UPDATE Pe fondul conflictului cu Ministerul Energiei, Fondul Proprietatea anunta ca analizeaza vanzarea din participatia de 20% pe care o detine la Hidroelectrica
Franklin Templeton Investment Management, in calitate de administrator de investitii al Fondul Proprietatea, a anuntat joi ca analizeaza strategic optiunile sale privind participatia pe care o detine in Hidroelectrica SA. Fondul detine in prezent 19,94% din capitalul social subscris al societatii. Anuntul a fost facut pe fondul conflictului cu Ministerul Energiei. Reamintim ca Fondul Proprietatea s-a aratat indignat fata de eliminarea Oanei Truta, reprezentantul sau in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, de catre Ministerul Energiei, considerand ca a fost o decizie nefondata si abuziva.
UPDATE 2Ministrul energiei, Toma Petcu, a declarat ca „asteptam sa vedem o oferta clara din partea actionarului minoritar al Hidroelectrica pentru a ne putea formula un raspuns”. „Este prematur sa comentam optiunea avansata de Fondul Proprietatea in legatura cu participatia pe care o detine la Hidroelectrica. Asa cum mentioneaza chiar actionarul minoritar al Hidroelectrica, analiza privind vanzarea actiunilor este intr-o faza preliminara”, a mai spus Petcu.
UPDATE 1 Fondul Proprietatea sustine printr-un comunicat de presa ca analizeaza optiunile de vanzare „din cauza lipsei de progres privind listarea propusa a companiei, in ciuda conditiilor favorabile de piata si a interesului semnificativ manifestat de investitori”.
„Am decis sa evaluam optiunile strategice pentru participatia noastra la Hidroelectrica, din cauza lipsei de progres privind listarea propusa a companiei, in ciuda conditiilor favorabile de piata si a interesului semnificativ manifestat de investitori. In plus, in opinia noastra, o baza mai larga de actionari, pe langa Fondul Proprietatea, va continua sa consolideze guvernanta corporativa adecvata si sa monitorizeze in permanenta nivelul de transparenta si responsabilizare a conducerii pentru performanta generala a companiei. Fondul Proprietatea isi va pastra pozitia ferma impotriva oricaror actiuni care ameninta sa distruga valoarea companiei. In acelasi timp, strategia preferata de Fond este listarea Hidroelectrica, iar cele doua procese pot fi combinate in scopul maximizarii valorii companiei pentru actionarii nostri”, a precizat Fondul Proprieatea prin comunicatul de presa.
„Analiza noastra este in faza preliminara si nu exista un calendar definit in ceea ce priveste luarea unei decizii. Anunturi ulterioare vor fi facute la momentul la care va fi necesar. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca Citigroup Global Markets Limited (Citi) si UBS Limited au fost desemnati in calitate de consultanti financiari in legatura cu tranzactia preconizata”, se arata intr-un comunicat al Fondului transmis joi BVB.
„Citi, autorizata de Autoritatea de Reglementare Prudentiala si reglementata in Regatul Unit de catre Autoritatea de Reglementare Prudentiala si de Autoritatea de Conduita Financiara, actioneaza exclusiv pentru Fondul Proprietatea S.A. si pentru nimeni altcineva in legatura cu tranzactia preconizata si nu va fi responsabila fata de nimeni in afara Fondului Proprietatea SA pentru protectia acordata clientilor sai privind oferirea de consultanta in legatura cu tranzactia preconizata sau in legatura cu continutul acestui anunt sau cu orice tranzactie sau orice alte aspecte la care se face referire aici”, se mai arata in comunicat.
UBS Limited este autorizata de Autoritatea de Reglementare Prudentiala si reglementata in Regatul Unit de catre Autoritatea de Reglementare Prudentiala si de Autoritatea de Conduita Financiara. UBS Limited actioneaza in calitate de consultant financiar al Fondului Proprietatea SA si al nimanui altcuiva in legatura cu tranzactia preconizata si nu va fi responsabila fata de nimeni altcineva in afara Fondului Proprietatea SA pentru acordarea de protectie oferita clientilor UBS Limited sau pentru acordarea de consultanta in legatura cu tranzactia preconizata.
In cadrul Adunarii Generale a Actionarilor Hidroelectrica din 31 august 2017, Ministerul Energiei, reprezentand statul roman ca actionar majoritar al Hidroelectrica, si-a aprobat propria propunere de atragere a raspunderii Oanei Truta, membra a Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica. Aceasta situatie a declansat automat revocarea Oanei Truta din functia de membru al Consiliului, informeaza Fondul Proprietatea, care este actionar minoritar al Hidroelectrica.
Potrivit Fondului Proprietatea, propunerea Ministerului Energiei nu include motivatia pentru initierea procedurii judiciare impotriva Oanei Truta. De asemenea, Ministerul si Hidroelectrica au ignorat dreptul legal la informare, blocand accesul Fondului Proprietatea la documentatia AGA. Fondul Proprietatea considera ca aceste actiuni reprezinta represalii din partea Ministerului Energiei pentru a inlatura un membru al Consiliului de Supraveghere care, prin exercitarea atributiilor sale legale, de administrare, s-a opus actiunilor anumitor membri ai organelor societare care au amenintat implementarea principiilor de guvernanta corporativa in Hidroelectrica. Fondul Proprietatea sustine ca Truta este cel mai experimentat membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, avand mai multe mandate de membru in Consiliu in slujba companiei incepand cu martie 2011 si pana in prezent si s-a ocupat de companie chiar si in perioada procesului de reorganizare a companiei.
Actiunea luata de Ministerul Energiei reprezinta un atac suplimentar asupra implementarii principiilor de guvernanta corporativa, mai considera Fondul Proprietatea.
De altfel, Ministerul Energiei a votat favorabil numirii Oanei Truta ca membru al Consiliului Hidroelectrica atat in data de 3 iulie 2017, cat si in data de 3 august 2017. Recent, Fondul a initiat mai multe actiuni in instanta impotriva deciziilor luate in cadrul AGA si de catre Consiliul de Supraveghere pentru inalcarea normelor de guvernanta corporativa, iar aceasta acuzatie nefondata la adresa unui membru al Consiliului nominalizat de Fond poate fi vazuta drept o forma de represalii, mai arata Fondul Proprietatea.
Oana Truta s-a opus numarului tot mai mare de actiuni care incalca legislatia privind guvernanta corporativa, care au fost luate de Ministerul Energiei in cadrul Hidroelectrica de la inceputul anului.
Fondul Proprietatea a declansat deja actiuni legale impotriva hotararii actionarilor care au aprobat actiunea in justitie impotriva Oanei Truta. Fondul va continua sa ia toate masurile necesare, pentru a se asigura ca principiile de guvernanta corporativa sunt respectate la Hidroelectrica si ca directorii care isi indeplinesc atributiile legale, de administrare, nu sunt destituiti fara motiv.
In opinia Fondului Proprietatea, Ministerul Energiei ar trebui sa se concentreze asupra crearii unui climat in care toate partile implicate sa poata contribui la indeplinirea prioritatilor Hidroelectrica, in loc sa adopte astfel de decizii in mod clar abuzive. Fondul Proprietatea precizeaza ca pe durata mandatului actualului ministru al Energiei, a observat ca nu au fost adoptati pasi concreti in directia listarii companiei. Dimpotriva, au existat intarzieri si motive de confuzie. De asemenea, nu exista pasi concreti si decizii care sa fi justificat intarzieri suplimentare in listarea Hidroelectrica. Au existat incercari inadecvate din partea Ministerului de a interveni in activitatea de zi cu zi a companiei. Persoane lipsite de experienta au fost numite in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, in mod evident fara un proces de selectie competitiv si transparent. Ulterior, aceasta situatie a permis desemnarea unui Directorat interimar, fara respectarea dispozitiilor legale in vigoare referitoare la criteriile profesionale si procesul de selectie.
Fondul Proprietatea solicita Ministerului Energiei sa inceteze adoptarea unor astfel de actiuni abuzive in intreprinderile de stat si sa implementeze in mod corect, sa sustina si sa respecte principiile de guvernare corporativa – care sunt esentiale pentru a adue valoare adaugata companiei, actionarilor sai si angajatilor, precum si pentru protejarea impotriva unor comportamente inadecvate si fapte de coruptie.