamenilor care l-au ales. Vreau sa sugerez clasei politice sa se ia in calcul ca primarii si CJ sa se susepnde pe perioada mandatului din partidele politice care i-au ales. Asa se poate pastra echidistranta, la fel ca presedintele statului, care trebuia/trebuie sa fie al tuturor romanilor. Asa primarul trebuie sa fie a tuturor cetatenilor”, a spus Oprescu.

Primarul general spune ca nu a convocat sedinta ordinara in aceasta luna fiindca Prefectura a atacat si ultimele hotarari de Consiliu, adoptate in luna iulie.

„Nu am convocat sedinta ordinara luna aceasta deoarece in urma cu 4 zile a venit hotararea prefecturii de a ataca si ultima sedinta si proiectele sunt in curs de refecare. Nu am asteptat ordonanta, nici nu stiam ca se va da. Ce, ma coordoneaza pe mine primul ministru?”, a spus primarul general.

Activitatea Primariei Capitalei e blocata de cinci luni din cauza luptelor pentru putere din Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a atacat in instanta sedinta ordinara de Consiliul General care a avut loc pe 23 iulie, iar toate hotararile adoptate atunci sunt suspendate de drept. De altfel, Prefectul a atacat in instanta toate hotararile de Consiliu General adoptate din luna aprilie – cand s-a destramat alianta locala USL – si pana in prezent. E vorba de zeci de acte normative atacate pe motiv ca au fost adoptate in sedinte de indata sau nu s-au respectat prevederile legale.

Mai bine zis, de aproape 5 luni, alesii locali nu au mai adoptat niciun proiect de hotare important pentru oras. Printre proiectele blocate in acest moment din cauza haosului din Consiliul General al Municipiului Bucuresti se numara largirea strazii Fabrica de Glucoza – artera care trebuie terminata pana cand va intra A3 in Bucuresti pentru a prelua traficul de pe autostrada – contopirea ELCEN cu RADET, reabilitarea podului peste Dambovita de la Mihai Bravu, licitatia pentru deszapezirea sectorului 5 al Capitalei in aceasta iarna, cei 100 de km de piste ce ar urma sa fie trasate in Centrul Capitalei.

Citeste aici mai mult despre acest subiect.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro