UPDATE: Pentru alegerea presedintelui, Guvernul aloca peste 150 de milioane de lei. Dan Nica: Comparativ cu ultimele alegeri, suma este cu 50% mai mare
Cheltuielile necesare pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea alegerilor prezidentiale in 2009 se ridica la 152 de milioane de lei (36 milioane euro), potrivit unui proiect de hotarare discutat in Guvern. Sedinta de miercuri a Executivului este dedicata, in mare parte, aprobarii unor acte normative privind alegerile pentru presedintie.
Alegerile prezidentiale sunt mai scumpe decat cele desfasurate pentru europarlamentari. Guvernul a alocat 98,7 milioane de lei pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, alegeri care au avut loc pe 7 iunie.
Nica recunoaste ca suma pentru alegerile prezidentiale sunt cu aproximativ 50% mai mari decat cea alocata la europarlamentare. Potrivit vicepremierului, la alegerile europarlamentare nu a fost nevoie decat de un tur de scrutin, acesta fiind si motivul pentru care au fost mai ieftine decat alegerile pentru presedinte. Nica a afirmat ca banii vor fi folositi pentru tiparirea buletinelor de vot, fabricarea stampilelor si plata celor din birourile electorale.
Masurile Guvernului: 3.500 de sectii de vot speciale, stampile personalizate si camere web pentru filamarea votantilor
In urma deciziilor Guvernului, vor fi infiintate 3.500 de sectii de vot speciale, a declarat vicepremierul Dan Nica, la finalul sedintei. La aceste sectii nu vor putea vota decat cetatenii care nu se afla in localitatea de domiciliu. Acestia vor trebui sa declare pe proprie raspundere ca nu mai voteaza si in alta parte. In cazul in care sunt prinsi ca au votat de mai multe ori, vor risca inchisoare de la 6 luni la 3 ani, a precizat Nica.
In toate aceste sectii vor fi instalate camere web pentru a fi filmate persoanele care voteaza. Filamarile vor constitui probe in eventualitatea unor procese. O alta masura este fabricarea stampilelor de vot personalizate cu numarul sectiei si numele judetului.
Pe ordinea de zi a sedintei au fost opt proiecte de Hotarari privind masuri pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor, aprobarea cheltuielilor necesare, pentru aprobarea modelelor buletinului de vot si a stampilelor, pentru aprobarea modelului copiei de pe lista electorala permanenta, a modelelor tabelelor electorale si a modelului declaratiei pe propria raspundere. De asemenea, au mai fost pe ordinea de zi HG privind modelul timbrului autocolant, conditiile de tiparire, de gestionare si de utilizare a acestuia si HG privind stabilirea sectiilor de votare speciale care se vor organiza in municipii, orase, comune pentru desfasurarea alegerilor.