UPDATE Moțiunea simplă împotriva lui Cristian Ghinea a fost respinsă / Marcel Ciolacu: Votul a fost fraudat
Camera Deputaților a respins, marți, moțiunea simplă intitulată „Cristian Ghinea, de la zero la abis!”, inițiată de PSD. În favoarea moțiunii au votat 143 deputați, 171 împotrivă și o abținere. Votul a fost contestat de PSD și AUR, liderii celor două grupuri motivând că nu trebuie să se ia în calcul voturile care au fost date pe tabletă.
UPDATE
Președintele PSD Marcel Ciolacu acuză că votul a fost fraudat. Ciolacu spune că moțiunea ar fi trecut cu voturile parlamentarilor prezenți în sală, însă parlamentarii puterii au adunat și voturile online, astfel moțiunea fiind respinsă.
„PNL și USR-PLUS au fraudat grosolan votul la moțiunea simplă pentru a-l salva pe ministrul zero Ghinea! Adevărul este că, regulamentar, moțiunea a trecut! În sală, au fost consemnate 139 de voturi pentru și doar 126 contra! Disperați, politicienii puterii au adunat și voturile de pe tabletă, deși această modalitate este permisă doar în cazul actelor normative. Aceasta este o ilegalitate gravă pentru care, dacă la guvernare ar fi fost PSD, acum procurorii ar fi descins deja la Parlament!”, scrie pe pagina sa de socializare Ciolacu.
Liderii deputaţilor PSD şi AUR au susţinut că moţiunea simplă împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a fost adoptată de plen, deoarece nu trebuie luate în calcul voturile date pe tabletă.
Liderul grupului parlamentar al PSD, Alfred Simonis, a declarat, după ce preşedintele de şedinţă, Cristina Prună, a anunţat că moţiunea a fost respinsă, că nu trebuie să se ia în calcul voturile care au fost date pe tabletă.
„Cred că ar fi bine să reveniţi asupra anunţului pe care l-aţi făcut ori să chemaţi liderii grupurilor parlamentare să vedeţi adevărata interpretare a regulamentului în sensul acesta. Vreau să se consemneze faptul că moţiunea simplă împotriva ministrului Ghinea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor. Potrivit articolului 129 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, putem dezbate şi vota prin mijloace electronice strict actele normative. Moţiunea simplă nu este un act normativ. Rezultatul pe votul din sală ne arată o diferenţă de peste 20 de voturi în favoarea adoptării moţiunii simple. Prin urmare, doamna preşedinte, (…) nu puteţi lua în calcul, potrivit regulamentului, voturile date pe tabletă. Colegii dumneavoastră chiulangii trebuiau să fie în sală să îl susţină pe Cristian Ghinea. Moţiunea simplă nu este act normativ. Asta înseamnă că nu aveţi dreptul să luaţi în calcul voturile online, prin urmare să plece Ghinea. Moţiunea simplă a fost adoptată”, a spus Simonis.
La rândul său, liderul grupului parlamentar al AUR, George Simion, a afirmat şi el că moţiunea a fost adoptată.
„Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, această moţiune simplă a trecut. Doamna preşedinte de şedinţă, dacă nu anunţaţi corect conform Regulamentului Camerei rezultatul votului deputaţilor prezenţi, este abuz în serviciu, aşa că vă rog să anunţaţi corect rezultatul”, a transmis Simion.
Luni, la dezbaterea textului, PSD, prin vocea prim-vicepreședintelui Sorin Grindeanu, a susținut că ”această moțiune nu este doar despre Cristian Ghinea și despre dezastrul produs în privința PNRR. Domnul Ghinea este prototipul unui mod de a face politică. Prototipul USR-istului care știe doar să dărâme, nu să construiască”.
Răspunsul ministrului a fost la fel de dur: ”Am citit textul moţiunii. Este un banc prost. Am tot zis la dezbaterile din comisii că ar fi bine să discutăm pe bune, aşezat, serios despre fondurile europene. Nu am cu cine. Domnule Ciolacu, să nu publicaţi pe Facebook textul moţiunii că vă suspendă contul”.
Ce spune PSD în moțiunea contra lui Ghinea
Social democrații îi reproșează ministrului că blochează absorbția de fonduri pentru autoritățile locale, că „îndatorează” țara cu 15 miliarde de euro prin PNRR și că banii luați prin planul de redresare sunt „doar pentru a hrăni prietenii, firmele de consultanță și membrii de partid care vor vota în congresele PNL și USR.”
Potrivit documentului, PSD spune că „România este la un pas de a avea dezangajare masivă de fonduri mai ales pe sectorul apă-canal și pe cel al deșeurilor, suma depășind 900 milioane euro” din fondurile europene din cadrul financiar 2014-2020.
„Practic, România va împrumuta 15 miliarde de euro doar pentru a hrăni prietenii, firmele de consultanță și membrii de partid care vor vota în congresele PNL și USR. Dezvoltarea României, reducerea decalajelor, creșterea nivelului de trai al românilor, educația, sănătatea, infrastructura, agricultura și firmele românești mai pot aștepta”, scriu social-democrații.
Social-democraţii au mai depus moţiuni simple împotriva miniştrilor Vlad Voiculescu, Claudiu Năsui şi Adrian Oros și toate au fost respinse de Parlament.