UPDATE: Parlamentul European a decis cate ore vom munci pe saptamana: 48 de ore.
Parlamentul European decide, miercuri, daca va adopta Directiva privind timpul de lucru in Uniunea Europeana care ar permite angajatilor sa munceasca mai mult de 48 de ore pe saptamana, putandu-se ajunge chiar si la 65 de ore, in functie de optiunea salariatului, scrie presa internationala.
UPDATE: Parlamentul European a respins miercuri proiectul de lege privind saptamana de lucru si sustine ca ea trebuie sa fie de maxim 48 de ore. Propunerea legislativa intra in faza de conciliere, pentru a se ajunge la o pozitie comuna intre Parlament si Consiliu. In cazul in care nu ajung la un acord, Comisia trebuie sa vina cu o noua propunere legislativa.
Deputatii europeni au dezbatut luni Directiva privind timpul de lucru, potrivit paginii de internet a Parlamentului European. Comisia pentru Ocuparea fortei de munca din Parlamentul European doreste ca excepţiile de la regula de 48 de ore pe saptamana sa expire in trei ani de la intrarea in vigoare a legii, dar ministri vor pastrarea exceptiilor si permiterea unei saptamani de 60-65 de ore in unele cazuri.
Modificarile la Directiva timpului de lucru urmaresc o reinterpretare a sintagmei „timp de lucru” astfel incat perioadele inactive petrecute la serviciu sa nu fie luate in calcul atunci cand se face plata.
In tara noastra, programul de lucru reglementat prin Codul Muncii este de 40 de ore saptamanal. Orele suplimentare sunt platite ca atare sau echivalate in timp liber.
Daca aceasta directiva va fi adoptata, Romania ar trebui sa se supuna legislatiei europene.