Sari direct la conținut

UPDATE Legea votului uninominal majoritar a fost adoptata de Parlament. Proiectul Ponta-Antonescu favorizeaza Minoritatile, UNPR si UDMR/Ong-urile critica proiectul de lege/ PDL contesta legea la CCR

HotNews.ro
Parlamentul Romaniei, Foto: Agerpres
Parlamentul Romaniei, Foto: Agerpres

Camera Deputatilor a adoptat marti proiectul de lege privind introducerea votului uninominal majoritar intr-un tur. Legea a fost adoptata cu 180 de voturi pentru, 30 de voturi impotriva si 26 de abtineri (deputatii UDMR). Proiectul prevede ca alegerile parlamentare sa se desfasoare in sistem uninominal majoritar intr-un singur tur astfel incat sunt declarati invingatori cei care reusesc sa obtina cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza. Totodata proiectul de lege majoreaza numarul de parlamentari cu maxim 10 prin introducerea unui amendament care prevede ca in judetele unde exista comunitati minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectiva sa primesca un mandat de parlamentar in plus. Legea Ponta-Antonescu este criticata de reprezentantii societatii civile si urmeaza sa fie contestata la CCR de PDL.

Deputatii au dezbatut si votat pe articole proiectul,de lege Ponta-Antonescu privind sistemul uninominal majoritar intr-un singur tur de scrutin. Deputatii Puterii au amendat proiectul initial introducand doua amendamente importante. Primul amendament prevede ca in judetele unde exista comunitati minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectiva primeste un mandat de parlamentar in plus.

Amendamentul privind reprezentativitatea minoritatilor va creste numarul parlamentarilor, cu maxim 10 mandate de deputat in plus fata de cate sunt acum. Modificarea facuta de catre reprezentantii USL a avut ca scop atragerea votului celor de la UDMR, acestia fiind beneficiarii de drept. De altfel vicepresedintele Comisiei Juridice, social democratul Florin Iordache a explicat foarte clar care este scopul introducerii acestui amendament.

„Cei care au reprezentativitate peste 7% intr-un judet primesc un mandat de deputat. De exemplu, pentru Harghita si in Covasna sunt patru deputati. Daca toti cei patru care castiga mandate sunt maghiari, automat, pe langa cei patru, romanii vor primi un mandat de deputat.

In Brasov sau in Cluj, unde maghiarii au peste 7%, daca ei nu castiga un mandat in aceste judete vor primi automat un mandat de deputat. Ni se pare normal si credem ca este oportun si in Brasov, Cluj sau alte judete populatia etnica sa aiba un deputat. in extremis, exista 7, 8, 10 mandate care ar aparea in plus fata de cele care sunt acum prin acest amendament”, a explicat Iordache.

Al doilea amendament elimina din textul legii pragul electoral de 5%, fapt care permite candidatiilor independenti sa intre in Parlament pe baza voturilor obtinute si sa nu depinda de un partid. Totodata, de aceasta modificare este direct avantajat UNPR care la nivel national nu ar fi reusit sa treaca pragul electoral.

Initiativa legislativa a USL propune modificarea legii electorale astfel incat alegerile parlamentare sa se desfasoare in sistem uninominal majoritar intr-un singur tur (atribuirea mandatelor de deputat si senator se va face intr-o singura etapa). Sistemul uninominal presupune ca, in urma alegerilor parlamentare, sunt declarati invingatori cei care reusesc sa obtina cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza.

In cazul unui blocaj, initiatorii propun organizarea, la doua saptamani de la primul tur de scrutin, unui nou tur de scrutin, la care sa participe numai candidatii aflati in situatie de egalitate. In urma desfasurarii celui de-al doilea tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obtinut numarul cel mai mare de voturi valabil exprimate.

Ong-urile au cerut respingerea proiectului de lege

La sedinta de plen au participat aproximativ 50 de reprezentanti ai unor ONG-uri care au cerut respingerea proiectului USL . Acestia au afisat din lojele salii de plen cateva bannere pe care au scris: „USL ponteaza. Votul tau nu mai conteaza”, „Democratie reala acum!”, „Vom fi multi in marea noastra minoritara”.

Printre cei care au participat la protestul impotriva legii Ponta-Antonescu se numara reprezenanti ai Asociatie Pro Demmocratia, APADOR CH, ActiveWatch, Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent.

Presedintele PNL, Crin Antonescu a pledat marti in plen pentru adoptarea votului uninominal pur, care in opinia sa „ofera sansa unei majoritati solide in viitor si este practicat de tari cu democratie veche si eficienta precum Marea Britanie”. Antonescu a sustinut ca nu exista in niciun fel pericolul limitarii democratiei prin introducerea votului uninominal pur.

Crin Antonescu:„Pericolul limitarii democratiei sau punerea ei in discutie vine din atacul dus de aproape doua decenii, sub o forma sau alta, dintr-o directie sau alta, cu un interes sau altul, la adresa institutiilor partidelor politice, vine din atacul dus si dus foarte recent si dinspre institutia prezidentiala si dinspre un partid care era majoritar atunci la adresa Parlamentului insusi ca institutie.

In legatura cu acest proiect pe care l-am initiat impreuna cu dl deputat Victor Ponta exista deja o discutie publica destul de incinsa(…) Este o formula de vot practicata de Marea Britanie de foarte multa vreme, fara ca cineva sa puna vreodata la indoiala soliditatea si eficienta democratiei parlamentare britanice.

Este reprezentativ in masura in care, pana la urma, vointa directa a alegatorului si criteriul egal, acela al castigatorului, al primului clasat in optiunile electoratului intr-un colegiu castiga in orice caz si fara exceptie mandatul de reprezentare si nu vad cum ar putea fi declarat anticonstitutional sau nedemocratic atata vreme cat nu impiedica in niciun fel dreptul cuiva de a candida sub culorile unui partid sau independent si dreptul alegatorului de a face, dintre toate candidaturile aflate la indemana, alegerea pe care o doreste”.

Democrat liberalii nu sustin proiectul USL motivand de la tribuna Parlamentului ca se impunea o dezbatere ampla pe votul uninominal. Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader a declarat in plen ca sistemul de vot uninominal majoritar va crea o mare problema electoratului.

Mircea Toader, PDL: „PDL ca vota proiectul de lege privind votul uninominal majoritar intr-un singur tur de scrutin daca se accepta introducerea pragului electoral de 5% si reducerea numarului de parlamentari la 300. Daca aceste amendamente sunt introduse noi vom vota proiectul de lege cu toate problemele lui (…) Noi atunci, cand am fost la putere, puteam sa folosim majoritatea sa facem legea cum vrem noi. Cred ca e corect ca o lege care priveste viitorul Romaniei sa fie dezbatuta cu toate grupurile parlamentare.

Asta e motivul pentru care, de comun acord cu toate partidele parlamentare, am facut acea Comisie de cod electoral si mai mult a fost un consens referitor la un proiect de lege care sa elimine pe de o parte marile probleme pe care le creeaza votul uninominal intr-un singur tur si lista. Acea combinatie de vot mixt cu care cazusem de acord rezolva toate problemele„.

UDMR a anuntat ca se va abtine de la votul din plenul Camerei Deputatilor pentru ca votul uninominal pur va amplifica traseismul Politic. Presedintele UDMR, Hunor Kelemen, a afirmat, de la tribuna Camerei Deputatilor, ca apreciaza faptul ca amendamentul privind reprezentarea minoritatilor a fost adoptat, dar in ansamblul sau sistemul de vot uninominal pur nu va fi unul perfect si nu va sista traseismul politic.

Kelemen Hunor, UDMR: „Functiona foarte bine acel vot pe lista care pana in 2008 a asigurat o reprezentare parlamentara in Romania. Dintr-o demagogie intinsa pana la limita ati schimbat acest sistem parlamentar si ati adoptat un sistem mai prost, mai putin functional decat era pana in 2008. Acum propuneti un sistem care va fi si mai prost si mai rau ca toate. Prin aceasta propunere facem un pas inapoi(…)

Cui foloseste acest sistem? Coalitiei aflate la guvernare, dar nu foloseste cetatenilor si nu aduce nimic sistemului politic. Sa schimbi un sistem electoral cu cinci luni inainte de alegeri eu cred ca este o greseala si aceasta se va intoarce ca un bumerang impotriva celor care adopta acest sistem”

Varujan Pambuccian: „De data asta o sa votam proiectul asta de lege pentru ca este foarte bine sa ducem lucrurile pana la ultima lor consecinta, ca dupa aceea sa intelegem ca poate ar trebui sa regandim sistemul, sa cautam o cale echilibrata in care puterile din stat sa se poata amenda in mod real unele pe celelalte, in care partidele sa devina institutii puternice, in care politica sa devina o chestiune facuta cu mult profesionalism. Vom vota, o sa vedem si consecinta acestui sistem si cu asta cred ca ideea de uninominal se va incheia odata pentru totdeauna”

UPDATE PDL contesta legea la Curtea Constitutionala

Vicepresedintele PDL, Sever Voinescu a anuntat ca PDL va contesta legea Ponta-Antonescu la Curtea Constitutionala. „Vom contesta la CCr legea ponta-Antonescu si vom invoca nerespectarea referndumului 2009 dar si problemele de reprezentativitate in Parlament. In acest moment USL a decis sa dea raspunsul la referendumul din 2009: „Este adevarat ca nu vreti 471 de parlamentari? Va dam 481”, a declarat Sever Voinescu, pentru Hotnews.ro.

Camera Deputatilor este for decizional, legea urmeaza a fi trimisa spre promulgare presedintelui Traian Basescu. Totusi PDL intentioneaza sa conteste la Curtea Constitutionala proiectul de lege. Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat dupa sedinta de plen ca juristii partidului vor analiza daca legea uninominalului este neconstitutionala si daca se impune un atac la CCR.

„Vom verifica daca aceasta lege este neconstitutionala. La prima vedere, este neconstitutionala, pentru ca nu respecta proportionalitatea. Dar vom vedea cu specialistii nostri in drept constitutional si, sigur ca daca sunt conditii o vom ataca la Curte”, a spus Toader, la B1TV.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro