Sari direct la conținut

Utile: Barbatii – cei mai afectati de sexomanie, afectiune aflata la granita dintre vise erotice si somnambulism; Fara diete draconice. Cum sa slabesti apeland la cateva trucuri simple; Femeile isi urmaresc fostii iubiti pe internet;

HotNews.ro
utile, Foto: Colaj foto
utile, Foto: Colaj foto

Consumul excesiv de cafea dauneaza grav sanatatii? Ce inseamna „excesiv”. O ceasca de cafea pe zi are efecte pozitive asupra sanatatii, informeaza The Guardian. Concluzia apartine Institutului Karolinska din Stockholm, care a efectuat o cercetare prin care oamenii de stiinta au urmarit efectele consumului de cafea asupra sanatatii, pe un esantion de 34.670 de femei, cu varste intre 49 si 83 de ani. Expertii au urmarit viata acestor femei de-a lungul a 10 ani, timp in care nu s-au observat diferente semnificative intre cele care beau cafea si cele care nu aveau acest tabiet. „Femeile care consuma intre una si cinci cesti de cafea pe zi au un risc destul de scazut sa sufere un accident vascular cerebral, mai reduse chiar cu 22-25 la suta fata de normal”, a declarat Susanna Larsson, membra in echipa de cercetare, citata de Gandul.

Cum putem grabi recuperarea dupa operatie. Orice interventie chirurgicala ne slabeste organismul, dar exista cateva masuri care ne ajuta sa ne punem pe picioare mai rapid. Cu cat interventia este mai complexa si inciziile sunt mai mari, cu atat convalescenta va fi mai lunga. Timpul de recuperare dupa o interventie chirurgicala depinde foarte mult de afectiunea de care am suferit si de complexitatea operatiei. De exemplu, in cazul chirurgiei laparoscopice, care se realizeaza prin incizii de mici dimensiuni, disconfortul pacientului este minim, iar acesta se pune rapid pe picioare. In conditiile respectarii indicatiilor operatorii si ale unei tehnici corecte, chirurgia laparoscopica ofera avantaje clare: acuze dureroase reduse, mobilizarea precoce postoperatorie, durata redusa de spitalizare si reintegrare rapida in munca”, precizeaza medicul primar chirurg Bogdan Sandolache de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, scrie Adevarul.

Copiii alaptati la san cel putin o luna sunt mai inteligenti. Cercetatorii britanici de la doua universitati, Oxford si Essex, sustin ca bebelusii care sunt alaptati la san cel putin o luna vor fi mai inteligenti decat cei care nu au fost alaptati. Potrivit acestora, laptele de la san creste IQ-ul cu 8 puncte fata de copiii care nu au fost hraniti cu lapte matern. Oamenii de stiinta sustin ca micutii alaptati citesc, scriu si rezolva probleme de matematica mai bine decat cei care au fost hraniti cu lapte praf sau provenit de la animale. Potrivit expertilor, coordonati de Maria Iacovou, laptele de la san are combinatia exacta de proteine, grasimi, vitamine, minerale si enzime necesare diferitelor stadii de crestere ale nou-nascutului. Laptele matern are proprietati care ajuta la dezvoltarea sistemului nervos, precizeaza Iacovou. In plus, continutul energetic al laptelui scade considerabil dupa primul an de alaptat. Laptele se adapteaza dezvoltarii copilului, oferind cantitatea nuᅡtrienta perfecta pentru o dezvoltare optiᅡma, spun specialistii. Un alt beneficiu al alaptatului este faptul ca mareste rezistenta copilului la infectii, scrie Gandul.

Topul celor mai nocive bauturi. Energizantele, racoritoarele foarte colorate, ceaiurile la PET, milkshake-urile pot fi extrem de daunatoare pentru sanatate. Beti apa plata si uitati de produsele pline de zahar si aditivi. Cumparam ceai si limonada imbuteliate, imbogatite cu sirop de fructoza si aditivi, in loc sa le preparam acasa, iar energizantele si bauturile cu mult zahar fac parte din dieta zilnica. Nici cafeaua nu mai e ce a fost. La espresso s-au adaugat frisca, lapte, siropuri de caramel sau vanilie si mult zahar: mocha latte, frappucino, latte machiato si lista poate continua. Astfel am ajuns sa consumam calorii lichide „goale”. Ocazional, acest gen de bauturi nu sunt atat de „pacatoase”, insa daca sunt baute frecvent, situatia se schimba, scrie EVZ.

Barbatii – cei mai afectati de sexomanie, afectiune aflata la granita dintre vise erotice si somnambulism. Sexomania, boala rar intalnita, pare sa afecteze 8% din populatie, sustin cercetatorii canadieni citati de „Canadian Journal of Psychiatry”. Potrivit expertilor, aceasta afectiune se afla la granita dintre visele erotice si somnambulism. Persoanele care sufera de sexomanie intretin raporturi intime in timpul somnului cu partenerul. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au intervievat 832 de persoane cu privire la acest fenomen. Rezultatele sondajului au aratat ca 8% dintre voluntari se confunta cu sexomania. Specialistii canadieni au mai constatat ca barbatii erau cei mai afectati de aceasta boala, respectiv 75 la suta dintre ei, scrie Gandul.

Femeile isi urmaresc fostii iubiti pe internet. Reteaua de socializare Facebook a inceput sa fie folosita de tot mai multe femei ca un instrument cu ajutorul caruia isi pot urmari fostii iubiti. Potrivit unui studiu facut in Marea Britanie, 35% din persoanele care sunt urmarite prin intermediul internetului sunt barbati, iar faptele sunt savarsite, de obicei, de femei, noteaza „The Daily Mail”. Emma Short de la Universitatea din Bedfordshire, femeile care nu reusesc sa treaca peste faptul ca relatia lor s-a incheiat le trimit fostilor parteneri de viata multe mesaje, e-mailuri nepotrivite sau chiar se dau drept altcineva pe Facebook pentru a putea comunica in continuare cu acestia. „Facebook face acest obicei mai acceptabil si inlatura aspectul unor temeri de natura fizica”, considera psihologul Emma Short. In viata reala insa, numai 8% din persoanele urmarite de cineva sunt barbati, iar cazurile in care faptele sunt comise de femei sunt rare, scrie Adevarul.

Depresiile postnatale afecteaza nu doar mamele, ci si tatii. Depresiile postnatale sunt des intalnite in cazul mamelor, insa un studiu aplicat pe 1.700 de tati arata ca si acestia pot fi deprimati din aceleasi motive. 7% dintre tatii pe care s-a realizat studiul s-au dovedit mult mai irascibili la plansetele copiilor, drept care ii bateau mult mai usor. Conform medicilor pediatri care au participat la studiul realizat de Universitatea din Michigan, 77% dintre taticii care se prezinta cu nou-nascutii la doctor ajung sa ii semnaleze acestuia anumite probleme pe care ei insisi le resimt. „Oamenii care lucreaza la pediatrie ar trebui sa observe daca tatii arata semne de depresie si sa discute cu acestia problemele specifice pe care le intampina cei care devin parinti pentru prima data si chiar sa le recomande ajutor daca au nevoie”, a comentat Neal Davis, doctor participant in cadrul studiului, scrie Gandul.

Mustarul, condimentul care ajuta digestia si aduce fericirea. Semintele de mustar au in compozitie substante care-i confera o stare de bine organismului si sunt excelente pentru digestie. Mustarul poate fi consumat fie sub forma de seminte, fie pasta. Fie ca il consumati sub forma de seminte pisate sau intregi, fie ca pasta, mustarul este un adevarat aliat in lupta cu durerile de cap, simptomele menopauzei, carentele de vitamine si minerale, aducand chiar si un pic de fericire. „Triptofanul, un aminoacid esential, considerat aminoacidul fericirii (precursor al serotoninei, responsabila de starea de bine a organismului) se gaseste in cantitati importante in semintele de mustar”, detaliaza specialistii Puia Negulescu si Gheorghe Mencinicopschi, scrie EVZ.

Fara diete draconice. Cum sa slabesti apeland la cateva trucuri simple. La finalul sezonului rece acul cantarului arata cu cel putin doua-trei kilograme mai mult, sustin nutritionistii. Motivul? Dieta urmata in timpul iermii este bogata in grasimi, proteine de origine animala si carbohidrati. Expertii recomanda evitarea dietele drastice al caror continut caloric este sub 875 de kilocalorii . Organismul are nevoie de energie, mai ales cand se afla intr-o perioada de restrictii alimentare. Astfel, se recomanda mese dese ale caror alimente sa aibe un continut caloric scazut. Legumele si fructele trebuie sa primeze in aceasta perioada a anului. Au putine kilocalorii si ofera rapid sezatia de satietate. Masa de dimineata nu trebuie sarita . Micul dejun este esential mai ales in cazul persoanelor care vor sa scape de cateva kilograme. Acesta trebuie sa aibe un continut caloric ridicat. Prof. dr. Donald Layman, de la Universitatea din Illinois, sustine ca proteinele si carbohidratii trebuie incluse in micul dejun. Astfel, la prima masa a zilei se poate manca o omleta cu o felie de paine prajita, o rosie si un castravete, scrie Gandul.

Capcanele regimului cu alimente sanatoase. Laudata si recomandata pentru beneficiile pe care le are asupra fizicului si psihicului, mancarea „perfecta” poate sa dauneze grav sanatatii, spun specialistii in nutritie. Pavat cu intentii bune, drumul pana la silueta potrivita poate ascunde excese. Dietele drastice pot deveni o obsesie in sine, ceea ce poate duce la malnutritie, depresie sau la boli cronice. Efectele alimentatiei asupra sanatatii devin un subiect de interes pentru tot mai multi romani, in conditiile in care stilul de viata, din ce in ce mai aglomerat si mai stresant, predispune la obezitate si aduce dupa sine o gama larga de probleme de sanatate. Eurobarometrul realizat in 2010 de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara arata ca 47% din romani (37%, media europeana) se tem ca mancarea pe care o consuma ii imbolnaveste, mai multi decat cei carora le este frica de accidentele de masina (34%), sau sa fie victimele unei infractiuni (19%), scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro