Utile: Calitatea vietii s-a intors la nivelul din '89; Ca sa mananci mai putin, imagineaza-ti fiecare inghititura; Studiu: sucul de rodii poate stopa raspandirea cancerului in organism
Calitatea vietii s-a intors la nivelul din ’89. Datele statistice arata ca in 2010 am taiat de pe lista de cumparaturi hainele noi si bunurile nealimentare fara de care putem sa traim, in favoarea alimentelor de baza. Si la capitolul mancare au aparut modificari: cumparam mai rar si produse tot mai ieftine, preferand marcile proprii ale magazinelor. Produsele alimentare, cheltuielile legate de casa si de ingrijirea personala reprezinta 69% din bugetul lunar intr-o gospodarie din Romania, arata datele culese de Mercury Research pentru studiul Financial CrisisMeter, facut in luna noiembrie. Datele furnizate in exclusivitate pentru „Adevarul” arata ca cea mai mare parte din totalul veniturilor lunare (40%) ale unui roman este destinata produselor alimentare. Procentul a crescut fata de noiembrie 2008, cand, practic, au aparut primele semne ale crizei in Romania. In familiile cu statut economic ridicat, mancarea ocupa 38% din veniturile lunare, scrie Adevarul.
Aspirina, medicamentul minune? O pastila pe zi poate reduce riscul de cancer cu pana la 54%, potrivit unui studiu publicat in „The Lancet” si citat de guardian.co.uk. Un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea Oxford si publicat in „The Lancet”, la care au participat peste 25.000 de persoane, arata ca un sfert de aspirina (75 mg) administrat in fiecare zi a scazut cu 21% riscul de deces pe perioada cercetarii si cu 34% dupa cinci ani. Cel mai puternic efect l-a avut in cazul persoanelor care sufera de diverse forme de cancer gastrointestinal, al caror risc de deces, la cinci ani dupa ce au inceput sa ia regulat aspirina, este cu 54% mai scazut decat in cazul bolnavilor care nu iau aspirina. „Este un medicament-minune deoarece este o molecula simpla, dar unica prin faptul ca poate combate doua cauze majore ale decesului si dizabilitatilor: bolile cardiovasculare si cancerul”, afirma Peter Elwood, profesor de epidemiologie la Universitatea Cardiff si unul dintre cercetatorii care au dovedit pentru prima data, in 1974, eficacitatea aspirinei, mentioneaza Romania libera.
Copiii nu prefera intotdeauna cerealele dulci. Cerealele nu trebuie imbogatite cu zahar pentru a fi atractive pentru copii, se arata intr-un nou studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea Yale. Cerealele cu un continut minim de carbohidrati prind din ce in ce mai mult la tineri, desi foarte mult timp s-a crezut ca doar cerealele dulci sunt preferate de copii, din cauza reclamelor agresive. „Micul-dejun este una dintre cele mai importante mese ale zilei, iar cerealele sunt parte din acesta. Producatorii de cereale au crezut foarte mult timp ca tinerii nu le mananca daca nu contin cantitati exorbitante de zahar, fara a face un studiu prealabil insa. Acum am dovedit contrariul”, sustine dr. Marlene Schwartz, autoarea studiului, informeaza EVZ.
Cum te terorizeaza sefii pentru a te obliga sa iti dai demisia. Hartuirea psihologica a angajatilor de catre sefi duce la adevarate drame existentiale. De multe ori, colegii colaboreaza cu „tortionarii” impotriva „victimei”, de teama ca ar putea ajunge in locul ei. Putini dintre cei afectati de violenta psihologica la locul de munca stiu ca sunt victimele mobbingului. Agresiunea apare cand seful nu te da afara, dar te determina sa pleci. Fosta angajata a unei companii de logistica, Cristina D. (36 de ani) a suportat luni in sir umilintele la care a supus-o sefa ei. Nou-venita in companie, sefa si-a intrat repede in atributii si a inceput sa-si „testeze” autoritatea pe subalternii ei, potrivit Adevarul.
Studiu: sucul de rodii poate stopa raspandirea cancerului in organism. Cercetatorii de la Universitatea din California, Riverside, au descoperit in premiera o noua metoda de prevenire a metastazelor, aducand argumente stiintifice la ceea ce pana acum era doar o ipoteza in lumea medicala. Este vorba de consumul de suc de rodii, care poate stopa proliferarea celulelor canceroase in organism, in special in ce priveste raspandirea cancerului de prostata la oase. Rezultatele studiului realizat de o echipa ce oameni de stiinta condusa de profesorul Manuela Martins-Green au fost prezentate la cea de-a 50-a reuniune anuala a Asociatiei Americane de Biologie Moleculara, desfasurata ieri la Philadelphia. Potrivit cercetarilor, la barbatii care au suferit interventii chirurgicale sau radioterapie pentru cancerul de prostata s-a constatat incetinirea semnificativa a cresterii productiei de antigen specific prostatic dupa ce au consumat un pahar de suc de rodii pe zi, relateaza Romania libera.
Ca sa mananci mai putin, imagineaza-ti fiecare inghititura. Ti-e pofta de ciocolata si nu stii cum sa faci sa nu o mananci pe toata? Un studiu realizat de cercetatorii americani sugereaza ca imaginile detaliate ale produsului consumat te-ar putea ajuta sa mananci mai putin. Astfel, precizeaza LiveScience, oamenii care isi imagineaza fiecare muscatura si inghititura mananca mai putin decat cei care vizualizeaza alte sarcini pe care le au de facut sau alte mancaruri. Studiul vrea sa le arate oamenilor cum sa-si gestioneze consumul de alimente. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Carnegie Mellon, SUA, oamenii sunt mai incantati de prima muscatura decat de a zecea, din cauza unui proces numit obisnuinta. Aceasta functioneaza la fel ca plictiseala: creierul tau stie deja ce trebuie sa faca si nu mai este excitat de stimulul respectiv, potrivit Adevarul.