UPDATE. Vezi reactia pietelor dupa anuntul Reuters al rezultatului provizoriu al summitului: Grecia, Irlanda si Portugalia vor putea lua credite la dobanzi de 3,5% iar maturitatea imprumuturilor se va dubla – de la 7,5 ani la cel putin 15 ani.
Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF) va furniza Greciei, Irlandei si Portugaliei credite la dobanzi de 3,5% iar maturitatea imprumuturilor se va dubla- de la 7,5 ani la cel putin 15 ani, se arata intr-un document final provizoriu obtinut de Reuters. La discutii participa cativa din presedintii marilor banci (BNP Paribas- Baudouin Pro sau Deutsche Bank- Josef Ackermann) si seful IIF, Charles Dallara. De asemenea, in sala sunt prezenti si Guvernatorul Bancii Centrale elene, Georges Provopoulos si presedintele Asociatiei Bancilor Grecesti, Vassilis Rapanos,care conduce si cea mai mare institutie locala de credit- NBG.
- Reactia pietelor a fost imediata (orele sunt cele ale Romaniei)
18:12 – Bursa de Valori din Atena a inchis joi cu un avans de 2,54%, dupa ce pietele financiare au raspuns pozitiv la publicarea primelor detalii din planul de salvare al Greciei.
17:32 – La Bursa din Milano, indicele FTSE Mib a castigat aproape 4%. Actiunile bancii UniCredit au crescut cu 9,63%, iar cele ale Intesa Sanpaolo cu 9,36%. Bursa din Milano inregistra la inchidere un avans de 3,76%.
17:14 – Madrid. Bursa de Valori a urcat peste 3%, incurajata de proiectul de acord de la Bruxelles. Actiunile cele mai mari banci spaniole, Santander au avansat cu 4,95%, iar cele ale BBVA si CaixaBank au crescut cu 5,99%, respctiv 2,53%. Datele publicate au diminuat temerile potrivit carora criza datoriilor suverane se va extinde si in alte state din zona euro, iar investitorii si-au redus detinerile de aur si obligatiuni emise de SUA si Germania.
16:22 – Euro a revenit puternic in fata dolarului imediat dupa anuntul privitor la proiectul de acord al summit-uuil extraordinar din Bruxelles. La ora 16, moneda europeana era cotata la 1.4330 dolari, fata de 1.4212 dolari
16:00 – Apare anuntul privitor la proiectul de acord final, publicat de Reuters. In document se mai arata ca liderii europeni iau in considerare o extindere a rolului EFSF pentru a putea ajuta statele, a recapitaliza bancile si a interveni pe piata obligatiunilor cu scopul de a opri contagiunea.
- Fondul European de Stabilitate Financiara va putea sa acorde imprumuturi statelor, in loc sa astepte pana sunt „penalizate” de pietele financiare, sa recapitalizeze bancile prin imprumuturi acordate catre guverne, chiar daca acestea nu au incheiat un program de asistenta cu UE si FMI. De asemenea, pentru prima data, i se va permite sa intervina pe piata secundara de obligatiuni.
Anterior, un diplomat european citat de AFP a declarat ca proiectul de acord prevede reducerea datoriilor Greciei, insa aceasta solutie ar putea fi interpretata ca o intrare in incapacitate de plati a statului elen. La ideea taxarii bancilor s-a renuntat.
Totodata, surse oficiale declarau pentru Reuters ca Banca Centrala Europeana (BCE) ar fi dispusa sa accepte intrarea Greciei in incapacitate de plata temporara, masura care ar face parte din programul anticriza convenit de liderii UE.
- Presa elena e impacata cu ideea unui default selectiv
Cotidianul elen Imerisia vorbeste despre un acord de 70-90 miliarde de euro care ar include o rascumparare a obligatiunilor elene la o dobanda de 3,5%, cu maturitatea intinsa pe 30 de ani.
Naftemporiki si Isotimia par impacate cu ideea unui default selectiv, exprimandu-se speranta ca in cursul zilei va fi obtinuta cea mai buna solutie dintre cele posibile.
Vezi aici sosirea presedintelui Barroso si declaratia sa inainte de inceperea lucrarilor
Jean-Claude Juncker, seful Eurogroup, a declarat inaintea inceperii summitului ca liderii europeni nu exclus intrarea in incapacitate de plata a Greciei, potrivit Bloomberg. „Niciodata nu poti exclude o astfel de posibilitate, dar trebuie facut totul pentru a evita aceasta situatie”, a declarat el reporterilor inaintea summitului de joi.
Urmareste declaratiile de pe Twitter ale lui Herman van Rompuy pentru a fi la curent cu ultimele stiri de la summit.
Angela Merkel si Nicolas Sarkozy au ajuns miercuri la o pozitie comuna atat in ceea ce priveste noul plan de salvare financiara a Greciei cat si pentru modalitatea de participare a sectorului privat la acest plan. Discutiile au durat circa 7 ore si au fost caracterizate ca fiind „foarte stranse”. Continutul acordului nu a fost dat insa publicitatii, urmand sa fie cel mai probabil anuntat in cursul zilei.
- Pietele s-au dovedit in continuare nervoase, euro cedand teren in fata dolarului american dupa ce Jean-Claude Juncker a declarat ca nu exclude o incetare partiala de plati a Greciei. Catre ora 13,30 (ora Romaniei) euro se tranzactiona la un curs de 1,4139 usd fata de 1,4212 la cat era cotat ieri.
Cei doi lideri i-au solicitat la jumatatea intalnirii presedintelui BCE Jean-Claude Trichet sa li se alature, fapt ce sugereaza ca solutia la care s-a ajuns are si sprijinul Bancii Centrale Europene.
Potrivit Reuters, planul a fost prezentat si presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, urmand sa fie discutat la Bruxelles si cu prim-ministrul grec George Papandreou.
Moneda euro a crescut usor fata de dolar, joi, dupa anuntarea acestui acord franco-german. Investitorii raman insa tensionati pana la aflarea detaliilor.