Sari direct la conținut

UPDATE La Cluj s-a dat in folosinta un sistem de bike sharing. Cetatenii au la dispozitie 42 de statii de unde pot inchiria o bicicleta

HotNews.ro
Lansare retea bikesharing Cluj, Foto: Primaria Cluj
Lansare retea bikesharing Cluj, Foto: Primaria Cluj

Incepand de marti, Clujul are o retea de statii „self service” pentru inchiriere de biciclete. Astfel, din 42 de statii de inchiriere amplasate in mai multe puncte din oras, cetatenii pot inchiria una din cele 540 de biciclete. Aceasta retea poate fi o alternativa la mijloacele de transport in comun sau un mod de a completa reteau de transport in comun, spun autoritatile.

„De azi inainte, ii invitam pe clujeni sa foloseasca bicicleta ca mijloc alternativ de deplasare prin municipiu, fie pentru a merge la locul de munca, fie pentru a petrece timpul printr-o plimbare cu bicicleta. Punem acum la dispozitie primele 470 de biciclete, care pot fi inchiriate gratuit, cu scopul de a incuraja transportul alternativ cu acest mijloc ecologic, pentru ca suntem un oras in care sunt foarte multe masini. Pe zonele dedicate de transport in comun din oras vor putea fi folosite si bicicletele, astfel incat traseele vor fi mult mai sigure”, a precizat primarul Emil Boc, la inaugurarea sistemului.

Valoarea totala a proiectului „Retea de statii self-service de inchiriere biciclete” este de 14.422.085,74 lei, din care 98% reprezinta valoarea nerambursabila. Proiectului presupune realizarea a 50 de statii de inchiriere, dintre care 42 de statii in municipiul Cluj Napoca, 4 statii in comuna Floresti si 3 statii in comuna Apahida. De asemenea, clujenii vor avea la dispozitie pentru deplasare 540 biciclete.

„In prezent, la Cluj-Napoca, din cele 42 de statii sunt functionale 29 si au fost livrate 470 de biciclete. In perioada urmatoare vor fi date in folosinta restul statiilor si bicicletelor in vederea inchirierii. Bicicletele vor putea fi inchiriate pe baza de carduri. Clujenii care doresc sa intre in posesia acestor carduri, se vor prezenta la Centrul de Informare pentru Cetateni sau la primariile de cartier, iar eliberarea acestora se face pe baza cartii de identitate. Regulamentul de utilizare a serviciului de inchiriere a bicicletei in regim self-service a fost stabilit prin Hotararea de Consiliu Local nr. 379/2015”, se arata intr-un comunicat emis de primarie.

Prima ora este gratuita, dupa care se plateste un tarif de 2 lei/ora.

In cadrul proiectului s-au amenajat si mai multi km de piste pentru biciclete astfel:

Cluj-Napoca – 13,95 km piste dedicate + 30 km traseu la comun

– piste dedicate, constructie noua – 4,65 km

– piste dedicate pe strazi asfaltate – 9,3 km

– traseu la comun cu autovehiculele – 30 km

Apahida

– piste dedicate, constructie noua – 2,03 km

– traseu la comun – 3,65 km

Floresti

– pista dedicata, constructie noua – 0,78 km

– traseu la comun – 4,3 km

Ce spune regulamentul de utilizare a retelei de biciclete:

– intervalul orar de inchiriere pentru o zi este 06.00-24.00, valabil de luni pana duminica.

– perioada de functionare a sistemului va fi intrerupta in lunile de iarna, cel putin in perioada 01 decembrie – 01 martie, cand se va efectua revizia totala a parcului de biciclete.

– echipamentul inchiriat va putea fi ridicat de la orice statie de inchiriere de biciclete in regim self-service

– echipamentul inchiriat va putea fi returnat la orice statie de inchiriere de biciclete in regim self-service sau in centrul folosit pentru returnarea bicicletelor aflat in Cluj-Napoca, Str. Artelor nr. 4, in cazul in care din diverse motive nu a mai putut fi returnat la statie.

– echipamentul inchiriat va fi returnat in termen de maxim 12 ore de la inchiriere, dar nu mai tarziu de ora 24.00 din ziua inchirierii echipamentului, in caz contrar, Utilizatorul va fi obligat la plata unei sanctiuni penalizatoare de tip Intarziere in valoare de 100 lei, cu mentiunea ca sintagma Intarziere va reprezenta acea situatie justificata in care Utilizatorul returneaza bicicleta in cel mult 12 ore de la expirarea duratei maxime (ora 24.00 din ziua inchirierii).

– in plus, cardul folosit de catre Utilizator pentru inchirierea echipamentului va fi suspendat pe o perioada de 30 (treizeci) zile calendaristice. In cazul in care se constata disparitia echipamentului, se va stabili carui Utilizator ii apartine responsabilitatea, iar acesta va trebui sa achite o sanctiune penalizatoare de 650 lei reprezentand contravaloarea pretului total de achizitie al bicicletei.

– Utilizatorul poate inchiria simultan NUMAI o singura bicicleta.

– Persoanele care doresc sa obtina un card Bike Sharing se prezinta la unul din sediile Primariilor de cartier sau la sediul Primariei Centrale cu actul de identitate si avand o adresa valida de e-mail pentru a i se emite cardul de acces si pentru a incheia un contract intre parti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro