Sari direct la conținut

UPDATE Consiliul General nu a aprobat prelungirea contractului de inchiriere a sediului in care isi desfasoara activitatea Primaria Capitalei din lipsa de cvorum

HotNews.ro
Cladirea Primariei Bucuresti, Foto: Hotnews
Cladirea Primariei Bucuresti, Foto: Hotnews

Consiliul General nu a aprobat prelungirea contractului de inchiriere a sediului in care isi desfasoara activitatea Primaria Capitalei deoarece in sala de consiliu se aflau doar 33 din cei 55 ce consilieri, iar pentru aprobarea proiectului era nevoie de 35 de consilieri. Cornel Pieptea, consilier USL, sustine ca, fiindca prelungirea contractului nu s-a aprobat luni, municipalitatea risca sa piarda cele 10 milioane de euro platite pana acum pentru chirie si care, potrivit acestuia, se puteau constitui ca avans in cazul in care primaria decidea sa cumpere cladirea. Grupul PDL a parasit sala la inceputul sedintei. Primaria Capitalei poate incheia un nou contract de inchiriere daca partile sunt de acord. Viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu spune ca daca proprietarul nu este de acord cu prelungirea contractului, primaria se muta in strada.

„Din pacate, unii consilieri au fost iresponsabili si au facut un joc politic murdar, insist pe aceasta idee, si ne-au pus intr-o situatie extrem de dramatica, prin care sa pierdem acesti 9,7 milioane de euro. Vom negiocia cu proprietarul si vom vedea ce vom face”, a declarat viceprimarul Marcel Nicolaescu.

Contractul de inchiriere incheiat de municipalitate in 2009, si in baza caruia s-au platit pana acum peste 10 milioane de euro chirie, expira maine. Mentionam ca prevederea ca municipalitatea sa cumpere aceasta cladire exista din 2009, insa municipalitatea nu si-a exprimat aceasta optiune si nu s-a incheiat un contract de leasing.

Consilierii PPDD au propus, la inceputul sedintei ca acest contract sa fie prelngit doar cu doua luni, iar banii platiti pana acum pe chirie, sa se constituie avans pentru cumpararea cladirii.

„Maine expira termenul acestui contract si noi nu avem pe masa documentatia necesara, contractul, nici macar proiectul hotararii de Consiliu nu l-am avut la timp. Se intampla frecvent ca aparatul primarului sa nu isi faca treaba si noi sa nu primim aceste documente. Acest contract de inchiriere semnat in 2009 a fost pagubos, pretul a fost urias, dar nu putem vorbi astazi despre ce s-a intamplat in 2009. In schimb, astazi, putem sa luam o hotarare corecta pentru cetateni, in sensul ca cele 9 milioane de euro platite de cetateni se vor transforma in avans pentru cumpararea acestui sediu. Nu ne putem permite sa pierdem aceasta suma de bani. Vom vota prelungirea contractului de inchiriere doar pentru doua luni, timp in care sa se intocmeasca documentatiea necesara, sa cumparam sediul”, a declarat Vicentiu Richard Ghita consilier PDDD. Amendamentul nu a fost votat.

Tot la inceputul sedintei, consilierii PDL au parasit sala pe motiv ca nu pot fi de acord cu asemenea „hotie”.

„Consiliul aproba oportunitatea. nu are nicio treaba cu pretul. aceasta este treaba executivului. Fostu; cgmb, dupa mai multe respingeri, a aprobat mutarea pmb intr-un sediu nou, pe perioada lucr de consolidare, cu conditia incheierii unui leasing imobiliar. Primarul general declara in martie 2010 ca va inceia un cotract de leasing financiar. dupa ce 11 mil de euro au intrat in anumite buzunare, constatam ca acest leasing nu s-a incheiat. consilierii pdl nu vor fi partasi la aceasta hotie. Cerem si celorlati consilieri sa nu voteze. Vom parasi sala. Noi am platit mai mult decat valoarea acestei cladiri in doi ani. Primarul general este vinovat. Este infractiune. singurul care a avut de castigat din aceasta afacere este proprietarul cladirii „, ai declarat Mircea Raicu, consilier PDL.

Consilierii USL spun ca cele 10 milioane de euro platite pana acum de primarie s-ar putea pierde.

„Este a treia sedinta in care discutam acest proiect si in care nu il avem pe domnul primar aici sa sustina proiectul. Stiu ca dl. primar este plecat intr-o declegatie oficiala. Contractul expira maine. Cu 24 de ore inainte de termenul la care inceteaza executivul a venit in fata noastra prin care cere prel termen. consider ca este un mod defectuos de a gestiona lucrurile in cadrul primariei. Vom cere dl primar sa ne spuna care sunt persoanele care au creat aceasta situatie si ce masuri s-au luat PG putea sa faca inchiriere sau leasing imobiliar. Nu era imperativ. Unul dintre cele mai periculoase efecte ale neprelungirii acestui contract este pierderea celor 10 milioane de euro, platita de primarie proprietarului drept chirie”, a declarat Cornel Pieptea, consilier USL”, a declarat Cornel Pieptea, consilier USL.

Potrivit acestuia, cladirea a fost evaluata la 11 milioane de euro si, chiar in cazul unei evaluari imobiliare foarte proaste, tot s-ar fi platit cel putin jumatate din valoarea imobilului.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat, luni, sedinta de Consiliu General, alesii locali urmand sa se pronunte daca vor prelungi sau nu contractul de inchiriere pentru turnul de birouri de pe Splaiul Independentei unde isi desfasoara activitatea Primaria Capitalei. Mai exact, Oprescu vroia ca acest contract sa fie prelungit cu inca un an, deoarece lucrarile de consolidare la vechiul sediu al primariei langa Cismigiu inca nu sunt gata, iar chiria urmeaza sa fie negociata chiar de primarul general, potrivit proiectului de hotarare afisat pe site-ul municipalitatii. In anii trecuti, cuantumul chiriei era aprobat de consilierii generali.

Contractul de inchiriere expira pe 10 decembrie 2013, iar proiectul de hotarare este prevazuta si posibilitatea ca municipalitatea sa cumpere turnul.

Primaria Capitalei a inchiriat, in 2009, fara licitatie, turnul de 14 etaje din Splaiul independentei, nr. 291-293, in suprafata de 13.536 mp si de atunci plateste anual chirie 2,9 milioane de euro pe an.

In total, pana acum s-au platit pentru inchirierea acestui sediu, din bani publici, circa 12 milioane de euro.

Initial, primarul Sorin Oprescu a declarat ca aceasta chirie se va transforma intr-un leasing financiar, dupa expirarea perioadei de inchiriere, cladirea urmand sa devina proprietatea municipalitatii. Acest lucru nu s-a intamlat.

Initial, proprietarul cladirii a fost Iliotomi Grup, dar in 2010 firma a vandut catre Apatel Properties, proprietarul de fata al cladirii.

La sfarsitul anului trecut, Sorin Oprescu a vrut sa prelungeasca cu inca trei ani contractul de inchiriere, insa consilierii generali i-au aprobat prelungirea cu doar un an, pentru suma de 2,9 milioane de euro pe an, respectiv 17,84 de euro/luna.

HotNews.ro a scris la vremea respectiva ca, potrivit unui studiu dat publicitatii de ESOP, in luna august 2012, in vestul orasului chiria pentru cladirile de birouri este de circa 10 euro pe metru patrat. In centru orasului, chiria pentru aceste cladiri este de circa 13 euro/mp, preturile fiind negociabile. „Aceasta analiza ia in calcul toate cele 430 de centre de afaceri din Bucuresti, cuprinse in baza de date a ESOP, cea mai extinsa baza de date gestionata de un broker imobiliar, un esantion mai mult decat reprezentativ. Chiriile de prezentare comporta o marja de negociere cuprinsa intre 8 si 17%, in functie de amplasament, calitatea imobilului si marimea suprafetei solicitate”, declara Alexandru Petrescu, manager al companiei ESOP Consulting. ESOP este unul dintre principalii consultanti imobiliari ce lucreaza de 10 ani in piata birourilor fiind lider pe segmentul inchirierilor de birouri catre companii medii.

Consolidarea sediului Primariei a inceput in 2010, iar lucrarile trebuiau finalizate pana pe 1 august 2013.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro