UPDATE Mister total la Senat: Cine a semnat alaturi de Ecaterina Andronescu un raport care schimba soarta scolilor/ Andronescu: "Nu inteleg toata agitatia. Este un amendament care urmeaza procedurile parlamentare"
Un raport dat de comisia de invatamant din Senat, condusa de Ecaterina Andronescu (PSD), a ajuns un adevarat subiect de film politist. Intriga? Nu se stie cum a luat nastere acest act oficial. Secretarul comisiei a spus pentru presa ca nu el este cel care si-a pus semnatura pe document si nu reuseste sa afle cine a facut-o, afirmand ca presedintele comisiei nu ii raspunde la telefon. Este vorba despre o prevedere legala care ar opri concursurile pentru innoirea garniturii de directori de scoli, licee si gradinite, concurs caruia i se opune din rasputeri PSD.
Mai precis: vorbim despre controversatul raport de admitere adoptat de comisia de invatamant in data de 14 septembrie pentru un proiect legislativ care nu se afla pe ordinea de zi si in care apare o modificare (un amendament) care nu are nicio legatura cu subiectul respectivului proiect dar care reprezinta o prevedere esentiala: concursurile pentru posturile de director si director adjunct de scoala, ce urmeaza sa se desfoare in octombrie, se amana pana la vacanta de vara din 2017.
UPDATE 2 Secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar Monica Anisie, prezenta la sedinta de miercuri, a declarat pentru Hotnews.ro ca nu s-a mentionat nimic de un amendament sau un raport privind organizarea concursurilor.
Raportul datat 15 septembrie, care se refera la sedinta comisiei din 14 septembrie, poarta doua semnaturi – cea a presedintelui comisiei Ecaterina Andronescu si inca una in dreptul secretarului comisiei, Dumitru Oprea.
Oprea a declarat insa vineri pentru Agerpres, ulterior si pentru HotNews.ro, ca el nu a participat la sedinta comisiei, ca acel proiect nu se afla pe ordinea de zi stabilita, ca nu a semnat acel raport si, mai mult, ca nu a delegat pe nimeni sa faca asta. Oprea a relatat pentru HotNews.ro ca a informat-o pe Andronescu inainte de sedinta ca nu poate veni si nu i s-a mentionat ca se doreste discutarea acelui proiect.
Acesta sustine ca a incercat sa o contacteze pe Andronescu pentru a-i cere lamuriri pe acest subiect, insa nu a reusit sa discute cu ea. „Eu sunt socat de aparitia subiectului, cine l-a provocat habar n-am. Este un subiect pe care numai dna Andronescu poate sa il explice. Doamna Andronescu trebuie sa raspunda la toate acestea, fiindca mi se pare strigator la cer ce s-a intamplat. Nu raspunde insa la telefon, ca am incercat sa o sun. Nu am reusit sa aflu un cuvant de la dansa despre ce s-a intamplat. E o nebunie”, a spus Oprea pentru Agerpres. Declaratiile pe larg, aici.
- Ecaterina Andronescu a declarat pentru Digi24 ca „nu intelege toata agitatia” si ca amendamentul respecta procedurile parlamentare, insa a refuzat sa spuna cine a avut ideea amendamentului si cand a stiut de acesta.
- UPDATE „Stiu ca secretarul comisiei, domnul Dumitru Oprea a lipsit, eu am semnat raportul ca presedinte al comisiei. Doamna consiliera de la comisie a luat semnatura de la domnul Danut (Cristian Danut Mihai – n.red.), vicepresedinte al comisiei, care tot de la PNL este. Eu stiu ca am semnat. Sunt foarte atenta la documente si am avut grija sa avem cvorum de sedinta”, a declarat senatoarea PSD pentru News.ro.
Intrebata de acuzatiile lui Oprea, aceasta spune: „Da. Nu a fost la sedinta, imi pare rau.”
„Stati putin, ca nu inteleg toata agitatia aceasta. Este un amendament care urmeaza procedurile parlamentare, poate sa fie votat, poate sa nu fie votat. Daca a fost votat de Senat, presedintele poate sa-l promulge, poate sa nu-l promulge. Nu a tintit actiunea care este acum in derulare” a spus ea, citata de digi24.ro.
Despre concursuri, Andronescu spune ca masura luata de Ministerul Educatiei va face ca numai 10% dintre actualii directori sa mai ramana in functii.
- „Aceasta actiune a bulversat atat de mult tot sistemul, ca avem la comisie tenacuri de sesizari din partea sistemului de invatamant, incat trebuie sa facem ceva. Din partea profesorilor, directorilor, inspectoratelor. Aici suntem. Ce credeti, ca aveam eu asa o bucurie sa gasim o formula, alta decat cea care este? Sunt circa 7.000 de directori. Dupa opinia mea, nu vor lua (examenul) 10% din cei 7.000. Sa zicem ca vor lua jumatate…
- Initiativa aceasta, amendamentul acesta spune ca concursurile pentru directori se organizeaza numai in vacanta, cand ai posibilitatea sa-ti completezi normele, sa-ti rezolvi toate problemele, si nu sa bulversezi sistemul in timpul anului scolar. Directorii acum, in prima luna de scoala, au obligatii extrem de serioase pentru ca anul scolar sa se poata derula cu bine pana la sfarsitul anului, cand sunt si examene. Pai acum, in loc sa se ocupe de problemele pe care trebuie sa le rezolve in calitate de directori, se ocupa de concursurile lor?
- Deci, eu nu am nimic impotriva demersului. Cred ca organizarea unui concurs pentru ocuparea functiilor de directori este necesar, dar nu asa. N-am nicio problema cu organizarea concursului, dar sunt obligata ca, in calitatea mea de ales al poporului, sa tin seama de ceea ce imi sesizeaza sistemul. De exemplu, in doua judete, de la inspectorat am primit mesajul ca jumatate din directori isi dau demisia. Nu va suparati, in acest moment, cand anul scolar a inceput, acest lucru este grav. Nu cred ca de ambitia de a face acum concursul, pana in noiembrie, trebuie sa bulversam sistemul. Am si alta propunere. Dupa opinia mea, ar trebui sa prevedem intr-o lege ca directorul scolii sa fie ales in consiliul profesoral al scolii pe baza unui plan de management. Sa scrie in acel plan ce vrea sa faca in scoala si sa dam consiliului profesoral, in actele normative, dreptul de a-l demite pe directorul astfel ales, daca nu se tine de angajamentele pe care si le-a luat.”
Ulterior, ea refuza sa spuna cine a avut ideea acestui amendament. „Nu este un secret, dar nu cred ca acest lucru este important” a spus ea.
Intrebata daca a stiut de acest amendament inainte de sedinta comisiei, Andronescu s-a plans de „modul inchizitoriu” in care se discuta. Imi pare rau. Multumesc foarte mult. In modul acesta nu cred ca putem discuta. Sunt un om foarte civilizat, niciodata nu am refuzat sa raspund, am discutat cu dumneavoastra, dar modul acesta inchizitoriu (sic!) nu este bine…”
***
Nici vicepresedintele comisiei, senatorul liberal Cristian-Danut Mihai, nu stie cine a semnat acel raport. Intrebat daca el a fost acela, el a raspuns: „Nu mi-as fi permis” sa semnez fara sa discut cu (Dumitru Oprea).
Mihai a relatat pentru HotNews.ro ca a participat la sedinta comisiei, insa a plecat cu putin timp inainte de final. La acea sedinta s-a discutat pe larg subiectul concursurilor pentru ocuparea functiilor de director de scoala, in prezenta mai multor invitati – directori de licee, sindicalisti si reprezentanti ai ministerului educatiei, discutii care au durat circa doua ore si care au avut loc dupa ce s-a trecut prin cele patru proiectele aflate pe ordinea de zi, discutii la finalul carora s-a decis trimiterea unei adrese la minister.
„Am convenit cu totii sa facem o adresa catre Ministerul Educatiei sa revina asupra datei concursurilor si alte elemente de ordin tehnic legate de concurs”, a declarat acesta.
- Senatorul liberal a afirmat pentru Digi 24 ca semnatura seamana cu a lui dar el nu a semnat, astfel incat va face si o nota scrisa catre presedintele Senatului.
- Andronescu a ţinut să menţioneze că „nu înţelege de ce s-a produs atât de mare dispută în jurul acestui subiect”, mai ales că rezultatul raportului unei comisii este supus votului plenului Senatului, iar plenul decide dacă o asemenea propunere este acceptată sau nu.
HotNews.ro a luat legatura si cu alti doi senatori membri in comisie. Mihaela Popa (PNL) a declarat ca a consultat ordinea de zi si a decis sa mearga la comisia de afaceri europene, unde este vicepresedinte, dar a adaugat ca „nu este legal” sa faci un amendament la un proiect cu care textul acestuia nu are nicio legatura si ca nu va putea trece de plen.
Cristian Dumitrescu (PSD) a declarat de asemenea ca a stat doar la inceput cand s-au dat cateva avize, apoi a plecat la comisia de cultura unde nu exista cvorum.
Reprezentantul secretariatului comisiei a refuzat sa discute cu reporterul HotNews.ro pe aceasta tema.
Ecaterina Andronescu nu a putut fi contactata in cursul zilei de joi de reporterul HotNews.ro. Aceasta a confirmat initial pentru Mediafax ca „Exista o asemenea lege in Parlament, dar nu stiu cand se va vota, cand o sa o puna pe ordinea de zi Biroul permanent al Senatului”. Intrebata cum si de ce a introdus amendamentul pe lege, Ecaterina Andronescu nu a mai comentat si nici nu a mai putut fi contactata telefonic, precizeaza agentia de presa.
***
PSD s-a declarat public impotriva organizarii concursurilor pe 12 octombrie, acuzand o „metodologie netransparenta si organizata in pripa.” Redam mai jos comunicatul de presa transmis joi de liderul deputatilor PSD, Florin Paslaru:
„Daca, la nivel de principiu, suntem de acord cu sustinerea unui concurs pentru ocuparea functiilor de conducere din unitatile scolare preuniversitare, nu putem fi de acord cu o modalitate netransparenta si organizata in pripa a acestuia, din urmatoarele motive:
Calendarul de concurs propus de catre ministru doar printr-o declaratie de presa este unul extrem de strans si nerealist;
Metodologia in baza careia ar trebui organizat concursul a fost publicata in mod oficial abia la data de 10 septembrie, desi proba scrisa nationala a fost anuntata pentru data de 12 octombrie 2016;
Foarte tarziu, in 10 septembrie, a fost data publicitatii si bibliografia pentru probele de concurs, in ciuda faptului ca peste o luna ar trebui sustinuta proba scrisa; mai mult, aceasta are o nota de subsol in care scrie ca se poate modifica si completa ulterior (cand, eventual in ziua examenului?!)
Ordinul de Ministru invocat trebuia dat, potrivit legii, pana la inceputul noului an scolar, insa el nu a aparut in spatiul public decat pe 10 septembrie;
Procedura anuntata verbal de catre domnul ministru incalca flagrant mai multe principii prevazute in Legea 1/2011, la art. 3, lit. e, j, t si anume: principiul descentralizarii (concursul trebuia organizat de catre unitatile de invatamant prin Consiliu de Administratie art. 257, alin. 2), principiul egalitatii de sanse (prin excluderea actualilor directori care, din motive obiective, nu ar putea participa la concurs, dand posibilitatea unor persoane care nu au sustinut concursul sa ocupe functiile respective, prin decizii de detasare) si principiul fundamentarii deciziilor pe dialog si consultare (neexistand dezbateri publice sau consultari cu reprezentantii elevilor, parintilor, profesorilor si autoritatilor publice);
Prin calendarul preconizat, o posibila inlocuire a directorilor ar putea fi realizata in mijlocul anului scolar, afectand procesul de invatamant si continuitatea activitatii manageriale. Astfel, la jumatatea semestrului I, o parte a cadrelor didactice care ar trebui sa fie implicate in procesul instructiv-educativ al elevilor, vor participa la pregatirea si desfasurarea acestor concursuri, bulversand derularea fireasca a procesului de invatamant.
Ingrijorarea noastra este alimentata de suspiciunea ca aceasta metodologie netransparenta se doreste a fi un paravan pentru schimbari ale directorilor de scoli bazate pe alte criterii decat cele de profesionalism, punerea actualilor directori de scoli in imposibilitatea de a mai candida pentru functiile pe care le detin, iar pentru atingerea acestor scopuri ministrul Mircea Dumitru depaseste mandatul asumat de catre actualul Guvern prin programul de guvernare, aprobat de Parlament la investirea acestuia.
Mentinerea datelor de concurs prevazute in metodologie este un abuz, intrucat termenele sunt extrem de stranse: in decurs de o luna trebuie facut dosarul (acte, legalizari, examene de medicina muncii etc.), dosarul trebuie incarcat pe site, trebuie revizuit Planul de Dezvoltare Institutionala , trebuie intocmita scrisoarea de intentie, trebuie realizat planul de masuri, trebuie invatata bibliografia stufoasa, timp in care actualii directori ar trebui sa conduca si scolile
Toata aceasta bulversare a sistemului de invatamant preuniversitar a pornit, potrivit ministrului Mircea Dumitru, de la ‘sesizari si mesaje publice referitoare la ceea ce se intampla in scoli sau in inspectoratele scolare’. Pe baza acestor asa-zise mesaje, ministrul isi permite sa jigneasca inadmisibil un intreg sistem, spunand ca ‘dupa 10 ani de intruziune politica in scoala, credem ca este momentul pentru reprofesionalizarea invatamantului scolar’.”