Sari direct la conținut

UPDATE Presedintele Consiliului de Administratie al Hidroserv, filiala a Hidroelectrica, ii someaza pe ceilalti membri sa accepte insolventa companiei/ O firma care ar fi controlata de fostul ministru de finante Darius Valcov a blocat conturile Hidroserv

HotNews.ro
Hidroelectrica, Foto: AGERPRES
Hidroelectrica, Foto: AGERPRES

Membrii Consiliului de Administratie al Hidroserv, filala de mentenanta a Hidroelectrica, au fost somati sa accepte deschiderea procedurii de insolventa a companiei. Cel care solicita in mod imperativ insolventa este presedintele CA al Hidroserv, Marian Sandu, acesta motivand solicitarea prin faptul ca societatea este intr-o situatie “financiara dezastruoasa”. “Faptul de a nu depune in aceste conditii cererea de deschidere a procedurii de insolventa reprezinta infractiune si se sanctioneaza penal”, se arata intr-o adresa a presedintelui Hidroserv catre ceilalti membri CA din 30 august, document obtinut de HotNews.ro. In cursul zilei de joi va avea loc o sedinta CA in care va fi discutata problema insolventei. Vezi ce spun seful Directoratului Hidroelectrica si fostul administrator judiciar al Hidroelectrica.

Asumarea formularii de urgenta a cererii de deschidere a procedurii de insolventa a SSH Hidroserv SA avand in vedere ca toti membrii Consiliului de Administratie au fost informati si cunosc in detaliu situatia financiara dezastruoasa in care se gaseste societatea, toti membrii Consiliului de Administratie si fiecare dintre ei personal fiind constient ca societatea se afla in stare de insolventa instalata. Faptul de a nu depune in aceste conditii cererea de deschidere a procedurii de insolventa reprezinta infractiune si se sanctioneaza penal. In aceste conditii, avand in vedere ca subsemnatii nu intelegem sa raspundem de neindeplinirea unor obligatii legale, vom semna, in calitate de administrator, cererea de deschidere a procedurii insolventei intrucat este obligatia noastra prin lege. In aceste conditii, toti ceilalti membri care se opun acestui demers obligatoriu prin lege vor raspunde in conformitate cu dispozitiile cuprinse in Legea 31/1990 si celorlalte legi aplicabile“, se arata in scrisoarea semnata de Marian Sandu si un alt membru CA, Ionela Suteu.

HotNews.ro a incercat sa-l contacteze pe Marian Sandu, insa acesta nu a raspuns pana in acest moment. HotNews.ro asteapta un punct de vedere si de la Ministerul Energiei, mai ales in conditiile in care are un reprezentant in Consiliul de Administratie al Hidroserv.

  • Ovidiu Agliceru: Numarand oamenii din instalatii, nu sunt mai mult de 500-550 din aproape 1.500 de salariati

In schimb, a raspuns Ovidiu Agliceru, seful Directoratului Hidroelectrica.

Acesta a spus ca indiferent de decizia pe care o va lua Consiliul de Administratie, Hidroserv va supravietui, iar dificultatile nu sunt de nedepasit. Decizia de intrare in insolventa apartine exclusiv Consiliului de Administratie al Hidroserv, sustine seful directoratului Hidroelectrica. Aceasta chiar daca seful CA al Hidroserv este angajat al Hidroelectrica, mai precis sef Serviciu Urmarire Receptie Lucrari Mententanta. Agliceru a precizat ca Hidroelectrica, in calitate de unic actionar al Hidroserv, a inceput un control la filiala de mentenanta, fiind gasite anumite nereguli pentru care conducerea Hidroserv trebuie sa ofere niste explicatii. “Numarand oamenii din instalatii, nu sunt mai mult de 500-550 din aproape 1.500 de salariati. Am intrebat ce se intampla. Au termen pana pe 30 septembrie”, a spus Agliceru. Potrivit acestuia, o explicatie ar putea fi ca a fost perioada de concedii.

Acesta a mai spus ca ritmul lucrarilor de mentenata este foarte lent. La mijlocul lunii iunie, Hidroelectrica a comandat 974 de lucrari. Din acestea au fost solutionate cam 250, potrivit lui Agliceru. De asemenea, in iunie au fost identificate 272 defectiuni operative. Hidroelectrica a cerut rezolvarea acestor probleme, insa lucrarile s-au desfasurat intr-un ritm lent. Agliceru a precizat ca au fost identificate lucrari restante pe primul semestru de peste 10 milioane de lei.

Agliceru a mai spus ca Hidroserv a mostenit o datorie foarte mare atunci cand s-a infiintat. Interesant este ca aceste probleme nu au fost rezolvate in perioada cat Hidroelectrica s-a aflat in insolventa. Abia dupa iesirea din insolventa din iunie, Consiliul de Supreveghere al Hidroelectrica a cerut verificarea lucrarilor de la Hidroserv.

Hidroserv SA a fost infiintata in 2013, dupa fuziunea a opt filiale: Bistrita, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Ramnicu Valcea, Sebes si Slatina. La infiintare, Hidroserv a preluat si pierderi de 38 de milioane de lei.

  • Remus Borza: Hidroserv este executata silit de firme capusa, in urma mostenirii unor contracte paguboase

Contactat de HotNews.ro, Remus Borza, cel care a fost administrator judiciar al Hidroelectrica, a spus ca problemele Hidroserv pornesc de la contractele paguboase mostenite de acum cativa ani. Potrivit lui Borza, “firme capusa” au incheiat contracte cu Hdroserv pe lucrari fictive. Aceste firme au inceput sa execute silit societatea. “In toata aceasta perioada (n.red. de la infiintare), s-a confruntat cu executari silite ale societatilor capusa”, a spus Borza. Acesta sustine ca sunt contracte incheiate pe “complicitati locale”. Hidroserv ar fi facut plangeri penale la DIICOT si DNA. Borza sustine ca in perioada insolventei, Hidroelectrica a dat suficiente lucrari filialei Hidroserv, insa acestea nu au fost realizate decat in proportie de 80-85% din cat s-a planificat anual. Pe primele sase luni din 2016, au fost realizate doar 33% din cat s-a programat, potrivit lui Borza. Astfel, ar putea fi si o problema de management. Acesta spune ca in urma acelor contracte paguboase, datoriile ar fi de circa 60 de milioane de lei. In acest moment, societatea are propriri pe conturi.

Directorul general al societatii este Radu Silaghi, pus la conducere chiar de Remus Borza. “Hidroserv este creatia mea. Eu sunt cel care a unificat cele 8 filiale ultrapolitizate. Am pus niste oameni, dar nu a fost suficient”, a spus Borza. Acesta spune ca pierderile societatii s-au redus de la 38 de milioane de lei la 14-15 milioane lei. De asemenea, numarul salariatilor a fost fost redus de la 2.600 la 1.500. Compania a facut pasi de eficientizare, insa problema este ca a mostenit aceste contracte paguboase, a mai spus Borza.

  • UPDATE Nicolae Aurariu: Singura solutie viabila in momentul de fata este internalizarea activitatii de mentenanta

Contactat de HotNews.ro, Nicolae Aurariu, lider al sindicatului Hidrosind, a spus ca in cazul in care Hidroserv va intra in insolventa, se va confirma esecul masurii luate de administratorul insolventei Hidroelectrica referitoare la activitatea de mentenanta. “Marele Hidroserv este creatia domnului Borza, culmea ar fi ca insolventa acestuia sa-i fie incredintata tot Euro Insol (n.red. firma de insolventa la care partener este Borza)”, a spus Aurariu. Potrivit acestuia, inainte de a solicita sau aproba cererea de deschidere a insolventei Hidroserv, CA ar trebui sa stie ce masuri de eficientizare a activitatii de mentenanta, care nu au fost deja aplicate in timpul insolventei Hidroelectrica, pot fi luate de catre un administrator judiciar. “Ar trebui, de asemenea sa evalueze riscurile insolventei Hidroserv, inclusiv riscul falimentului, in primul rand din perspectiva Hidroelectrica SA, ca unic actionar”, a mai precizat liderul sindical.

“Din punctul de vedere al salariatilor Hidroelectreica si Hidroserv, singura solutie viabila in momentul de fata este internalizarea activitatii de mentenanta. Masura a fost propusa de sindicat inca dinainte de 2012, a fost luata in considerare la inceputul insolventei Hidroelectrica, dar abandonata in favoarea constituirii unicului Hidroserv prin fuziunea celor 8 filiale de mentenanta existente in 2013”, a mai afirmat Aurariu. Acesta sustine ca aceasta solutie este considerata inoportuna din cauza unei posibile listari la bursa a Hidroelectrica, reprezentanti ai companiei crezand ca actiunile ar deveni mai putin atractive in urma integrarii activitati de mentenanta.

“Acestia nu inteleg insa ca tocmai insolventa urmata de falimentul Hidroserv va atarna un bolovan de gatul Hidroelectrica si al intregului sistem energetic. Ce investitor zdravan la cap va cumpara actiuni la o societate care nu va putea spune, peste 6 luni, care este planul anual de mentenanta, cu cine si cum asigura functionarea in conditii de siguranta a hidroagregatelor si celorlalte echipamente din amenajarile hidroeneregtice, implicit a sistemului energetic national?”, a mai spus Aurariu, adaugand ca in societatile din sectorul energetic, statul roman nu este in stare sa-si impuna punctul de vedere.

Consiliul de Administratie al Hidroserv este format din: Marian Sandu, sef Serviciu Urmarire Receptie Lucrari Mentenanta din cadrul Hidroelectrica, Ionelia Suteu, sef Serviciu Analiza si Suport Productie din Hidroelectrica, Alexandra Catalina Nedelcu, director de cabinet secretar de stat in Ministerul Energiei, Diana Maria Bucur, conferentiar universitar la Universitatea Politehnica Bucuresti, si Bogdan Dumitrache, secretar general ANSVSA.

  • UPDATE 2 ACETI SRL, o firma care ar fi controlata de fostul ministru de finante Darius Valcov, a pus proprire pe conturile Hidroserv

Radu Silaghi, directorul general al Hidroserv, a spus pentru HotNews.ro ca in acest moment Hidroserv a ajuns intr-o situatie complicata din cauza contractelor cu tertii. De pe 18 august are toate conturile blocate din cauza unui contract incheiat in 2010 cu firma ACETI SRL din Slatina. Aceasta a castigat in instanta impotriva Hidroserv, care trebuie sa-i plateasca 1,7 milioane de lei. Silaghi sustine ca acel contract a fost pagubos pentru Hidroserv, motiv pentru care au fost facute plangeri la parchetul din Slatina. Dosarul nu a fost solutionat. In schimb, ACETI a dat Hidroserv in judecata pentru neplata sumelor prevazute in contract, datoria ajungand in acest moment la 1,7 milioane lei. Interesant este ca ACETI SRL este controlata de Darius Valcov, fost primar al Slatinei si fost ministru de finante, trimis in judecata sub control judiciar in doua dosare pentru fapte de coruptie si luare de mita. Potrivit unui rechizitoriu DNA, Vlacov a administrat din 2011, prin interpusi, mai multe firme, printre care si ACETI SRL. Procurorii DNA au aratat ca Valcov a picat testul poligraf cand a fost intrebat daca a controlat activitățile comerciale dintre firmele SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL, SC City Hotel &Louge SRL, SC Enero Prod SRL, SC Rupiah SRL și SC Aceti SRL.

Publicatia locala concretinolt.ro arata ca un contract intre Hidroserv, in calitate de achizitor, si ACETI, in calitate de executant, a fost incheiat si in august 2012. Vezi aici.

Radu Silaghi spune ca in momentul fuziunii celor 8 filale, Hidroserv avea 471 de contracte cu terti. In 2015 acestea au fost reduse pana la 10. Silaghi sustine ca au fost facute sesizari penale pentru multe dintre aceste contracte, insa niciun dosar nu a fost finalizat. Practic, Hidroserv contracta lucrari de la Hidroelectrica, dupa care le subcontracta unor terti. De multe ori, Hidroserv nu obtinea niciun profit din aceste afaceri.

In ceea ce priveste insolventa, Radu Silaghi considera ca pot fi gasite si alte solutii pentru salvarea societatii: Hidroelectrica sa ofere un avans de 20% din valoarea acordului cadru pentru achizitia de materiale, acordarea unor lucrari mari, un imprumut din partea Hidroelectrica in conditii bancare si majorarea capitalului social la valoarea pierderilor din momentul infiintarii societatii. Silaghi recunoaste ca a mai fost o majorare de capital in 2015 de 10 milioane de lei, insa atunci s-au platit salarii si compensatorii. Silaghi mai afirma ca s-au facut eforturi pentru eficientizarea societatii, fiind reduse pierderile.

In ceea ce priveste afirmatia sefului directoratului Hidroelectrica potrivit careia doar 500 de oameni din 1.500 au fost gasiti efectiv la lucrari, Silaghi sustine ca exista anumite justificari. Multi sunt in concedii de odihna sau medicale, in zile libere cei care lucreaza in weekend-uri. De asemenea, sunt oameni care au alte meserii: soferi, muncitori in ateliere, personal TESA.

Vom reveni cu amanunte

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro