Sari direct la conținut

UPDATE Curentul a fost oprit la Cernobîl. Ucraina susține că există risc de radiații / AIEA: Pana de curent nu are impact major de securitate

HotNews.ro
Turnul de racire de la Cernobil, Foto: Dimasid10, Dreamstime.com
Turnul de racire de la Cernobil, Foto: Dimasid10, Dreamstime.com

​​Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl și a echipamentelor sale de siguranță a fost întreruptă „complet” din cauza acțiunilor militare ruse, a anunțat miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo.

UPDATE Întreruperea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl nu prezintă un „impact major asupra securității”, a precizat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.

„Încărcarea termică a bazinului și volumul de apă de răcire sunt suficiente pentru a asigura o îndepărtare eficientă a căldurii fără energie electrică”, a precizat AEIA pe Twitter.

Centrala de la Cernobîl „a fost complet deconectată de la rețeaua de electricitate din cauza acțiunilor militare ale ocupantului rus, nu mai are sursă de energie”, se arată într-o postare pe Facebook a companiei, citată AFP. „Nu există nicio posibilitate de refacere a liniilor”, precizează operatorul.

Compania nucleară ucraineană Energoatom a transmis la rândul său miercuri că ar putea fi eliberate substanţe radioactive de la Cernobîl din cauză că nu mai poate răci combustibilul nuclear folosit după ce alimentarea cu electricitate a centralei a fost afectată, potrivit Reuters.

Energoatom precizează că la Cernobîl există aproximativ 20.000 de ansambluri de combustibil uzat care nu au putut fi păstrate la rece pe fondul unei pene de curent.

Încălzirea lor ar putea duce la „eliberarea de substanțe radioactive în mediu. Norul radioactiv ar putea fi transportat de vânt în alte regiuni din Ucraina, Belarus, Rusia și Europa”, se arată într-un comunicat.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a cerut încetarea focului pentru a se restabili alimentarea cu energie electrică la Cernobîl.

Anterior Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) anunțase că sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl au încetat să mai transmită date către Agenție.

„Directorul general… a indicat că transmisia de date la distanţă de la sistemele automatizate de monitorizare instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută”, a anunţat într-un comunicat AIEA.

Peste 200 de tehnicieni și paznici sunt blocați la fața locului, lucrând 13 zile la rând sub supravegherea rusă.

Toate reactoarele de la Cernobîl sunt închise de mult timp.

Investițiile în energie nucleară au fost pornite de sovietici în RSS Ucraineană în 1970 când a început construcția unităților 1 și 2 la Cernobîl, ele fiind date în folosință în 1977. Șase ani mai târziu erau terminate unitățile 3 și 4, iar în 1986 se producea celebrul accident nuclear.

Sursă foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro