Sari direct la conținut

UPDATE Ministerul Economiei a pierdut procesul privind infiintarea gigantilor energetici Electra si Hidroenergetica din cauza depunerii cu intarziere a recursului

HotNews.ro

Ministerul Economiei sustine ca va continua proiectul privind infiintarea gigantilor energetici, Electra si Hidroenergetica, in ciuda deciziei irevocabile a Curtii de Apel de respingere a infiintarii celor doua companii. „Decizia de respingere de catre Curtea de Apel Bucuresti a recursului formulat de SN NUCLEARLECTRICA SA impotriva hotararii pronuntate de Tribunalul Bucuresti in dosarul nr. 49978/3/2010, cu privire la Proiectul de constituire a Companiei Nationale Electra nu duce la blocarea Proiectului”, arata Ministerul Economiei intr-un comunicat. Potrivit acestuia, vor fi folosite caile de atac legale pentru anularea deciziei Curtii de Apel si obtinerea unei hotarari favorabile infiintarii noii companii.

  • „Demersul pe care il avem in vedere este argumentat si de decizia favorabila definitiva, pronuntata intr-o speta similara de Tribunalul Arges, in dosarul nr. 1609/1259/2010, referitor la Proiectului de constituire a Companiei Nationale Hidroenergetica”, se mai arata in comunicat.

UPDATEPotrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, Curtea de Apel a respins recursul pe motiv ca a fost declarat cu intarziere de Nuclearelectrica. De altfel, acest lucru este aratat chiar in decizia Curtii de Apel: „Admite excepţia tardivităţii declarării recursului de către SC NUCLEARELECTRICA SA şi, în consecinţă: Respinge, ca tardiv declarat, recursul declarat de recurenta SC NUCLEARELECTRICA SA”.

Nuclearelectrica a facut recurs cu intarziere din cauza unei confuzii. In mod obisnuit, termenul de recurs este de 15 de la data comunicarii hotararii atacate. Insa, in alte cazuri, legea prevede altfel si termenul de recurs poate incepe sa curga de la pronuntarea hotararii. In acest caz, legea nr. 26/1990 privind registrul comertului arata ca termenul de recurs este de 15 zile si curge de la data pronuntarii. Insa avocatii care reprezinta Nuclearelectrica au facut recurs in termen de 15 zile de la data comunicarii, au spus pentru HotNews.ro surse apropiate procesului.

In acest caz, Ministerul Economiei spera sa obtina anularea recursului pe motiv de eroare materiala, au precizat sursele citate.

  • Potrivit informatiilor HotNews.ro, Nuclearelectrica a fost reprezentata in justitie de casa de avocatura Nemoianu din Ramnicu Valcea.

Curtea de Apel Bucuresti a respins in mod irevocabil recursul companiei Nuclearelectrica formulat asupra sentintei Tribunalului Bucuresti care s-a pronuntat impotriva infiintarii celor doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica. „Joi, 17.03.2011, Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul formulat de SN NUCLEARLECTRICA SA impotriva hotararii pronuntate de Tribunalul Tribunalul Bucuresti in dosarul nr. 49978/3/2010, ramanand astfel irevocabila respingerea inregistrarii Proiectului de constituire a Companiei Nationale Electra”, se arata intr-un comunicat al sindicatului Hidrosind, parte implicata intr-o serie de procese aflate pe rol impotriva infiintarii gigantilor energetici.

In luna noiembrie 2010, la solicitarea sindicatelor, Tribunalul Bucuresti a declarat nelegal Proiectul de fuziune in vederea constituirii CN Electra, apreciind ca fuziunea societatilor din energie, concomitent cu divizarea SC Hidroelectrica SA, nu poate avea loc. „In atare situatie, Compania Electra nu mai poate lua fiinta, proiectul de restructurare a sistemului energetic, promovat de Guvernul Romaniei, fiind irevocabil desfiintat”, mai sustin sinducatele.

Intr-un alt proces, Curtea de Apel Bucuresti a admis recursul formulat de Hidroelectrica impotriva deciziei de suspendare a crearii Hidroenergetica si a hotarat ca procesul de constituire a gigantului energetic poate continua. Decizia Curtii de Apel Bucuresti este irevocabila.

Fondul Proprietatea s-a opus infiintarii campionului energetic

Hidroenergetica si in data de 7 decembrie a depus o cerere de suspendare a Hotararii Actionarilor Hidroelectrica din 19 noiembrie 2010 prin care a fost aprobata divizarea Hidroelectrica, precum si fuziunea unor active ale Hidroelectrica cu Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes, Hidroserv Hateg, Hidroserv Cluj si cu centralele electrice Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti.

In data de 16 decembrie 2010, Tribunalul Bucuresti a admis cererea formulata de catre Fondul Proprietatea si a decis suspendarea fuziunii in vederea crearii Hidroenergetica. Ulterior, Hidroelectrica a formulat recurs la Curtea de Apel Bucuresti impotriva cererii de suspendare.

Reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea colosilor energetici, Electra si Hidroenergetica, a fost blocat din cauza contestatiilor depuse de catre creditori, sindicate si, in special, de Fondul Proprietatea. In acest moment, exista vreo 20 de astfel de contestatii depuse in justitie. Initial, reprezentantii Ministerului Economiei spuneau ca reorganizarea va avea loc pana in vara lui 2010, mai ales in conditiile in care actul normativ privind infiinterea companiilor a fost aprobat inca de la inceputul anului trecut. Au aparut, insa, contestatiile si atunci, reprezentantii statului au avansat un alt termen: finalul lui 2010. A fost modificata pana si Legea 31 privind societatile comerciale in asa fel incat procesul de reorganizare sa nu poata fi afectat de procese. Insa, nici macar modificarea Legii 31 nu a eliminat obstacolele din justitie.

* Din Electra ar fi urmat sa faca parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.

* Hidroenergetica ar fi trebuie sa cuprinda Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro