UPDATE Victor Ponta, despre definitia casniciei in Constitutie: Prevederea actuala e foarte clara si ar trebui mentinuta: Crin Antonescu: Exista puncte de vedere diferite in acest subiect, dar se poate reveni la vot
Premierul Victor Ponta a pledat din nou joi pentru mentinerea articolului actual din Constitutie in ceea ce priveste definirea casniciei, in timp ce Crin Antonescu a lasat sa se inteleaga ca acest aspect ar putea fi rediscutat, dupa ce Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, miercuri, un amendament care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre „un barbat si o femeie”, sintagma care inlocuieste cuvantul „soti”.
„Daca se va solicita reluarea votului o vom face. In ce ma priveste, imi mentin pozitia”, a declarat Crin Antonescu, dupa ce ieri afirmase ca „familia e familie, casatoria e casatorie si se face intre un barbat si o femeie„. Liderul PNL a recunoscut ca „exista niste puncte de vedere diferite in acest subiect” cu Victor Ponta. „Dl prim-ministru are o parere, eu am o alta, ce e asa de complicat?”, a explicat el
Primul ministru a subliniat, la randul lui, ca „actuala prevedere constitutionala e foarte clara” si ar trebui mentinuta.
„Trebuie sa avem o constitutie indreptata spre ideea de suplete si de a nu pune in constitutie o multime de interdictii si dupa aceea sa nu stim ce sa facem cu ele”, a adaugat Ponta. Intrebat de ziaristi daca sustine casatoriile intre persoane de acelasi sex, premierul a raspuns: „Nu, nu le sustin”.
Crin Antonescu a adaugat ca au existat „mai multe cazuri” in care s-a solicitat revenirea la vot si acest lucru s-a si intamplat: „Pana cand proiectul nu primeste votul final si este adjudecat de comisie cu doua treimi, se poate reveni”.
Premierul Victor Ponta a spus, dupa ce a discutat cu Crin Antonescu, ca in opinia sa este nevoie de „o constitutie cat mai supla posibil”: „Constitutia trebuie sa fie cat mai supla ca sa nu ne trezim ca trebuie sa o modificam din nou”.
Acesta a precizat, de asemenea, ca se pronunta pentru emiterea de catre procurori a unui mandat de interceptari pentru siguranta nationala pentru 48 de ore, in conditiile in care in prezent astfel de mandate se puteau emite pe termene de pana la 60 de zile.
Ponta a precizat ca pot aparea situatii speciale – „sambata la pranz apare o informatie despre trafic de droguri sau terorism si nu gasesti un judecator” – iar termenul de 48 de ore este acoperitor.
Crin Antonescu a adaugat ca i se pare si lui „rezonabil” termenul de 48 de ore subliniind ca „sensul articolului era in favoarea individului, in favoarea celui cercetat”.
Premierul Victor Ponta s-a intalnit joi, la pranz, cu Crin Antonescu, pentru a transa divergentele cu PNL pe revizuirea Constitutiei. Ponta a declarat la sosire ca tema discutiilor vizeaza problema interceptarilor si definitia familiei introdusa miercuri de catre parlamentari in Constitutie.Liberalii au propus printr-un amendament al deputatul Vasile Horga ca procurorii sa poata dispune interceptarea pentru 24 de ore si apoi sa ceara mandat de la un judecator, in timp ce PSD doreste mentinerea la 48 de ore a intervalului cum este in prezent.
Intrebat de reporteri daca e de acord ca in Constitutie sa fie prevazut explicit ca o casatorie poate fi incheiata doar intre un barbat si o femeie – amendament adoptat de Comisia condusa de Crin Antonescu – premierul Ponta si-a exprimat voalat dezacordul: „Eu de principiu cred ca o Constitutie nu trebuie sa prevada tot, pentru ca altfel facem 5.000 de articole si apoi ne pare rau. Restul ramane la legea organica”.
O alta chestiune in care punctele de vedere ale celor doi lideri nu au coincis este durata interceptarilor fara mandat. Victor Ponta s-a aratat de acord cu o durata de 48 de ore „din ratiuni practice”. Reamintim ca in Comisia pentru modificarea Constitutiei discutiile pe aceasta tema s-au impotmolit din cauza lipsei consensului intre PSD si PNL.
Dezbaterea din Comisia parlamentara pentru revzuirea Constitutiei pe amendamentul privind interceptarile:
- Vasile Horga, deputat PNL: Cred ca libertatea fundamentala generala nu poate fi atacata in niciun caz de un organ administrativ, fie el si Ministerul Public, pentru ca, odata aceasta libertate atinsa, ea nu mai poate fi returnata. Libertatea este o valoare fundamentala, la fel de importanta ca si viata, ea nu mai poate fi returnata celui care a fost presupus faptuitor – considerat de un organ de cercetare penala. Mai mult decat atat, trebuie sa ne gandim la faptul ca libertatea individului este pentru oricine care nu se simte vinovat de faptuirea unui lucru, o chestiune care urmareste toata viata. Or noi nu ne putem juca in niciun caz sa lasam la mana unor oameni care pot fi de buna sau de rea credinta sa se joace cu aceasta valoare fundamentala care este libertatea
- Petre Roman : Noi avem in Constitutie si legi o chestie care s-a dovedit contraproductiva. In mod exceptional, guvernul poate emite OUG si emite mii pe sesiune. In mod exceptional il arestezi pe unul 29 de zile. Da-i si aresteaza-l, frate, si asa mai departe
- Crin Antonescu: In mod exceptional ii asculti si telefonul vreun an
- Petre Roman: In mod exceptional ii asculti telefonul. Ce facem noi in acest moment este o problema in societatea romaneasca, pentru a stavili aceasta exceptie care devine regula. Am avut infractori care trebuiau retinuti si nu au fost, avem in schimb oameni retinuti 29 de zile. Nu stiu ce vina are, ce vina are un om care se simte santajat pentru a-l aresta in 29 de zile. Noi am ajuns sa facem regula din exceptii
- Toni Grebla: Cred ca amendamentul ar trebui legat de articolul urmator, arestarea preventiva acest termen de 24 de ore a dat posibilitatea ca la 3 noaptea sa fie luata masura arestarii preventive. As vrea sa gasim o soluitie sa gandim o modalitate in care arestare preventiva sau mai bine zis niciun proces sa nu aiba loc dupa ora 21:00