Sari direct la conținut

​Utile: Boala de ficat pe care o poti face daca stai prea mult pe scaun; Lucrul neasteptat pe care il spune despre tine faptul ca plangi la filme; Cat de mult intarzie somnul o cafea bauta seara

HotNews.ro
Utile, Foto: Colaj foto
Utile, Foto: Colaj foto

Cat de mult intarzie somnul o cafea bauta seara. Cercetatorii de la Institutul de Somn si Cronobiologie de la Universitatea din Colorado, au facut un experiement prin care au demonstrat efectele unei cafele sau ale unui expresso dublu baut inainte de ora de culcare. Conform acestora, cafeaua intarzie cu 40 de ore ritmul circadian al organismului. Ritmul circadian este ceasul intern, care ne spune cand sa dormim si cand sa ne trezim. Hormonul de somn cum mai este numita melatonina poate fi afectata de consumul de cofeina sau expunerea la lumina puternica sau lumina albastra, cum este perceputa de ochiul uman lumina de la telefon, tableta sau smartphone. Participantii la studiu au fost pusi in 4 situatii de luminozitate diferite si li s-au oferit un medicament de 200 de miligrame pe baza de cofeina, noteaza doctorulzilei.ro.

Lucrul neasteptat pe care il spune despre tine faptul ca plangi la filme. Te numeri printre acele persoane care se emotioneaza repede si incepe sa planga chiar si la filmele de comedie? Conform specialistilor, acesta nu este un semn al slabiciunii emotionale, ci dimpotriva. Studiile arata ca 92 la suta din oameni au plans cel putin o data la un film, de-a lungul vietii. Cel mai adesea, lacrimile varsate la filme sunt asociate cu sensibilitatea, fiind omis un aspect: empatia este un element cheie al inteligentei emotionale – calitate pe care o au marii lideri ai lumii. Iar fictiunea, atat cea intalnita in romane, cat si in filme, imbunatateste capacitatea oamenilor de a empatiza. Mai mult, devenim mai deschisi, mai intelegatori cu cei din jur. Scopul filmelor este acela de a avea impact emotional asupra noastra, iar faptul ca reactionam cu lacrimi, inseamna ca si-au atins scopul. In momentul an care ne uitam la filme, este secretata o substanta numita oxitocina, „vinovata” de starea de bine pe care o avem in interactiunea cu ceilalti, informeaza Unica.ro.

Cafeaua iti induce in eroare ceasul biologic. Afla ce se intampla cand o bei! Toata lumea stie ca daca bei cafea noaptea, e greu sa mai ai parte de un somn linistit. Insa nu este singura consecinta a consumului de cofeina. Aceasta poate da peste cap ceasul tau biologic, corpul nemaistiind cand este momentul sa adormi sau sa te trezesti. Un studiu publicat pe 16 septembrie in publicatia „Science Translational Medicine” arata ca starile de somnolenta din timpul zilei ar putea fi determinate de consumul de cafea inainte de culcare. Cativa oameni de stiinta de la o universitate din Colorado au realizat un experiment in care s-au implicat 5 subiecti, pe o perioada de 49 de zile. Participantii au fost rugati sa consume cu trei ore inainte de culcare ori o capsula de cofeina (echivalentul unui espresso dublu), ori o pastila placebo. Acestia au fost expusi atat unei lumini puternice, cat si uneia mai slabe, prima avand efectul de a amana senzatia de somnolenta, scrie Libertatea.ro.

Boala de ficat pe care o poti face daca stai prea mult pe scaun. Scaunul si timpul indelungat petrecut la birou, in fata calculatorului la job si lipsa activitatii fizice pot duce la instalarea unei boli de ficat – steatoza hepatica nealcoolica, care poate degenera in ciroza si chiar cancer asa cum se arata intr-un studiu publicat in The Journal of Hepatology. „Mesajul este clar, scaunele ne ucid incet, dar sigur.Corpul nostru este facut sa se miste, asa incat nu este surprinzator ca sedentarismul, caracterizat printr-o slaba activitate musculara, are impact direct asupra fiziologiei noastre. In contextul lipsei unor tratamente eficiente impotriva steatozei hepatice nealcoolice, schimbarea modului de viata ramane esentiala”, a spus Michael Trennell, profesor de medicina la Universitatea din Newcastle (Marea Britanie), citeaza Agerpres. Conform datelor studiului, 40 000 de voluntari din 140 000 de femei si barbati sufera de steatoza hepatica, boala fiind observata cel mai des in cazul sedentarilor sau acelora cu o activitate fizica scazuta, informeaza doctorulzilei.ro.

4 tipuri de relatii defectuoase cu mama. Relatia cu mama poate fi printre cele mai frumoase si benefice, dar in anumite cazuri poate fi si negativa. Ne luptam cu sentimentele pe care le avem sau le idealizam despre propria familie. Ne simtim vinovati cand relatia nu este functionala si, ca in orice relatie, sunt doi implicati. Prietenii ni-i alegem, familia nu. Si uneori, oamenii care ne-au fost dati nu se sunt foarte simpatici. Mama autoritara. Este acea mama care indiferent ce varsta ai, mentine pretentia de a-ti gestiona viata si de a fi ascultata neconditionat, pentru ca ea stie cel mai bine. Iti este greu sa iesi de sub tutela ei, iar sa pleci de acasa pentru a trai viata ta, iese din discutie. Iti impune ce prieteni sa ai, cum sa te imbraci si cum sa iti gestionezi viata. Da, este mama ta si o respecti. Dar dupa o anumita limita trebuie sa te respecti si pe tine si sa rupi cordonul ombilical. Fa-ti o viata a ta si nu iti fie teama sa o traiesti. Permite-ti sa gresesti, sa alegi prieteni gresit si sa inveti din asta, sau sa ii alegi pe placul tau, nu al mamei. Separarea este o varianta pe care sa o iei in calcul. Mama isi va reveni din acest afront. Sau nu, este treaba ei. Tu in schimb, ai o datorie fata de tine, noteaza psychologies.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro