Sari direct la conținut

UPDATE "Febra yenului": Guvernul de la Tokyo denunta miscari "extrem de speculative", dupa nivelurile record atinse de moneda nationala

HotNews.ro

Guvernul japonez a acuzat joi speculatorii ca provoaca o apreciere istorica a yenului, cu riscul de a agrava si mai mult dificultatile firmelor exportatoare din arhipelag, care se lupta sa depaseasca consecintele seismului devastator de vinerea trecuta, relateaza AFP.

Yenul a atins cel mai inalt nivel in fata dolarului de la cel de-al doilea Razboi Mondial, pe fondul cumpararilor masive de miercuri, pe bursa din New York, urmate de miscari similare joi, pe pietele asiatice.

Dolarul a scazut la un nivel de 76,52 yeni, dupa care s-a redresat usor, evoluand in jurul valorii de 79 yeni la ora 07,00 GMT.

Precedentul record data din aprilie 1995, cand dolarul era schimbat pentru 79,75 yeni.

Aceasta evolutie poate parea paradoxala in conditiile in care tara traverseaza cea mai grava criza de la sfarsitul razboiului, o amenintare de catastrofa nucleara adaugandu-se pagubelor masive provocate de seismul si valurile tsunami din 11 martie.

Se pare insa ca investitorii au pariat insa pe o repatriere masiva spre arhipelag a fondurilor detinute de companiile de asigurare japoneze in strainatate, pentru a finanta indemnizatiile imense prevazute pentru sinistrati.

Ministrul delegat pentru politica economica si bugetara, Kaoru Yosano, a oferit asigurari ca este vorba despre „zvonuri fara fond” si ca asiguratorii niponi, care dispun de suficiente lichiditati, nu sunt nevoiti sa vanda active detinute in monede straine.

Brokerii au cumparat insa yeni in cantitati mari, sperand sa-i revanda ulterior mai scump. Asta in conditiile in care, daca asiguratorii isi convertesc importante active externe in yeni, moneda nationala nipona risca sa se aprecieze si mai mult.

Yosano a denuntat miscari „extrem de speculative”, in momentul in care guvernul incearca sa atenueze ingrijorarile pietelor legate de cea de-a treia economie mondiala.

Aceasta ‘febra a yenului’ provoaca pagube importante firmelor exportatoare iar analistii apreciaza ca autoritatile japoneze nu vor tolera asemenea evolutii, in momentul in care societatile lor sunt deja confruntate cu enorme probleme logistice antrenate de catastrofa din 11 martie.

„Nu am niciun comentariu de facut”, a declarat ministrul Finantelor, Yoshihiko Noda, intrebat despre o eventuala interventie publica in piete.

Joi, activitatea economica era in continuare incetinita in majoritatea Japoniei, seismul provocand probleme de aprovizionare pentru intreprinderi, iar transporturile in comune erau si ele perturbate in Tokyo.

Guvernul a intervenit pe piata in data de 15 septembrie, cumparand dolari, in incercarea de a stavili o miscare de apreciere a monedei nationale.

Cu ajutorul Bancii Japoniei, au fost vanduti 2.125 miliarde de yeni (18,5 miliarde de euro), o suma record pentru o interventie unica. Dupa ce a scazut in prima instanta, yenul a revenit rapid la nivelele dinaintea interventiei.

Mai multe banci au evaluat la 100 miliarde de dolari costul cutremurului si valurilor seismice pentru a treia economie mondiala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro